από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Κοίτα να δεις ποιοι μιλάνε για Χούντα, Ασλανίδη και... χρήματα των συνταξιούχων (ΦΩΤΟ)

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Συνεχίζει τον βρώμικο πόλεμο στην κυβέρνηση ο κουμπάρος των Μητσοτάκηδων
Παρασκευή, 10 Αύγουστος 2018 12:56

Συνεχίζει τον βρώμικο πόλεμο κατά της κυβέρνησης το σύστημα του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. Αφορμή, αυτή τη φορά στάθηκε η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλά και της δημόσιας τηλεόρασης, της ΕΡΤ, να "στεγάσουν" τις επτά "τηλεοπτικά άστεγες ΠΑΕ" (Απόλλων Σμύρνης, Άρης, Ατρόμητος, Ξάνθη, Λαμία, Παναθηναϊκός, Παναιτωλικός).

Με κοινή ανακοίνωση οι επτά ΠΑΕ ευχαριστούν τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, «για την επιτυχημένη λύση που έδωσε», αλλά και την τηλεόραση της ΕΡΤ, «της οποίας η αρωγή είναι σημαντική στις δύσκολες εποχές που διέρχεται το ποδόσφαιρο».

Επισημαίνουν δε πως αυτή η εξέλιξη «θωρακίζει την ισονομία και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των ομάδων», καθώς και ότι «η έναρξη του πρωταθλήματος επιφέρει σημαντικά έσοδα στο ελληνικό δημόσιο, καθώς μέσω της συμμετοχής των ομάδων στα κουπόνια των στοιχηματικών εταιρειών το κράτος εισπράττει σημαντικούς φόρους».

 Ωστόσο, συνεχίζοντας το γνωστο τροπάρι της εκτόξευσης λάσπης προς την κυβέρνηση από την ΠΑΕ Ολυμπιακός σχολίασαν: 

«Η κρατική παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο ποδόσφαιρο συνεχίζεται με την αδιανόητη "Τηλεοπτική Προσφορά Βασιλειάδη" σε συγκεκριμένες Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες. Με σκοπό καθαρά ψηφοθηρικό, αλλά και με στόχο την αιχμαλωσία του ποδοσφαίρου, ο κ. Υπουργός μοιράζει τα εκατομμύρια του ελληνικού λαού, ο οποίος ματώνει καθημερινά για να τα βγάλει πέρα! Το συμβόλαιο που προσφέρει η ΕΡΤ στις ομάδες και προέρχεται από το αίμα των φορολογούμενων είναι, ετησίως, κατά 6 με 7 εκατομμύρια "ακριβότερο" από τις νορμάλ τιμές της αγοράς, γι' αυτό άλλωστε δεν υπήρχε από κανένα κανάλι προσφορά μεγαλύτερη των 10 εκατ. ετησίως, για το πακέτο των επτά ΠΑΕ. Ο κ. Βασιλειάδης, με άλλα λόγια, αποφάσισε να δώσει σε… Ανώνυμες Εταιρείες 14 εκατομμύρια ευρώ (η συμφωνία είναι διετής) τα οποία θα λείψουν από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους Έλληνες. Το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ο Υπουργός Βασιλειάδης, σε ρόλο Ασλανίδη, ποδηγετούν το ποδόσφαιρο, βιάζουν την τηλεοπτική αγορά και προκαλούν τον μέσο πολίτη».

Πριν συνεχίσουμε, για την ιστορία, να θυμίσουμε την ειδική σχέση που είχε ο γενικός γραμματέας αθλητισμού επί χούντας, Ασλανίδης με τον Ολυμπιακό. Εξάλλου τον είχε τιμήσει, εκείνα τα μαύρα χρόνια, η ΠΕΦΟ, ενώ η εφημερίδα ΦΩΣ γράφει: "Στις 23 Φεβρουαρίου 1968 η κυβέρνηση έδωσε 132 εκατομμύρια δραχμές στον Ολυμπιακό για τη δημιουργία γηπέδου 65.000 θέσεων. Η διοίκηση των ερυθρολεύκων ανακήρυξε επίτιμους ηγέτες του συλλόγου τον Σ. Παττακό και τον Κ. Ασλανίδη, ενώ το νέο γήπεδο θα ονομαστεί Στάδιο Ολυμπιακού 21η Απριλίου»! ".

Και φυσικά όλοι θυμούνται ότι ο Ασλανίδης είχε δώσει πολλά χρήματα για τη βελτίωση του σταδίου "Καραϊσκάκης", όπως επίσης είχαν πληρωθεί πριμ για... φιλικά. 

Επίσης, το 1972 ο Ολυμπιακός έπαιρνε γενναία επιχορήγηση από τον Ασλανίδη ύψους 5 εκατ. δραχμών για έργα που κανένας δεν κατάλαβε ποτέ περί τίνος επρόκειτο. (Καταλαβαίνετε πόσα χρήματα ήταν τότε αυτά). Πάντως διάφορες μεγάλες χορηγίες για... έργα, κατέληγαν σε μεταγραφές, όπως εξάλλου έχει γραφτεί σε σχετικά ρεπορτάζ. 

Αυτά τα ενδεικτικά για την ιστορία. Και λέμε ενδεικτικά, διότι υπάρχουν και πολλά άλλα, αλλά δεν είναι της παρούσης. Πάντως η μεγάλη αγάπη του Ασλανίδη για τον Ολυμπιακό ήταν δεδομένη και το... χρήμα που έπεφτε στον σύλλογο του Πειραιά πολύ. Όπως και στις ημέρες μας. Φυσικά ο λαϊκός κόσμος του Ολυμπιακού δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά. Αλλά διαρροή, από τον επίσημο Ολυμπιακό που περιλαμβάνει συγκρίσεις της σημερινής κυβέρνησης και του Γιώργου Βασιλειάδη με τον Ασλανίδη, μοιάζει τουλάχιστον με ανέκδοτο. 

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, λίγο αργότερα απάντησε στον Ολυμπιακό, κάνοντας λόγο για «προσβολή προς την ιστορία του συλλόγου».

«H ΠΑΕ Ολυμπιακός έρχεται να καταγγείλει όσα πριν λίγες ημέρες η ίδια είχε ψηφίσει και μάλιστα ομόφωνα με όλες τις ΠΑΕ της Super League. Η πρόταση που έχει κατατεθεί ήταν γνωστή, σαφής, με νούμερα και δεσμεύσεις. Με όρους καθαρούς και με την ελπίδα της προοπτικής για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Tα πράγματα πλέον είναι απολύτως φανερά. Η διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός —εξ αιτίας της γνωστής πια εμμονής του ιδιοκτήτη της εναντίον της κυβέρνησης και της αριστεράς- έχει μετατρέψει τον ιστορικό σύλλογο σε αντιπολιτευόμενο πολιτικό κόμμα. Είναι προσβολή προς την ιστορία του συλλόγου και προς τα εκατομμύρια φίλους του που δεν ήταν, δεν είναι και δε θα γίνουν στρατός του κάθε ιδιοκτήτη. Εμείς δεν θα μπούμε σε αυτό το θέατρο του παραλόγου. Αφήνουμε τον κόσμο να τους κρίνει» ανέφερε η απάντηση του Γιώργου Βασιλειάδη.

Πέραν των παραπάνω, είναι τουλάχιστον αστείο, το σύστημα Μαρινάκη, να μπλέκει τη μπαλα με τις συντάξεις, όπως έμπλεξε τα barcode με τα... πυροσβεστικά. Είναι τουλάχιστον αστείο να φωνάζουν από τον Ολυμπιακο για εκατομμύρια ευρώ που δίνονται σε Ανώνυμες Εταιρείες, όταν τα προηγούμενα χρόνια ο Ολυμπιακός έπαιρνε τα περισσότερα.

Δείτε ενδεικτικά τον παρακάτω πίνακα. 

Σεζόν 2009-2010:

ΟΜΑΔΑ ΚΑΝΑΛΙ ΧΡΗΜΑΤΑ 

Ολυμπιακός    ΕΡΤ 8.2 εκ. ευρώ

Παναθηναϊκός Forthnet -  ΣΚΑΙ 5 εκ. ευρώ

ΑΕΚ Forthnet -  ΣΚΑΙ 3.8  εκ. ευρώ

ΠΑΟΚ Forthnet - ΣΚΑΙ 3.6 εκ ευρώ

Άρης Forthnet -  ΣΚΑΙ 3 εκ. ευρώ

Skoda Ξανθη ΕΡΤ 2.5 εκ ευρώ

Ηρακλής Forthnet -  ΣΚΑΙ 2.1 εκ ευρώ

ΑΕΛ Forthnet -  ΣΚΑΙ 2.1 εκ ευρώ

Πανιώνιος Forthnet -  ΣΚΑΙ 2.1 εκ ευρώ

Εργοτέλης Forthnet -  ΣΚΑΙ 2 εκ ευρώ

Αστέρας Τ. Forthnet -  ΣΚΑΙ 2 εκ ευρώ

Λεβαδειακός Forthnet -  ΣΚΑΙ 2 εκ ευρώ

Καβάλα Forthnet -  ΣΚΑΙ 1.9 εκ ευρώ

Ατρόμητος Forthnet -  ΣΚΑΙ 1.9 εκ ευρώ

ΠΑΣ Γιάννινα Forthnet -  ΣΚΑΙ 1.7 εκ ευρώ

Πανθρακικός Forthnet -  ΣΚΑΙ 1.6 εκ ευρώ

Ο Ολυμπιακός είχε πάρει αυτά τα χρήματα στην αρχή της κρίσης. Προφανώς, τότε, δεν θα επρόκειτα για τα... χρήματα του ελληνικού λαού. 

Ας δούμε τώρα αναλυτικά πως θα πως θα διανεμηθούν τα 14 εκατ. ευρώ στις επτά ομάδες:

Παναθηναϊκός 4,2 εκατομμύρια ευρώ

Άρης 2,3 εκατομμύρια ευρώ

Ατρόμητος 1,9 εκατομμύρια ευρώ

Ξάνθη 1,7 εκατομμύρια ευρώ

Παναιτωλικός 1,6 εκατομμύρια ευρώ

Απόλλων Σμύρνης 1,45 εκατομμύρια ευρώ

Λαμία 1,45 εκατομμύρια ευρώ

Το καθαρό πόσο που θα πάει και στις 7 ομάδες είναι περίπου 14,5 εκατομμύρια ευρώ με το ποσό αυτό να μπορεί να αυξηθεί ανάλογα την ΠΑΕ και ανάλογα τον διαφημιστικό χρόνο που θα υπάρξει.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή