από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Κίνδυνος βαριάς τιμωρίας και αφαίρεσης βαθμών για τον Ολυμπιακό

Επεισόδια στην Πάτρα

Επεισόδια στην Πάτρα

Πέμπτη, 01 Νοέμβριος 2018

Ακριβά ενδέχεται να πληρώσει ο Ολυμπιακός τα επεισόδια που προκάλεσαν οι οπαδοί του στον αγώνα κυπέλλου με την Παναχαϊκή, ο οποίος διεκόπη προσωρινά στο 51ο λεπτό, μετά τις συμπλοκές που προκάλεσαν και την εκτεταμένη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Όπως έδειξε ο τηλεοπτικός φακός είχαμε μάχες σώμα με σώμα ανάμεσα σε οπαδούς του Ολυμπιακού και της αστυνομίας, τόσο στις εξέδρες, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου και τον χώρο ευθύνης των φιλοξενούμενων οπαδών.

Σε περίπτωση που ο παρατηρητής αγώνα ή η έκθεση της αστυνομίας καταγράψει λεπτομερώς τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Πάτρα, τότε οι «ερυθρόλευκοι» με βάση (και) το δεδικασμένο που υπάρχει από την περίπτωση της ΑΕΚ από το παιχνίδι πρωταθλήματος με τους "ερυθρόλευκους", κινδυνεύει σοβαρά με αφαίρεση τριών βαθμών από το πρωτάθλημα εφόσον τα επεισόδια συνδέονται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων, σύμφωνα με το άρθρο 15, παράγραφος 4β. Αρκετά επιβαρυντικό είναι το γεγονός ότι η αναμέτρηση διεκόπη, κάτι που δεν είχε συμβεί στην αναμέτρηση της "Ένωσης" με τον Ολυμπιακό. 

Αν υπάρχουν μόνο σημαντικές φθορές ξένης ιδιοκτησίας τότε προβλέπεται ποινή τιμωρίας δύο έως τεσσάρων αγωνιστικών και πρόστιμο που μπορεί να φτάσει και τις 250.000 ευρώ. 

Θέμα ερμηνείας

Το γεγονός πάντως, ότι ο αγώνας είναι για την φάση των ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδας με βαθμολογία, και ότι ο Πειθαρχικός Κώδικας στο άρθρο 15, κάνει λόγο απλώς για -3 και δεν διευκρινίζει τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Ακόμη και ενδεχόμενη αφαίρεση βαθμών να ισχύσει στο Κύπελλο Ελλάδας.

Το άρθρο 13 του Πειθαρχικού Κώδικα για παράδειγμα («ποινές σε ομάδες») κάνει λόγο για αφαίρεση βαθμών «από μία Π.Α.Ε. ή ένα σωματείο από τον βαθμολογικό πίνακα του διεξαγόμενου, διεξαχθέντος ή μελλοντικού πρωταθλήματος». Πουθενά δηλαδή, δεν γίνεται λόγος για Κύπελλο. Το σίγουρο πάντως, είναι ότι θα τεθεί θέμα ερμηνείας.

Το ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού

Σε ότι αφορά την πιθανή τιμωρία της έδρας του Ολυμπιακού πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι από την ημέρα που θα ανακοινωθεί οποιαδήποτε τιμωρία χρειάζονται 5 ημέρες μέχρι να τεθεί σε ισχύ, χωρίς να υπολογίζεται η ημέρα έκδοσης της απόφασης και η ημέρα του αγώνα. Για να ισχύσει λοιπόν, ενδεχόμενη τιμωρία, στο ντέρμπι των «αιωνίων» που έχει οριστεί για την Κυριακή 11/11, απόφαση πρέπει να έχει βγει το αργότερο, μέχρι ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 5/11. Να σημειωθεί τέλος, ότι η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ συνεδριάζει κάθε Πέμπτη. Όπως, όλα δείχνουν, λοιπόν, το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό θα διεξαχθεί κανονικά με κόσμο.

Ο αγώνας ξεκίνησε μετά από 15λεπτη διακοπή, ενώ χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι είχαμε πολλές θλιβερές εικόνες με πολλούς γονείς να φεύγουν άρον - άρον από το γήπεδο με τα παιδιά τους, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να τα προστατεύουν από τα δηλητηριώδη αέρια που πλημμύρισαν την ατμόσφαιρα.

ΠΗΓΗ: sdna.gr

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή