από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ποια είναι η θέση του Μώραλη για τον άγριο πόλεμο Μαρινάκη – Κόκκαλη

Μαρινάκης, Κόκκαλης, Μώραλης

Μαρινάκης, Κόκκαλης, Μώραλης

Την ώρα που ο πόλεμος Μαρινάκη κατά Κόκκαλη μαίνεται, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης παρακολουθεί αμέτοχος τη μάχη των δύο κόσμων.
Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018

Με αφορμή την αγωνιστική επιβεβαίωση για την διαφαινόμενη πιο αποτυχημένη «ερυθρόλευκη» σεζόν της δεκαετίας, ο «πόλεμος» Μαρινάκη – Κόκκαλη γιγαντώθηκε. Τι λέει όμως για το θέμα ο συνδετικός κρίκος των δύο διοικήσεων και νυν πρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιάννης Μώραλης;

Εμφύλιος πόλεμος!

Οι κινήσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε μια αγωνιστική διάλυση η οποία διαφαινόταν εδώ και καιρό. Μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα μάλιστα, οι διοικούντες τον Ολυμπιακό πρέπει να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι η ομάδα θα ζήσει φέτος την πλέον αποτυχημένη σεζόν της δεκαετίας και της εποχής Μαρινάκη. Πρέπει σε αυτό το σημείο να επανεξετάσει όλες τις τις πρόσφατες αποφάσεις της, τις κινήσεις τακτικής και τους τρόπους με τους οποίους χτίζει το αγωνιστικό τμήμα τα τελευταία χρόνια. Όπως φαίνεται όμως, ένα από τα μεγαλύτερα... ζητήματα για τη διοίκηση Μαρινάκη αυτή την εποχή είναι άλλο και έχει ονοματεπώνυμο: ο Σωκράτης Κόκκαλης!

Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την αναγέννηση του Ολυμπιακού μετά τα «πέτρινα χρόνια» πλέον βρίσκεται ανάμεσα στους μεγάλους εχθρούς και αντιμετωπίζεται σαν υπαίτιος για την σταθερή και συνεχιζόμενη υποβάθμιση του αγωνιστικού τμήματος και την απώλεια... κάθε ελέγχου εκτός γηπέδων.

Η συγκεκριμένη επίθεση στο πρόσωπο του ιστορικού προέδρου των «ερυθρόλευκων», Σωκράτη Κόκκαλη, δεν είναι βεβαίως κάτι νέο.

Έχει ξεκινήσει... σιγά σιγά εδώ και λίγα χρόνια μέσω των φίλα προσκείμενων στην ΠΑΕ Ολυμπιακός ΜΜΕ και έκτοτε το φιτίλι σιγοκαίει. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του περασμένου Δεκέμβρη, όταν πλέον έγινε ξεκάθαρο και το νέο status quo στις σχέσεις του Ολυμπιακού με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Μετά την κυριακάτικη ισοπαλία στο Περιστέρι που σε συνδυασμό με την ποινή αφαίρεσης 3 βαθμών, σήμανε λογικά και την οριστική απώλεια του φετινού τίτλου, ο «ερυθρόλευκος» Τύπος... θυμήθηκε ταυτόχρονα και πάλι τον Κόκκαλη, με πρωτοσέλιδα και αρθρογραφίες που πλέον τον συγκαταλέγουν ξεκάθαρα ανάμεσα στους «εχθρούς του Ολυμπιακού», ενώ μάλιστα... παρέχονται και σχετικές «εξηγήσεις». Συγκεκριμένα, στον πρώην πρόεδρο των Πειραιωτών χρεώνεται από τη διοίκηση Μαρινάκη μια σειρά κινήσεων που είχαν σκοπό να «διαλύσουν τον Ολυμπιακό σε οικονομικό επίπεδο», να ισχυροποιήσουν εξωαγωνιστικά τους αντιπάλους και παράλληλα να σηκωθούν γέφυρες συνεργασίας με τη νυν κυβέρνηση ώστε ο Κόκκαλης να επιστρέψει στο πολιτικό και επιχειρηματικό προσκήνιο ώστε να... αποτελειώσει τη διοίκηση Μαρινάκη.

Το εντυπωσιακό της όλης υπόθεσης είναι μάλιστα ότι η οικογένεια Κόκκαλη πέρα από όσα έχει κάνει για τον Ολυμπιακό, έχει εκφράσει πολλάκις την αμέριστη στήριξή της προσωπικά στον Βαγγέλη Μαρινάκη, είτε με τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του Σωκράτη Κόκκαλη (σ.σ. χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιστολή του περασμένου Μαΐου) είτε -πιο χειροπιαστά- με τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. του συλλόγου ακόμη και σήμερα. Επιπλέον, με τη συμμετοχή (μέσω του Πέτρου Κόκκαλη) και τη στήριξη της οικογένειας στον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής», με τον οποίο ο νυν ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού εκλέχθηκε στο Δ.Σ. του Δήμου Πειραιά με επικεφαλής τον νυν Δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη.

Ο αρμόδιος για να δώσει εξηγήσεις στον κόσμο, «αγνοείται»

Ο τελευταίος, ο Γιάννης Μώραλης, δεν έχει μονάχα τον θεσμικό ρόλο για να παρέχει τις σχετικές εξηγήσεις στον κόσμο του Ολυμπιακού που πλέον διχάζεται βρισκόμενος... ανάμεσα σε δύο κόσμους, είναι και ο καθ' ύλην αρμόδιος για να το κάνει. Ο από τις 16 Νοεμβρίου νέος πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και από το 2014 Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, είναι ο άνθρωπος που συνδέει τις διοικήσεις και τις εποχές Κόκκαλη – Μαρινάκη και γνωρίζει όσο ελάχιστοι τους δύο επιχειρηματίες.

Μιλάμε βεβαίως για έναν άνθρωπο ο οποίος γνωρίζει τον Σωκράτη Κόκκαλη από παιδί, μπήκε επί των πρώτων ημερών του στον Ολυμπιακό -το 1995- και έκτοτε υπηρέτησε τον σύλλογο από κάθε πιθανό πόστο. Αρχικά αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη διοίκηση και τους οργανωμένους, ενώ μετά χρόνια «ανέβαινε» στην ιεραρχία της ΠΑΕ. Από υπεύθυνος εισιτηρίων στο γραφείο Τύπου, στο ρόλο του διευθυντή επικοινωνίας και το γραφείο Τύπου και από το 2010 σε αυτό του αντιπροέδρου. Τότε, το καλοκαίρι του '10, ο Γιάννης Μώραλης θεωρεί ως καθήκον του να παραιτηθεί μετά την αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση, όμως ο νέος ιδιοκτήτης, Βαγγέλης Μαρινάκης, όχι μόνο τον κρατά στην ΠΑΕ αλλά τον αναβαθμίζει με τον ρόλο του αντιπροέδρου. Η συνέχεια γνωστή, με τη συνεργασία των δύο αντρών τόσο στον Ολυμπιακό όσο και στον Δήμο Πειραιά.

Πλέον όμως φαίνεται πως και αυτός βρίσκεται... ανάμεσα σε δύο κόσμους. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον απλό οπαδό της ομάδας, ο Γιάννης Μώραλης είναι Δήμαρχος Πειραιά και πρόεδρος του Ολυμπιακού. Είναι ο πλέον κατάλληλος για να εξηγήσει στον κόσμο τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί ξαφνικά ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στους δύο πρώην προέδρους.

Παρ' όλα αυτά, μόνο ερωτηματικά, ιδιαίτερα στο στρατόπεδο Μαρινάκη, προκαλεί η σταθερή και συνεχιζόμενη σιωπή του (και) για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα της κόντρας αυτής. Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από την ημέρα που αποδέχθηκε την ευθύνη της προεδρίας του συλλόγου και δήλωνε πως «όλοι οι Ολυμπιακοί απέναντι στην επίθεση που δέχεται η ομάδα μας είμαστε παρόντες και ενωμένοι σαν μια γροθιά».

Ούτε από το όταν δήλωνε παλαιότερα σε ανύποπτο χρόνο ότι είχε μπει στον Ολυμπιακό ως προσωπική επιλογή του Σωκράτη Κόκκαλη παρά τη γνωριμία του με τον Πέτρο: «Αν και γνώριζα τον Πέτρο Κόκκαλη από το σχολείο (σ.σ. κολέγιο Μωραΐτη), δεν ήταν η αιτία που μπήκα στον Ολυμπιακό. Ήμουν προσωπική επιλογή του Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος έκρινε ότι λόγω χαρακτήρα μπορούσα να συνεννοηθώ τόσο με τη διοίκηση όσο και με τους φιλάθλους».

Σεβόμενος ακριβώς αυτή τη στενή σχέση του με τη διοίκηση Κόκκαλη άλλωστε είχε εξηγήσει το '10 γιατί δήλωσε παραίτηση μετά την ανάληψη του συλλόγου από τον Βαγγέλη Μαρινάκη: «Του είπα πως κατανοούσα ότι θα ήθελε δικούς του ανθρώπους γύρω του κι εγώ προερχόμουν από τη διοίκηση Κόκκαλη. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και με όρισε αντιπρόεδρο στην ΠΑΕ και αργότερα ήταν εκείνος που με πρότεινε για πρόεδρο της Super League».

Είναι κατανοητό λοιπόν ότι ουσιαστικά ο Γιάννης Μώραλης αποτέλεσε τον «άνθρωπο» και των δύο προέδρων. Είναι αυτός που τώρα πρέπει να βγει και να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει, όμως προς το παρόν αγνοείται. Γιατί άραγε;

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή