από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Κατηγορία: BUSINESS

Big Deal: Η Motor Oil εξαγοράζει την NRG

Motro Oil

Motro Oil

Πέμπτη, 21 Ιούνιος 2018

Νέα δεδομένα δημιουργεί στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η εξαγορά που ανακοινώθηκε προ ολίγου επίσημα και σηματοδοτεί την είσοδο της Motor Oil Ελλάς στην λιανική του ηλεκτρισμού. 

Συγκεκριμένα, η Motor Oil προχωρά στην εξαγορά της εταιρείας προμήθεια NRG, η οποία βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των ανεξάρτητων προμηθευτών με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 1%.

Σημειώνεται ότι η Motor Oil δραστηριοποιείται στην λιανική αγορά της ενέργειας, τόσο στην αγορά καυσίμων με ένα από τα εκτεταμένα δίκτυα πρατηρίων (Shell, Avin), ενώ πρόσφατα ξεκίνησε να δραστηριοποιείται και στην αγορά του φυσικού αερίου. 

Επίσης, η Motor Oil συμμετέχει και  στην αγορά παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω της εταιρείας Korinthos Power (από κοινού με την Μυτιληναίος). 

Σχολιάζοντας το deal, o κ Αλέξανδρος Χανδρής, Διευθύνων Σύμβουλος της NRG δήλωσε: "Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την nrg και τους ανθρώπους της. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την ψήφο εμπιστοσύνης που έδειξε στην nrg ο Όμιλος της MOTOR OIL. Μια ψήφος εμπιστοσύνης που δόθηκε όχι μόνο στον καινοτόμο και υγιή τρόπο λειτουργίας της, και στις εσωτερικές της αξίες, που οδήγησαν στην επιτυχία της αυτά τα χρόνια,  αλλά και στους ίδιους τους ανθρώπους που την απαρτίζουν. Με απόλυτο σεβασμό στο προσωπικό όραμα, την ομαδική προσπάθεια και το προσωπικό ταλέντο όλων των ανθρώπων της nrg, προχωράμε μπροστά. Σήμερα η nrg είναι πιο δυνατή από ποτέ".

Νωρίτερα, σε δημοσίευμά του με τίτλο: "Ανακοινώνεται μεγάλη εξαγορά που "ταράζει τα νερά" στον ηλεκτρισμό", το Capital.gr μετέδιδε:

Θέμα ημερών ίσως και ωρών είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσημη ανακοίνωση της πρώτης μεγάλης εξαγοράς στο χώρο της αγοράς ηλεκτρισμού και ειδικότερα στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η συμφωνία αφορά στην εξαγορά από μεγάλο ενεργειακό όμιλο παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος έχει μερίδιο της τάξης του 1%. 

Η συγκεκριμένη εξαγορά αναμένεται να βοηθήσει τη δραστηριοποίηση του ομίλου στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, στην οποία μέχρι σήμερα δεν είχε παρουσία και εντάσσεται στη στρατηγική διεύρυνσης του ενεργειακού αποτυπώματος, όπως έχει τονίσει η διοίκηση.

Αντί λοιπόν να ξεκινήσει από το μηδέν το χτίσιμο πελατειακής βάσης, η εν λόγω εξαγορά θα δώσει την ευκαιρία να αποκτηθεί μια κρίσιμη μάζα και ένα αξιοσημείωτο μερίδιο αγοράς που θα αποτελέσει την αφετηρία για ακόμη πιο έντονη δραστηριοποίηση και ανάπτυξη στη λιανική του ρεύματος.

Ως προς τη χρονική συγκυρία, το τελευταίο διάστημα η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και συνακόλουθα του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, έχει οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, δηλαδή την τιμή που αγοράζουν οι προμηθευτές από τους παραγωγούς την ηλεκτρική ενέργεια. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τα προβλήματα στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και την επικείμενη σταδιακή μείωση των ποσοτήτων που δημοπρατούνται δημιουργεί συνθήκες πίεσης στην αγορά. 

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις και οι διεργασίες για πιθανές συγχωνεύσεις και εξαγορές. Έτσι εκτός από την εξαγορά που ενδεχομένως να ανακοινωθεί σήμερα, υπάρχουν τουλάχιστον μία ακόμη ώριμη υπόθεση εξαγοράς. Συγκεκριμένα καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος βρίσκεται σε συζητήσεις, χωρίς ακόμη να έχουν πέσει οι υπογραφές, για την εξαγορά παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας με σημαντική παρουσία και αποτύπωμα στη λιανική αγορά. 

Να σημειωθεί ότι η αρχιτεκτονική της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας έχει ως εξής: η ΔΕΗ διατηρεί κυρίαρχο μερίδιο αγοράς της τάξης του 82%, ενώ το υπόλοιπο 18% μοιράζεται μεταξύ 13 παρόχων που έχουν μερίδια από 0,1 έως 4%. Στην αγορά ηγούνται οι τρεις καθετοποιημένοι ιδιώτες παίκτες, δηλαδή οι εταιρίες Ήρων, Protergia και Elpedison, με μερίδια κοντά στο 4%, ενώ ακολουθούν 3 εταιρείες (Watt & Volt, NRG, Volterra) με μερίδια άνω του 1%. Το παζλ συμπληρώνεται από μία τρίτη ομάδα εταιρειών (ΕΛΤΑ, Green, KEN) που κινείται στα επίπεδα του 0,5% έως 0,8%. Τέλος υπάρχουν και οι αναπτυσσόμενες εταιρείες που μπήκαν στην αγορά πρόσφατα όπως η Ζενίθ, η ΕΠΑ Αττικής, αλλά και η Volton που κινούνται στα επίπεδα του 0,1% έως 0,2% της αγοράς, ενώ ο ΟΤΕ διαθέτει παρουσία ως αυτοπρομηθευόμενη εταιρεία για τις ανάγκες των καταστημάτων του (0,3%).

Πηγές του κλάδου εκτιμούν ότι η κινητικότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν θα εξαντληθεί στα δύο προαναφερόμενα deals, τα οποία περισσότερο σηματοδοτούν την έναρξη παρά το τέλος, μιας ευρύτερης διαδικασίας συγκέντρωσης στον κλάδο που θα καταλήξει σε σημαντικά λιγότερο αριθμό παικτών στη φάση της ωρίμανσης της αγοράς.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή