από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Πώς γινόταν η κομπίνα της Εθνικής Τράπεζας με τον αντιπρόεδρο της Jumbo και τους Κινέζους

Jumbo

Jumbo

Τετάρτη, 31 Οκτώβριος 2018 12:33

«Έσπαγαν» τα Capital Controls και δρούσαν δίχως κανόνες! Μεγαλοστελέχη της Jumbo με συνεργούς στην Εθνική Τράπεζα, έκαναν συμφωνίες εκατομμυρίων ευρώ, χρησιμοποιώντας POS της Εθνικής και μοσχοπουλούσαν ακίνητα σε Κινέζους. Ένα σκάνδαλο που αγγίζει δύο από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στην ελληνική αγορά και βάζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ξανά στο «μικροσκόπιο» των εκλεκτών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μία ακόμα υπενθύμιση, μετά την βόμβα της Folli Follie, ότι τα «σάπια μήλα» όχι μόνο υπάρχουν, αλλά μπορεί με τις απάτες τους να χαλάσουν τη νέα εικόνα, που χτίζει η ελληνική Οικονομία στην μεταμνημονιακή εποχή. «Λαμόγια» με τακούνια και ταγιέρ, άλλοι πουλούσαν παιχνίδια, αυτό που τους ενώνει, η δίψα για τον εύκολο πλουτισμό, αδιαφορώντας για τους νόμους ή την ζημιά που μπορεί να κάνουν στην αγορά.

Μία ιστορία, που σαν βραδυφλεγής βόμβα, άρχισε να αποκαλύπτεται σιγά-σιγά, συνταράζοντας τις διοικήσεις στις δύο εταιρίες. Μετά τις αποκαλύψεις, γεννούνται πολλά ερωτήματα, για την επάρκεια του ελέγχου που ασκείται στις τράπεζες. Αν το έκαναν αυτοί, πόσοι άλλοι έκαναν τους κεφαλαιακούς ελέγχους «σουρωτήρι»;

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε ο ιστότοπος “economistas.gr”, πρόκειται για ένα νέο σοβαρό εταιρικό σκάνδαλο με εμπλοκή κορυφαίων στελεχών της Jumbo και της Εθνικής Τράπεζας έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Διαπιστώθηκε σωρεία παρατυπιών και παραβιάσεων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων «σπάσιμο» των capital contols, αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πρόκειται για υπόθεση πολλών εκατομμυρίων ευρώ και είναι χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης ότι εκτός από την Τράπεζα της Ελλάδος, έρευνες πραγματοποιεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα προχωρήσει άμεσα στην καρατόμηση της Νέλλης Τζάκου, Γενικής Διευθύντριας Λιανικής Τραπεζικής και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας καθώς και του Διευθυντή της Διεύθυνσης Καρτών της Εθνικής Τράπεζας στους οποίους καταλογίζονται σοβαρές ευθύνες.

Νωρίτερα έγινε γνωστή η απομάκρυνση του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου από τη θέση αντιπροέδρου της εισηγμένης Jumbo, επιβεβαιώντας έτσι δημοσιεύματα περί εμπλοκής του σε σκάνδαλο πώλησης ακινήτων σε Κινέζους ενδιαφερόμενους μέσω POS της Εθνικής Τράπεζας.

Το νέο ιδιαίτερα σοβαρό εταιρικό σκάνδαλο με την εμπλοκή ανωτάτων της Jumbo και της Εθνικής Τράπεζας, δυο από τις μεγαλύτερες εταιρίες της χώρας, έρχεται να προστεθεί στο σκάνδαλο της Folli Follie το οποίο έπληξε την αξιοπιστία της χώρας και της ελληνικής κεφαλαιαγοράς αναδεικνύοντας σοβαρά προβλήματα στην εταιρική διακυβέρνηση των ελληνικών εταιριών.

Μια τεράστια απάτη ύψους τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ με κεφάλαια που βγήκαν παράνομα από την Κίνα και μέσω POS της Εθνικής Τράπεζας έφτασαν στην Ελλάδα και για να ξεπλυθούν χρησιμοποιήθηκαν για αγορά ακινήτων από Κινέζους οι οποίοι παραλλήλως επιβραβεύτηκαν με την λεγόμενη χρυσή βίζα πολίτη της Ελληνικής Δημοκρατίας και άρα της ΕΕ, συγκλονίζει τον επιχειρηματικό κόσμο και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στην κομπίνα εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, ένας επιχειρηματίας υπεράνω πάσης υποψίας, εκ των βασικών μετόχων της εταιρείας παιχνιδιώνπου παραλλήλως διατηρεί μια εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων και η Νέλλη Τζάκου, γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας.

Για να στηθεί η απάτη, αξιοποιήθηκε ο θεσμός της «χρυσής βίζας», η οποία απονέμεται σε όσους πολίτες τρίτων χωρών αγοράσουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ εντός της ελληνικής επικράτειας και η τεχνολογία των POS τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφερθούν παρανόμως εκτός Κίνας κεφάλαια που κατέχουν Κινέζοι επιχειρηματίες αλλά λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής από το Πεκίνο δεν μπορούν να μεταφέρουν σε δυτικές τράπεζες. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αντιπρόεδρος της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου ήταν το πρόσωπο που εντόπιζε (ή ερχόταν σε συνεννόηση με) τους Κινέζους που επιθυμούσαν να μεταφέρουν στην Ευρώπη χρήματα που είχαν εγκλωβισμένα στο κινεζικό τραπεζικό σύστημα. 

Η κομπίνα είχε στηθεί με άξονα  τη χρυσή βίζα και μοχλό την μεταφορά χρημάτων από την Κίνα στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με τη χρήση συσκευών POS. Τα χρήματα μεταφέρονταν παρανόμως μέσω POS για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα από Κινέζους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απάτη αποκαλύφθηκε όταν ενεργοποιήθηκαν ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Κίνα που ενημέρωσαν τις ελληνικές αρχές για τις παράνομες μεταφορές κεφαλαίων μέσα από τις περίεργες συναλλαγές που γίνονταν μέσω POS.

Όταν οι συναλλαγές των Κινέζων συνεργατών του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου μέσω των POS της Εθνικής Τράπεζας έφτασαν τα 40 εκατ. ευρώ, ήταν η χρονική στιγμή που οι αρχές της Κίνας ερεύνησαν τις μεταφορές κεφαλαίων και εντόπισαν το πρόβλημα. Μεγάλες ευθύνες φέρουν ηγετικά στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, μεταξύ των οποίων η κυρία Νέλλη Τζάκου, γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής στην Εθνική η οποία θεωρείται ότι γνώριζε τις κινήσεις μεταφοράς κινεζικού συναλλάγματος μέσω POS αλλά συνέχιζε να τις εγκρίνει.

 Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι στην αρχή η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προσπάθησε να υποβαθμίσει και να συγκαλύψει την υπόθεση, ,όμως οι Κινέζοι επέμειναν, ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και το τεράστιο πρόβλημα αποκαλύφθηκε. 

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η παράνομη μεταφορά κεφαλαίων από την Κίνα στην Ελλάδα με πρόσχημα την αγορά ακινήτων για την εξασφάλιση χρυσής βίζας, επιχειρήθηκε μέσω POS κι άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων. Στις άλλες τράπεζες όμως, πλην της Εθνικής, οι εσωτερικοί μηχανισμοί ελέγχου λειτούργησαν, η αύξηση των συναλλαγών μέσω POS εντοπίστηκε, οι τραπεζίτες παρενέβαιναν και οι συναλλαγές ακυρώνονταν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Η «απρόσκοπτη» συνέχιση της απάτης μέσω των POS της Εθνικής Τράπεζας, μέχρι την ώρα που εξακριβώθηκε ότι €40 εκατ. από την Κίνα μεταφέρθηκαν παράνομα στην Ελλάδα, αναδεικνύει τεράστιο πρόβλημα διοίκησης και οργάνωσης στην ΕΤΕ, όπου δεν λειτούργησαν οι μηχανισμοί ελέγχου.

kontranews.gr

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή