από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Έξαλλοι οι Αμερικανοί με τα παραμύθια για το «deal» του Μαρινάκη - Με ποιους συναντήθηκε ο Άδωνις στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Μαρινάκης

Μαρινάκης

Παρασκευή, 30 Νοέμβριος 2018 17:09

«Λάθος» χαρακτηρίζει τους πηχυαίους τίτλους της εφημερίδας «Τα Νέα», που θέλουν τον Έλληνα εφοπλιστή, Βαγγέλη Μαρινάκη να κλείνει στρατηγική συμφωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Το σχόλιο του πρέσβη έγινε στο twitter ως απάντηση σε ανάρτηση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας,ΠΑ Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος κάτω από φωτογραφία πρωτοσέλιδου των «Νέων», με τίτλο «Στρατηγική Συμφωνία Ευάγγελου Μαρινάκη και Γουίλμπουρ Ρος», ανέφερε: Διαβάστε ΕΔΩ

Ο Αμερικανός πρέσβης λακωνικά απάντησε: «The headlines are wrong, my friend» (οι επικεφαλίδες είναι λανθασμένες, φίλε μου).

Θαμώνας της αμερικανικής πρεσβείας ο Άδωνις

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άδωνις είναι και θαμώνας της αμερικανικής πρεσβείας, με πιο πρόσφατη επίσκεψή του στις 22 Οκτωβρίου, όταν είχε συνάντηση με στελέχη της για πάνω από μία ώρα.

Πηγές από την αμερικανική πρεσβεία τόνιζαν χθες πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για deal Μαρινάκη – Ρος, καθώς ο κ. Ρος «λόγω της θέσης του στην αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει πλέον ενεργό επιχειρηματική δράση».

Πρεμούρα

Από πού προέρχεται ο ισχυρισμός πως το deal είναι με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου;

Μα από την αυταπόδεικτη σπουδή κάποιων να εκμεταλλευτούν το όνομα του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ και από μια ιστορία από το παρελθόν: στην Diamond Shipping έχουν μετοχικό ποσοστό σε κεφάλαια που έχουν μεν το όνομα του Γουίλμπουρ Ρος (WL Ross & Co), αλλά δεν ανήκουν πια σε αυτόν, αλλά σε άλλον επενδυτικό οργανισμό (Invesco), στον οποίο τα έχει πουλήσει προ δεκαετίας ο σημερινός υπουργός. Μια ματιά στο site της WL Ross & Co αρκεί για να βρει κάποιος πως ο ίδιος δεν έχει πια καμία άμεση συμμετοχή, αφού ακόμη και τις μετοχές της εταιρίας που είχε τις πούλησε τον Δεκέμβριο του 2017.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως τον περασμένο Ιούλιο το γραφείο Κυβερνητικής Ηθικής των ΗΠΑ απέστειλε επιστολή στον κ. Ρος, με την οποία του ζητούσε εξηγήσεις για την πιθανότητα να μετάσχει σε επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Πηγές εκτιμούσαν, λοιπόν, πως ο Μαρινάκης, τοποθετώντας στο κέντρο της συμφωνίας τον Αμερικανό υπουργό, προσπαθεί να δώσει την εικόνα πως είναι ο πρωταγωνιστής στον στρατηγικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθεί πρώτη φορά στις 13 Δεκεμβρίου, με επικεφαλής τον Γουίλμπουρ Ρος και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Λόγος ο οποίος πιθανότατα εξηγεί και το σχόλιο του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στο twitter.

Πάντως, με αυτές τις ενέργειες μπήκε ένα τέλος στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση μιας κατά τα άλλα καλής -κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών- συμφωνίας του Μαρινάκη με την Diamond Shipping (όχι όμως και σύμφωνα με τους μετόχους της Capital Products, οι οποίοι πούλησαν τη μετοχή, με αποτέλεσμα να κλείσει με πτώση 4,7% στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη σχετική ανακοίνωση).

πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή