από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Όταν οι Μητσοτάκηδες ήθελαν να ελέγξουν (ξανά) τα ΜΜΕ - Ο ρόλος του Λαυρεντιάδη και το τρίγωνο με τον Αλαφούζο και τον κουμπάρο Μαρινάκη

Μητσοτάκης και Λαυρεντιάδης

Μητσοτάκης και Λαυρεντιάδης

Πέμπτη, 13 Δεκέμβριος 2018

Βρισκόμαστε στο έτος 2009. Σχεδόν μία δεκαετία πριν. Πολύ πριν ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης βρεθεί ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και στην κορυφή της επικαιρότητας ως μέρος της σκανδαλολογίας που αναπτύσσει η ΝΔ παρέα με τη διαπλοκή.

Το προσκείμενο στη Νέα Δημοκρατία, antinews.gr, εκείνη την εποχή, δίνει το πολύ ενδιαφέρον παρασκήνιο του πως διαμορφωνόταν ο χάρτης της "νέας διαπλοκής". Αναμφίβολα το άρθρο ήταν πολύ καλά ενημερωμένο. Κρατήστε αυτό που έγραφε τότε το antinews.gr: "Το τρίγωνο Λαυρεντιάδη – Μαρινάκη – Κόκκαλη, λειτουργεί περίπου ως προπομπός  για τις διάδοχες καταστάσεις που έρχονται στα media, στις επιχειρήσεις και στην πολιτική. Μέσω Μαρινάκη σχεδιάζεται ο μερικός έλεγχος του Ομίλου Αλαφούζου και μέσω Λαυρεντιάδη, των ΔΟΛ και ΠΗΓΑΣΟΥ.  Και κάποιοι ισχυρίζονται ότι έτσι σχεδιάζεται η «νέα διαπλοκή»".

Διαβάστε ολόκληρο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που είχε δημοσιευτεί στις 5 Σεπτεμβρίου του 2009: 

Η συμφωνία του Σωκράτη Κόκκαλη με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη αναφορικά με τη συνεργασία τους στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, δεν αφορά βέβαια μόνο το 50% που έλαβε ο υπερδραστήριος επιχειρηματίας ως αντάλλαγμα της συμμετοχής του με 26 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του πειραϊκού συλλόγου, αλλά έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος.

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, που ενισχύει ποικιλοτρόπως την επιρροή του στα στο οικονομικό και κατ’ επέκταση πολιτικό γίγνεσθαι, κυρίως μέσω της εισβολής του στα media, θεωρεί εαυτόν ως ένα ιδιότυπο διάδοχο του Κόκκαλη, τόσο σε σχέση με τον πειραϊκό σύλλογο όσο και με το βαθμό παρέμβασης στην αγορά. Στην Ελλάδα, άλλωστε, η εμπλοκή με τη διοίκηση του Ολυμπιακού καθώς και η ενασχόληση με τα Media, αποτελούν-όπως η ιστορία έχει αποδείξει-τις απαραίτητες διόδους για αποτελεσματικότερη επιρροή και στα πολιτικά πράγματα. Από την εποχή του Κοσκωτά μέχρι τα έργα και τις ημέρες του Σωκράτη Κόκκαλη, η διαπλοκή επιχειρηματιών με παράγοντες του πολιτικού κόσμου είχε αναπόσπαστες αυτές τις δύο παραμέτρους. 

Οι τελευταίες εξελίξεις φανερώνουν πως ο Λαυρεντιάδης έχει επίσης επιδιώξει να διαδραματίσει ρόλο συνδετικού κρίκου ανάμεσα στον ΔΟΛ και στον ΠΗΓΑΣΟ.

Παράλληλα, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι εδώ και καιρό Λαυρεντιάδης και Αγία Οικογένεια επικοινωνούν με τα ίδια υπερατλαντικά κέντρα πολιτικής και οικονομικής επιρροής, τα lobbies, αλλά και με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Στο ίδιο πλαίσιο  ο εφοπλιστής και κουμπάρος της Ντόρας Μπακογιάννη Βαγγέλης Μαρινάκης είχε προχωρήσει στις συνομιλίες με τον Σωκράτη Κόκκαλη για συμμετοχή στην μετοχική σύνθεση του Ολυμπιακού, ενώ όπως λέγεται τελευταία οι σχέσεις του Σωκράτη Κόκκαλη με την κα Μπακογιάννη είναι εξαιρετικές. 

Το τρίγωνο Λαυρεντιάδη – Μαρινάκη – Κόκκαλη, λειτουργεί περίπου ως προπομπός  για τις διάδοχες καταστάσεις που έρχονται στα media, στις επιχειρήσεις και στην πολιτική. Μέσω Μαρινάκη σχεδιάζεται ο μερικός έλεγχος του Ομίλου Αλαφούζου και μέσω Λαυρεντιάδη, των ΔΟΛ και ΠΗΓΑΣΟΥ.  Και κάποιοι ισχυρίζονται ότι έτσι σχεδιάζεται η «νέα διαπλοκή».

Σε ένα περίπου μήνα έχουμε εκλογές και το πολιτικό σκηνικό είναι ιδιαίτερα ρευστό.

Η κα Ντόρα Μπακογιάννη αφού άσκησε πιέσεις στον πρωθυπουργό προκειμένου να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες, εμφανίζεται τώρα στα τηλεοπτικά παράθυρα ως υπέρμαχη του σεναρίου περί συγκυβέρνησης. Η ίδια εξάλλου σχεδόν το πρότεινε στον συνομιλητή της Ευάγγελο Βενιζέλο από το κεντρικό δελτίο του Mega Channel.

Όπως δείχνουν όλα και με σοβαρό το ενδεχόμενο η νέα βουλή που θα προκύψει να είναι εκ νέου πεντακομματική, είναι περίπου βέβαιο αν το πρώτο κόμμα δεν θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η «νέα διαπλοκή» που ως σχήμα σχεδιάζεται στα σαλόνια των πολιτικών τζακιών, σε συνεργασία με επιθετικούς, επενδυτικά, επιχειρηματικούς κύκλους, θα επιδιώξει είτε τη συγκυβέρνηση, είτε ένα είδος μεταβατικής κυβέρνησης, μέχρι να ισχυροποιηθούν επαρκώς οι πολιτικοί εκπρόσωποι και αντιπρόσωποι της νέας επιχειρηματικής ελίτ. Όταν δηλαδή θα είναι έτοιμοι να εκτελέσουν με την απαραίτητη αποτελεσματικότητα τις ... άνωθεν εντολές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Λαυρεντιάδης, η Αλεξία και οι Μητσοτάκηδες - Η αμαρτωλή ιστορία μιας παρέας με... πολύ μεγάλο ταλέντο

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή