από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Κάζο διεθνούς εμβέλειας με τη σύλληψη στη Μύκονο του υποτιθέμενου Λιβανέζου τρομοκράτη

Η αεροπειρατεία της TWA

Η αεροπειρατεία της TWA

Τρίτη, 24 Σεπτέμβριος 2019

Κάζο διεθνούς εμβέλειας για την ελληνική αστυνομία που προχώρησε στη σύλληψη Λιβανέζου πολίτη που επισκέφθηκε τη Μύκονο για διακοπές, παρουσιάζοντάς τον ως διαβόητο τρομοκράτη - αεροπειρατή που αναζητούνταν από το 1987. Όπως προέκυψε, ο...

65χρονος άνδρας είναι δημοσιογράφος και μάλιστα έγκριτος στη χώρα του και συνελήφθη με ελλιπή στοιχεία. Όπως προέκυψε, επρόκειτο για... συνωνυμία και ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος.

Το χρονικό της υπόθεσης

Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, 65χρονος Λιβανέζος αφίχθη με κρουαζιερόπλοιο στη Μύκονο και κατά τη διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου βρέθηκαν καταχωρημένα στοιχεία ταυτότητας του στο ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών SCHENGEN, καθόσον εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης γερμανικών δικαστικών Αρχών για υπόθεση τρομοκρατίας.

Η υπόθεση αφορούσε αεροπειρατεία και ανθρωποκτονία το έτος 1985 και ομηρία το έτος 1987. Άμεσα ο άνδρας προσάγεται στο αστυνομικό τμήμα Μυκόνου. Την ίδια ημέρα κιόλας ξεκινάει αλληλογραφία των ελληνικών και των γερμανικών αρχών για την ταυτοποίηση του ατόμου αλλά δεν κατέστη δυνατή καθώς οι γερμανικές Αρχές δεν κατείχαν υλικό σήμανσης, ενώ η φωτογραφία που απέστειλαν δεν ήταν συγκρίσιμη, με αυτή του διαβατηρίου του αλλοδαπού.

Την ίδια ημέρα και παρά το γεγονός πως δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί ο άνδρας, ο αντιεισαγγελέας Σύρου ζητά τη σύλληψή του. Για το γεγονός ενημερώνεται ο αστυνομικός σύνδεσμος της Γερμανίας στην Ελλάδα όπου και αυτός διαπιστώνει έλλειψη στοιχείων.

Τότε ξεκινά το δεύτερο μέρος της έρευνας. Την Κυριακή 22-09-2019, αραβόφωνο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, με βάση το ερωτηματολόγιο αυτό πραγματοποίησε διερευνητική συνέντευξη του αλλοδαπού, στο Αστυνομικό Τμήμα Σύρου, από την οποία δεν προέκυψε ταύτιση του γενεαλογικού του δέντρου, με αυτό του αναζητούμενου προσώπου.

Ταυτόχρονα, στον Γερμανό αστυνομικό σύνδεσμο χορηγήθηκαν αποτυπώματα και αντίγραφο του ταξιδιωτικού εγγράφου του αλλοδαπού, προκειμένου να αποσταλούν στις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές Αρχές της Γερμανίας. Το πρωί της Δευτέρας του χορηγήθηκαν επιπλέον η βίζα και τα εισιτήρια της κρουαζιέρας, τα οποία ζητήθηκαν από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές της Γερμανίας για τη μόρφωση σαφούς και πλήρους εικόνας.  

Παράλληλα, τόσο οι γερμανικές Αρχές όσο και ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου ενημερώθηκαν άμεσα εγγράφως, τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 21-09-2019, για το περιεχόμενο εγγράφου της ελληνικής Πρεσβείας στον Λίβανο, σύμφωνα με το οποίο Λιβανέζος αξιωματούχος ενημέρωνε ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός τυγχάνει έγκριτος δημοσιογράφος στον Λίβανο και προφανώς ενεπλάκη στην υπόθεση λόγω συνωνυμίας. Ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, υπόψη του οποίου τέθηκαν όλες οι παραπάνω νεότερες πληροφορίες, παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών, την 2 Οκτωβρίου 2019.

Τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας  ενημερωθήκαμε από τις γερμανικές Αρχές ότι η αρμόδια γερμανική εισαγγελική Αρχή δεν θα αιτηθεί την έκδοση του αλλοδαπού, καθώς δεν είναι δυνατή η ταυτοποίησή του και δύναται να αφεθεί ελεύθερος.  Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε άμεσα η Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου, η οποία παρήγγειλε την παύση της κράτησής του...

newpost.gr

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή