από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Να αποσυρθεί το ρατσιστικό νομοσχέδιο για το Άσυλο

Να αποσυρθεί το ρατσιστικό νομοσχέδιο για το Άσυλο
Τετάρτη, 30 Οκτώβριος 2019

Το Φόρουμ Μεταναστών και Προσφύγων, αλλά και Αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις καλούν σε συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, και στα Προπύλαια, σημερα στις 6 μ.μ. και σε πορεία προς τη Βουλη.

Ο Τομέας Δικαιωμάτων του Τμήματος Προσφυγικής-Μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ:

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με διαδικασίες φαστ τρακ, χωρίς  καμία ουσιαστική διαβούλευση εισάγει προς ψήφιση στην Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά τις διαδικασίες παροχής  ασύλου, αλλά και τις συνθήκες ζωής των αιτούντων άσυλο.

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε συνέχεια της ξενοφοβικής ρητορικής της κυβέρνησης, της εγκυκλίου που στερεί το ΑΜΚΑ από δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, της εισβολής σε καταλήψεις στέγης που στεγαζόταν οικογένειες προσφύγων, τις καθημερινές "σκούπες" και το ξαναγέμισμα των ΠΡΟΚΕΚΑ. Είναι ένα αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο που καταργεί κάθε έννοια προστασίας των προσφύγων και του "Διεθνούς Δικαίου", αφαιρεί στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα από τους πρόσφυγες και μετατρέπει την χώρα σε μια απέραντη φυλακή ανθρώπων που δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα, απλά αναζητούν γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους μια ζωή χωρίς πόλεμο και θάνατο.

Ο Τομέας Δικαιωμάτων και το Τμήμα Προσφυγικής και Μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την Πέμπτη 31/10 ώρα 18.00 σε μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση στο Σύνταγμα, που οργανώνουν προσφυγικές - μεταναστευτικές κοινότητες και αντιρατσιστικές οργανώσεις για να καταδικάσουμε το αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο έκτρωμα και να απαιτήσουμε την απόσυρσή του.

Το κάλεσμα του Φόρουμ Μεταναστών και Προσφύγων:

«Το σύντομο χρονικό διάστημα της διαβούλευσης δε μας επέτρεψε να συμμετάσχουμε ουσιαστικά σε μία διαδικασία που αφορά και θα επηρεάσει άμεσα τη ζωή μας. Εμείς ανησυχούμε για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και για την ποιότητα εξέτασης των αιτημάτων, για το πλαίσιο της διοικητικής κράτησης και τις απελάσεις, αλλά και για την απουσία μίας ξεκάθαρης στρατηγικής για την ένταξη, γεγονός το οποίο θα ενδυναμώσει και τους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και την ελληνική κοινωνία.

Ταυτόχρονα, ανησυχούμε για γεγονότα όπως αυτά στα Βρασνά Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στους ανθρώπους που χρειάζονται διεθνή προστασία. Η αρνητική στάση εκδηλώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 24/10 όπου κι απορρίφθηκε η πρόταση για βελτίωση της διάσωσης και της έρευνας στη Μεσόγειο.

Εμείς απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλες και σε όλους και προσκαλούμε σε αυτήν την εκδήλωση τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης, τους Υπουργούς και τους βουλευτές της Κυβέρνησης, τους βουλευτές των κοινοβουλευτικών κομμάτων, το Δήμαρχο Αθηναίων, τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και προπάντων τους συμπολίτες μας έτσι ώστε να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για μία συμπεριληπτική κοινωνία που αποδέχεται τη διαφορετικότητα και παρέχει δίκαια, άσυλο προστασίας στους εκτοπισμένους.

Η πορεία διαμαρτυρίας θα καταλήξει έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Βασιλίσσης Σοφίας 2-4.

Αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις καλούν σε συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 6 μ.μ. και σε πορεία προς τη Βουλή:

«Με αυτό το νομοσχέδιο που συζητιέται ήδη στις Επιτροπές της Βουλής, η κυβέρνηση της ΝΔ υιοθετεί τις αντιδραστικότερες μορφές εφαρμογής του αντιπροσφυγικού Ευρωενωσιακού οικοδομήματος, αντίστοιχες με τα στρατόπεδα - κολαστήρια του Ορμπάν στην Ουγγαρία και με τη δολοφονική πολιτική κλειστών συνόρων του Σαλβίνι στην Ιταλία. Πρόκειται για σοβαρή επιδείνωση μιας κατάστασης εξαίρεσης στοιχειωδών δικαιωμάτων που έρχεται μετά από την άρνηση πρόσβασης πολλών κατηγοριών μεταναστών και προσφύγων στην δημόσια υγεία μέσω της μη απόδοσης ΑΜΚΑ», τονίζουν μεταξύ άλλων στο κάλεσμά τους και προσθέτουν:

«Αποτελεί συνέχεια της έξωσης οικογενειών προσφύγων από καταλήψεις στέγης και τη μεταφορά τους στη μέση του πουθενά σε άθλιες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση στο δημόσιο σχολείο για παιδιά που μέχρι τώρα φοιτούσαν σε σχολεία του κέντρου της Αθήνας. Πρόκειται επίσης για απαραίτητο συμπλήρωμα καταστολής και άρνησης δικαιωμάτων σε όλους μας, ντόπιους και πρόσφυγες μετανάστες, όπως επιχειρείται ήδη με την ανατροπή στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών με την ψήφιση και εφαρμογή συθμίσεων όπως εκείνες που προβλέπονται στο “αναπτυξιακό νομοσχέδιο”. Έρχεται μετά την οριστική ξεθεμελίωση στοιχειωδών ελευθεριών που κατοχυρώθηκαν από τους αγώνες της Μεταπολίτευσης όπως το ακαδημαϊκό άσυλο». 

«Από τη μεριά μας», καταλήγουν, «ντόπιοι και πρόσφυγες – μετανάστες έχουμε κάθε λόγο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στη ρατσιστική αθλιότητα, τη γενικευμένη άρση δικαιωμάτων, τις πολιτικές της καταστολής, του νόμου και της τάξης του κ. Χρυσοχοΐδη».

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή