από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Οι γιοί και οι κόρες του Τσάβες δεν παραδίδονται - Σκληρή απάντηση στις ΗΠΑ και τα τσιράκια τους

Ο Νικολάς Μαδούρο

Ο Νικολάς Μαδούρο

Πέμπτη, 24 Ιανουάριος 2019 02:50

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από την χώρα.

Από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου και μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του, ο Νικολάς Μαδούρο με μία πύρινη ομιμλία επιτέθηκε στις ΗΠΑ και την αντιπολίτευση της χώρα του κάνοντας λόγο για προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατίας.

«Κατάπιαν το φως. Εδώ υπάρχει αξιοπρέπεια, αρκετά με τις παρεμβάσεις. Έξω από τη Βενεζουέλα» είπε χαρακτηριστικά. 

«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη δική μας Δημοκρατία και τη δική μας πατρίδα. Υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητά μας. Είναι θέμα δικαιοσύνης και δημοκρατικής τάξης» δήλωσε ο Νικολάς Μαδούρο.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, δήλωσε ότι η Βενεζουέλα έχει δικαίωμα στην ηρεμία και την πρόοδο, έχει δικαίωμα στην αυτοδιακυβέρνηση, έχει δικαίωμα στην ισότητα.

«Οι Αμερικανοί δεν έχουν φίλους, έχουν συμφέροντα και βλέψεις για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον χρυσό μας. Ο πλούτος μας δεν είναι δικός τους, είναι δικός μας, είναι του λαού της Βενεζουέλας» είπε ο Νικολάς Μαδούρο για να προσθέσει «Είμαστε οι γιοι και οι κόρες του Ούγκο Τσάβες. Είμαστε ο λαός του Ούγκο Τσάβες. Θα συνεχίσουμε να προωθούμε την μπολιβαριανή σοσιαλιστική επανάσταση».

Χαρακτήρισε τον Χουάν Γουαϊδό σφετεριστή τον οποίο προσπαθούν να επιβάλουν οι «ιμπεριαλιστές» και κάλεσε τον λαό της χώρας να υπερασπιστεί τα ιδανικά της μπολιβαριανής δημοκρατίας, όπως την ίδρυσε ο Ούγκο Τσάβες.

«Εδώ κανείς δεν παραδίδεται. Μπαίνουμε στη μάχη για την ειρήνη, τη νίκη και το μέλλον. Θα παλέψουμε μέχρι να κερδίσουμε και παραπέρα. Ότι και να κάνετε η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική νομιμότητα θα επικρατήσουν. Πρέπει να ετοιμαστούμε για τη μάχη» ξεκαθάρισε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος άσκησε σφοδρή κριτική και τις κυβερνήσεις των χωρών που ακολούθησαν ήδη το παράδειγμα των ΗΠΑ και αναγνώρισαν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Κάλεσε, ακόμη, τους δικαστές και τον στρατό της χώρας να προστατεύσουν την κυβέρνηση και να επιδείξουν ενότητα και πειθαρχία.

Απόπειρα πραξικοπήματος καταγγέλει ο Νικολάς Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ζήτησε από το στρατό της χώρας να διατηρήσει την ενότητα και την πειθαρχία, μετά αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας και ζήτησε την στήριξη των ενόπλων δυνάμεων

"Θα θριαμβεύσουμε απέναντι σε αυτό, θα βγούμε νικητές", είπε ο Μαδούρο στους υποστηρικτές του έξω από το προεδρικό παλάτι Μιραφλόρες στο Καράκας καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα υπέρ ή κατά της κυβέρνησης του Σοσιαλιστική προέδρου.

Ο Μαδούρο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να διεξάγει πραξικόπημα.

Ο στρατός δεν αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της χώρας δηλώνει ο υπουργός Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας Βλαντίμιρ Παντρίνο με ανάρτηση στο twitter δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αποκηρρύσουν κάθε πρόεδρο ο οποίος αυτοαναγορεύεται ή επιβάλλεται από "σκοτεινά συμφέροντα".

Βραζιλία, Κολομβία, Παραγουάη και Χιλή ακολουθούν την απόφαση Ουάσινγκτον και αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό "προσωρινό πρόεδρο" της Βενεζουέλας. Διαφωνεί το Μεξικό

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Παραγουάης, της Χιλής αναγνώρισαν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ακολουθώντας την απόφαση που έλαβε νωρίτερα σήμερα η Ουάσινγκτον.

Παράλληλα ο Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών αναγνώρισε και «συνεχάρη τον Γκουαϊδό, πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Από την πλευρά του το Μεξικό, δια του εκπροσώπου του προέδρου της χώρας, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος του λαού της Βενεζουέλας για την εξεύρεση μιας δημοκρατικής λύσης.

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση με ανακοίνωσή της τόνισε ότι θα παράσχει πολιτική και οικονομική στήριξη για την επιστροφή της γειτονικής της χώρας στη δημοκρατία.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Νούκε και ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινέρα επίσης ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο πρόεδρος της Παραγουάης Μάριο Αμπντο με tweet του δήλωσε ότι εκείνος και η κυβέρνησή του θα στηρίξουν "την ελευθερία και τη δημοκρατία", στη χώρα που μαστίζεται από την κρίση.

"Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι" δηλώνει ο Τραμπ για την Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ερώτηση που του τέθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αν εξετάζει την αποστολή του αμερικανικού στρατού στην Βενεζουέλα, απάντησε: "Δεν εξετάζουμε τίποτε, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι".

Νωρίτερα η κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο αριστερός πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες επανεπιβεβαίωσε την μακρά του συμμαχία με τον πρόεδρο Μαδούρο και με tweet του προσφέρθηκε να σταθεί στο πλευρό της Βενεζουέλας ενάντια στην ανάμιξη των ΗΠΑ, όπως τόνισε, στις υποθέσεις των χωρών της Νοτίου Αμερικής.

"Η αλληλεγγύη μας είναι με το λαό της Βενεζουέλας και τον αδερφό μας Νικολάς Μαδούρο, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες στις οποίες οι δαγκάνες του ιμπεριαλισμού επιδιώκουν ξανά να πληγώσουν θανάσιμα την δημοκρατία και την αυτοδιάθεση των λαών της Νοτίου Αμερικής", είπε ο Μοράλες.

 

 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή