από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Με απειλές, μυστικές συνομιλίες και ληστεία συνεχίζεται η απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα

Ο πραξικοπηματίας, πιόνι των Αμερικάνων

Ο πραξικοπηματίας, πιόνι των Αμερικάνων

Παρασκευή, 01 Φεβρουάριος 2019

Κλιμακώνονται οι κινήσεις της αντιδραστικής αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα και των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και ΕΕ και συμμάχων κυβερνήσεων που δεν αναγνωρίζουν τον εκλεγμένο Πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο.

Ήδη το στίγμα το έδωσε ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις της αντιδραστικής αντιπολίτευσης ως «μάχη για την ελευθερία», ενώ από κοντά τα γεράκια της Ουάσιγκτον απειλούν και συνεχίζουν την απόπειρα ληστείας του λαού της Βενεζουέλας.

Κλιμακώνονται οι απόπειρες ληστείας του Βενεζουελάνικου λαού

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στην ιδιωτική εταιρεία «Albanisa» της Νικαράγουας που εισάγει και πουλά προϊόντα πετρελαίου της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, προχωρώντας παράλληλα σε προειδοποίηση προς τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα να μην πραγματοποιεί συναλλαγές σε εμπορεύματα από την Βενεζουέλα τα οποία έχουν «κλαπεί», όπως είπε, από τον λαό της χώρας.

Παράλληλα, ο Μπόλτον γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι είχε μια «πολύ παραγωγική συνάντηση» την Τετάρτη με στελέχη της διοίκησης της εταιρείας Citgo της Βενεζουέλας, δύο ημέρες μετά την επιβολή σαρωτικών αμερικανικών κυρώσεων στη μητρική της εταιρεία, τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου PdVSA. «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για να εξασφαλίσουν ότι τα οικονομικά οφέλη των πόρων της Βενεζουέλας δεν θα λεηλατούνται από τον Μαδούρο» έγραψε στο Twitter, με την γνωστή τακτική της προπαγάνδας λάσπης για να καλύψει την ληστεία.

Απειλές και «μυστικές συναντήσεις»

Ο Έλιοτ Άμπραμς, ο Aμερικανός απεσταλμένος για την Βενεζουέλα, πήρε την σκυτάλη των απειλών κατά του λαού της χώρας, «προειδοποιώντας» την κυβέρνηση να μην δράσει ενάντια στον Χουάν Γκουαϊδό: «Το καθεστώς δεν έχει λάβει δράση εναντίον του για κάποιο διάστημα και ελπίζω ότι αυτό γίνεται επειδή αναγνωρίζουν ότι έχει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Βενεζουελάνων και ότι θα ήταν μια εξαιρετικά ανόητη κίνηση για το καθεστώς να κάνει».

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση, φρόντισε να διασπείρει πληροφορίες περί «μυστικών συναντήσεων» της αντιπολίτευσης με στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Η εφημερίδα «The New York Times» δημοσίευσε άρθρο του Γκουαϊδό, στο οποίο ισχυρίζεται ότι «Για τη μετάβαση απαιτείται υποστήριξη από μονάδες-κλειδιά του στρατού. Έχουμε κάνει μυστικές συναντήσεις με στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας».

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό

Από κοντά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως «προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας και κάλεσε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κάνουν το ίδιο υιοθετώντας μία «ενιαία και αυστηρή θέση», με απόφαση που εγκρίθηκε χθες.

Η απόφαση που αποτελεί κοινή πρόταση του «Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», των «Σοσιαλιστών» και του ALDE, εγκρίθηκε με 439 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», 902.gr)

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή