από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Συνελήφθησαν οι πρώτοι συνωμότες κατά της Δημοκρατίας στη Βενεζουέλα - Συμμετείχαν σε σχέδιο δολοφονιών και ανατροπής του Μαδούρο

Πραξικοπηματίες

Πραξικοπηματίες

Σάββατο, 02 Φεβρουάριος 2019

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τρία πρόσωπα τα οποία κατηγορεί ότι ενέχονται σε συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών «αποκάλυψαν ένα νέο συνωμοτικό σχέδιο», μέρος της προσπάθειας να γίνει πραξικόπημα στη χώρα, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας, ο Νέστορ Ρεβερόλ, μέσω Twitter. Ο Ρεβερόλ κατηγόρησε τον Χούλιο Μπόρχες, εξόριστο πολιτικό της αντιπολίτευσης, ότι ενέχεται στη συνωμοσία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, δύο πρώην αξιωματικοί του στρατού συνελήφθησαν διότι συνεργάζονταν με «μια ομάδα εκτελεστών που μπήκε από την Κολομβία και σχεδίαζε να διαπράξει στοχευμένες δολοφονίες πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών».

Ανάμεσα στους συλληφθέντες της λεγόμενης Επιχείρησης Σύνταγμα είναι ο 54χρονος συνταγματάρχης ε.α. Οσβάλντο Γκαρσία Παλόμο, άλλοι πρώην αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, οι περισσότεροι με ποινικό μητρώο, εμπλοκή σε ναρκεμπόριο και λαθρεμπόριο, κάποιοι φυγόδικοι ή λιποτάκτες. Δόθηκαν στη δημοσιότητα ονόματα των τριών απ' αυτούς, αλλά φαίνεται ότι η ομάδα ήταν μεγαλύτερη και επιχειρούσε επαφές μέσα στο στράτευμα, ενώ ανακοινώθηκε ότι σχεδίαζε και τη δολοφονία ανώτατων αξιωματικών.

Ο πρόεδρος Μαδούρο κατηγορεί την κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε στην Κολομβία, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που έσπευσε να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό, ότι εκπαιδεύει μισθοφόρους σε συνεργασία με τις ΗΠΑ για να εξαπολύσουν επιθέσεις στη Βενεζουέλα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί η εμφάνιση του αντιπροέδρου του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού «Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα» Ντιοσδάδο Καμπέγιο, με σημειωματάριο -απαντώντας στην αντίστοιχη κίνηση του Αμερικανού συμβούλου Τζ. Μπόλτον- που ανέγραφε «2 εκατομμύρια πολιτοφύλακες, έτοιμοι!», κάνοντας αναφορά στο στόχο για αυτό το νούμερο στις «Επιτροπές Υπεράσπισης της Πατρίδας», που εξήγγειλε ο Μαδούρο.

902.gr

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή