από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Άρθρο του Ερντογάν στο Politico: «Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει προβλήματα»

Ο Ταγίπ Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν

Σάββατο, 18 Ιανουάριος 2020

Με άρθρο του στο Politico ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρεται στην κατάσταση στη Λιβύη και στον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η χώρα του, εν όψει και της Διάσκεψης στο Βερολίνο, όπου θα αποφασιστεί, εν πολλοίς, το μέλλον της Βόρειας Αφρικής, όπως αναφέρει το ethnos.gr.

Η Λιβύη δοκιμάζεται από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο επί σχεδόν μία δεκαετία, αναφέρει στην αρχή ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας: Παρ' όλα αυτά, η διεθνής κοινότητα απέτυχε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ώστε να φέρει το τέλος στη βία και να αποκατασταθούν η ειρήνη και η σταθερότητα. Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες της απάθειας.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν στρέφει τα βέλη του κατά του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και των συμμάχων του, χωρίς όμως να αναφέρει την Ελλάδα: «Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης απειλείται από την επίθεση του στατάρχη Χαφτάρ. Οι ένοπλες ομάδες του, οι οποίες δρουν πραξικοπηματικά στη χώρα, υποστηρίζονται από τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μεταξύ άλλων.

«Παρά τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης, όπως η συμφωνία Skhirat το 2015, ο κόσμος έχει εργαστεί πολύ σε διπλωματικό επίπεδο για τη Λιβύη. Στην Ευρώπη, το Λιβυκό δίχασε την ήπειρο, η οποία δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι γραμμή θα ακολουθήσει για το ζήτημα. Η Γερμανία, που υποστηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, θα φιλοξενήσει ένα συνέδριο ειρήνης στο Βερολίνο την Κυριακή. Αντίθετα, η  Γαλλία έχει συνταχθεί με τον πραξικοπηματία Χαφτάρ, εναντίον δηλαδή της νόμιμης κυβέρνησης.»

Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ

«Για πρώτη φορά, πιθανή αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να βοηθήσει ουσιαστικά την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στη Λιβύη θα αποτελέσει προδοσία στις αρχές της, ειδικά σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το να αφήσουμε τη Λιβύη στο έλεος ενός πολεμοχαρούς φύλαρχου θα είναι ιστορικών διαστάσεων λάθος. Επίσης, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει προβλήματα.»

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή