από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Παραιτήθηκε ο «αρχιτέκτονας» του μνημονίου συνεργασίας με τη Λιβύη

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί

Δευτέρα, 18 Μάιος 2020

Θρίλερ εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία με την τύχη του αντιναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, που θεωρείτο ως ο “αρχιτέκτονας” του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε η χώρα με τη Λιβύη.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα ακόμη, αναφέρουν ότι ο αντιναύαρχος υπέβαλε την παραίτησή του από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικών Δυνάμεων. Σημειώνεται ότι μόλις το περασμένο Σάββατο ο Γιαϊτζί μετατέθηκε αιφνίδια, με διάταγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, ο Γιαϊτζί δήλωσε ότι κατηγορήθηκε με κατασκευασμένες κατηγορίες και γι' αυτό αποχωρεί από το στράτευμα.

Σημειώνεται ότι μια από τις εξηγήσεις για την αιφνίδια απομάκρυνση του Γιαϊτζί από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, όπως αποκάλυψε απόστρατος Τούρκος συνταγματάρχης στην τουρκική τηλεόραση, ήταν η παρέμβαση του Γιαϊτζί σε διαγωνισμό για προμήθεια καλωδίων για τις τορπίλες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, όπου τον διαγωνισμό κέρδισε κάποιος γνωστός του Τούρκου επιτελάρχη. Ωστόσο άλλη επιτροπή έκρινε το υλικό ακατάλληλο με αποτέλεσμα ο Γιαϊτζί να ακυρώσει τον διαγωνισμό. Η εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό προμήθειας διαμαρτυρήθηκε στο υπουργείο Άμυνας και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα, η δε αρμόδια επιτροπή που διερευνά το θέμα ζήτησε την απομάκρυνση του Τούρκου αντιναυάρχου.

Ο γνωστός δημοσιογράφος της Χουριέτ Νεντίμ Σενέρ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: "Σύμφωνα με πληροφορίες μου από το άμεσο περιβάλλον του, ο Γιαϊτζί, από τον οποίο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζήτησε σήμερα να εγκαταλείψει τη θέση του στο Πολεμικό Ναυτικό και να μετατεθεί στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι παρουσίασαν για εκείνον έναν πλαστό φάκελο και αυτό ήταν άδικο".

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή