από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα στη Βρετανία - Ποιος προηγείται

London

London

Οι πρώτες εκτιμήσεις
Πέμπτη, 23 Ιούνιος 2016

Άνοιξαν σήμερα στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος) οι κάλπες στη Βρετανία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με το οποίο θα κριθεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει από την ΕΕ.

 

Συνολικά 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν για το ευρωπαϊκό ή μη μέλλον της χώρας τους.

 

Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοιχτά ως τις 22:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος), ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Με τη λήξη της διαδικασίας, το καθένα από τα 382 κέντρα καταμέτρησης θα συγκεντρώσει τον αριθμό των ψηφοδελτίων και θα ανακοινώσει τα ποσοστά συμμετοχής του εκλογικού σώματος (το τελικό ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να ανακοινωθεί στις 05:00 τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας).

Στη συνέχεια το κάθε κέντρο θα καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια και θα ανακοινώσει τον αριθμό αυτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής και αυτών που είναι υπέρ της αποχώρησης.

Οι περισσότερες περιφέρειες αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Η τελευταία ανακοίνωση των τοπικών αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 07:00 τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας. Θα ακολουθήσουν συγκεντρωτικά στοιχεία για 12 περιφέρειες και στη συνέχεια το τελικό, εθνικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του "Remain" και του "Leave".

Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του "Remain".

Απουσία exit poll, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα μια έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, το βράδυ της Πέμπτης, με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.

 

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos MORI, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη διάρκεια της ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα, αλλά πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, έδειξε ότι 52% των Βρετανών ψηφοφόρων θα επιλέξουν να παραμείνουν στην ΕΕ, ενώ 48% θα ψηφίσουν σήμερα υπέρ της αποχώρησης.

Η δημοσίευση της δημοσκόπησης αυτής που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Evening Standard, ενίσχυσε την άνοδο της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, ένδειξη πως οι αγορές προβλέπουν νίκη των υποστηρικτών της παραμονής στην ΕΕ.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.592 προσώπων την Τρίτη και την Τετάρτη, μέχρι τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης.

Εξάλλου σύμφωνα με ονλάιν δημοσκόπηση της εταιρείας Populus, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα μέσω του Twitter, υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ θα ταχθεί στο δημοψήφισμα το 55% των Βρετανών, ενώ το 45% θα υποστηρίξει το Brexit.

Η Populus ανακοίνωσε πως η δημοσκόπηση σε δείγμα 4.700 προσώπων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη και μέχρι τα μεσάνυκτα της Τετάρτης.

 

Επίσης το διαδικτυακό γραφείο στοιχημάτων Betfair ανακοίνωσε πως οι πιθανότητες να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ αυξήθηκαν σήμερα στο 86%.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή