από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Το Βερολίνο θρηνεί την αποχώρηση του Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο

Μέρκελ και Ομπάμα

Μέρκελ και Ομπάμα

Τρίτη, 17 Ιανουάριος 2017

Η επικείμενη αποχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα βυθίζει το Βερολίνο στη νοσταλγία και την ανησυχία όσο ο μελλοντικός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να ταράξει τους στρατηγικούς πυλώνες της μεταπολεμικής Ευρώπης, η γερμανική πρωτεύουσα της οποίας είναι ένα μεγάλο σύμβολο.

Από το 2008, ο Ομπάμα, που ήταν τότε υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο, δηλώνει στον κόσμο τη σημασία που αποδίδει στο Βερολίνο διοργανώνοντας εκεί το μεγαλύτερο συλλαλητήριο της προεκλογικής εκστρατείας του. Όπου υπενθύμισε στο κοινό του το περίφημο "Ich bin ein Berliner" (Είμαι Βερολινέζος) του Τζον Φ. Κένεντι ο οποίος το 1963 συμβόλιζε την ενότητα της Δύσης έναντι του σοβιετικού εχθρού.

Αν η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αρνήθηκε τότε να ανοίξει στον νεαρό γερουσιαστή την πόρτα του Βραδεμβούργου, ενσάρκωση της ξανακερδισμένης γερμανικής ενότητας, ο Δημοκρατικός υποψήφιος κατάφερε να συγκεντρώσει 200.000 ανθρώπους όχι μακριά από εκεί, στη στήλη της Νίκης.

Από τη στιγμή που εκλέχθηκε, οι δύο ηγέτες δημιούργησαν σχέσεις εμπιστοσύνης, παρά τις εντάσεις που προκάλεσε η υποκλοπή του κινητού τηλεφώνου της Μέρκελ ή οι αμερικανικές επικρίσεις για τη στάση της, που κρίθηκε ως πολύ αυστηρή, στη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Αυτή η καλή συνεννόηση καταδείχθηκε στα μέσα Νοεμβρίου όταν ο Μπαράκ Ομπάμ, σε αποχαιρετιστήρια επίσκεψη, πολλαπλασίασε τα εγκώμια για την "εξαιρετική" συνάδελφό του, σαν να της παρέδιδε τη δάδα της προάσπισης των δυτικών αξιών.

Για τους Βερολινέζους ο φιλο-αμερικανισμός των οποίων σφυρηλατήθηκε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η αναχώρηση του φίλου Ομπάμα είναι τόσο πιο πικρή όσο βλέπουν να καταφθάνει ένας Ντόναλντ Τραμπ που απειλεί τη γερμανική βιομηχανία, καλεί για τη διάλυση της ΕΕ και επικρίνει το ΝΑΤΟ, θεμέλια ασφάλειας και ευημερίας για τη Γερμανία.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή