από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Συγκλονιστική αναπαράσταση της μάχης του Βερολίνου και της σοβιετικής νίκης (ΒΙΝΤΕΟ)

Αναπαράσταση της μάχης

Αναπαράσταση της μάχης

Τρίτη, 25 Απρίλιος 2017

Εντυπωσιακή ήταν η αναπαράσταση της μάχης του Βερολίνου που με την ύψωση στο Ράιχσταγκ της Κόκκινης Σημαίας της Νίκης, της Κόκκινης Σημαίας με το σφυροδρέπανο, σηματοδότησε και το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η αναπαράσταση έγινε 64 χιλιόμετρα έξω από την Μόσχα, στην Κουμπίνκα, στις 23 Απριλίου.

Επαγγελματίες κασκαντέρ έδωσαν μια εκπληκτική παράσταση. Άνθρωποι, στρατιώτες με στολές των ναζί, τυλίγονταν στις φλόγες. Η μάχη ήταν τόσο ρεαλιστική που οι εκατοντάδες θεατές ένιωσαν πως μεταφέρθηκαν πίσω στο χρόνο.

Η πραγματική μάχη διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα 16 Απριλίου έως 2 Μαΐου 1945, ανάμεσα στους Γερμανούς και τους Σοβιετικούς και είχε ως αποτέλεσμα την οριστική ήττα και παράδοση της Ναζιστικής Γερμανίας και το τέλος του πολέμου στην Ευρώπη.

«Στις 3 Απριλίου 1945, ο Στάλιν μαζί με τον Γκεόργκι Ζούκοφ και τον Ιβάν Κόνιεφ, ύστερα από σύσκεψη και υποβολή των εισηγήσεων των δύο τελευταίων στον ηγέτη της ΕΣΣΔ, κατέστρωσαν τα τελικά σχέδια της μάχης του Βερολίνου. Στο τέλος της σύσκεψης αποφασίστηκε ως ημερομηνία έναρξης της μάχης του Βερολίνου η 16η Απριλίου. Η ημερομηνία αυτή αποτελούσε άκρως απόρρητη πληροφορία και για το λόγο αυτό ανακοινώθηκε στους δύο στρατάρχες προφορικά. Ο Γκεόργκι Ζούκοφ και ο Ιβάν Κόνιεφ, έσπευσαν να μεταβούν στις διοικήσεις των μετώπων τους. Μολονότι το διάστημα που μεσολαβούσε έως την έναρξη της μάχης ήταν πολύ μικρό, έπρεπε απαραίτητα να χρησιμοποιηθεί για την αναδιοργάνωση και ενίσχυση των σοβιετικών δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές από τις μεραρχίες τυφεκιοφόρων του στρατάρχη Ζούκοφ, αριθμούσαν μόλις 3.200 άνδρες, τη στιγμή που η κανονική σύνθεση τους προέβλεπε 10.000 - 12.000 άνδρες»

Η μάχη του Βερολίνου τελείωσε με παράδοση της πόλης στους Σοβιετικούς, με τεράστιες απώλειες και για τις δύο πλευρές.

Αναλυτικά:

Σοβιετικοί

Νεκροί: 78.291

Τραυματίες: 274.184

Συνολικά: 352.475

Γερμανοί

Νεκροί: 92.000 - 100.000 στρατιώτες

Τραυματίες: 220.000 στρατιώτες

Αιχμάλωτοι: 479.298

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή