από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

«Δεν ένιωσαν ακόμη το οθωμανικό χαστούκι» - Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος σήμερα

Τουρκικός Τύπος

Τουρκικός Τύπος

Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018

Εντύπωση προκαλεί πως σε όλα τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων στον έντυπο και διαδικτυακό Τύπο δεν κυριαρχεί το ζήτημα των Ιμίων ή το χθεσινό περιστατικό, ούτε καν η υπόθεση της ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά η φράση του Ερντογάν για τους Αμερικανούς και συγκεκριμένα για τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία. 

Ο κυρίαρχος τίτλος είναι «Δεν ένιωσαν ακόμη το οθωμανικό χαστούκι», φράση που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν κατά τη χθεσινή του παρέμβαση στην Κ.Ο. του κόμματός του. Πρόκειται για μια πρωτοφανή κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας δύο εικοσιτετράωρα μόλις πριν από την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών της Αμερικής Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα. 

Όπως πανθομολογείται στην Τουρκία, το ραντεβού της Πέμπτης μεταξύ Ερντογάν και Τίλερσον προσλαμβάνει ιστορική διάσταση, αφού από το αποτέλεσμά του θα κριθεί η μελλοντική σχέση Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Με εξαίρεση την εφημερίδα «Hürriyet», η οποία σε ένα πολύ μικρό μονόστηλο αναφέρεται στο χθεσινό περιστατικό στα Ίμια, ο τουρκικός Τύπος «χορεύει» στο αντιαμερικανικό «ροκ-εν-ρολ» που κλιμακώνει ο Ταγίπ Ερντογάν. Η αντίδραση αυτή των τουρκικών media εκφράζει και την προτεραιότητα της Τουρκίας όσον αφορά στις εξελίξεις στην περιοχή, δεδομένου ότι, όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί παρατηρητές στην ανατολική Μεσόγειο, η «εκστρατεία του Αφρίν δεν φαίνεται να εξελίσσεται τόσο ικανοποιητικά όσο θα ήθελε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας».

 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή