από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

ΔΝΤ: Αξίζουν συγχαρητήρια στην Ελλάδα, η ανάπτυξη έχει επιστρέψει λόγω μιας εντυπωσιακής μακροοικονομικής προσπάθειας

ΔΝΤ και Ελλάδα

ΔΝΤ και Ελλάδα

Τρίτη, 31 Ιούλιος 2018 18:52

Την εντυπωσιακή προσπάθεια της Ελλάδας στο χώρο της οικονομίας όσον αφορά στην ανάπτυξη και την σταθεροποίηση των μακροοικονομικών της μεγεθών αναφέρει σήμερα στην έκθεση του το ΔΝΤ.

Όπως τονίζει οι ελληνικές αρχές αξίζουν συγχαρητήρια λόγω της εξάλειψης μεγάλων μακροοικονομικών ισορροπιών, συμπεριλαμβάνοντας και μεγάλων δημοσιονομικών προσαρμογών αλλά και μεταρρυθμίσεων που δεν είχαν γίνει ποτέ άλλοτε στο παρελθόν με άλλες κυβερνήσεις.

Εξαιτίας όλων αυτών οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας αποφάσισαν σε μια σειρά μέτρων ανακούφισης του χρέους που το καθιστούν βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και που έχουν δεσμευθεί στο μέλλον για περαιτέρω ανακούφιση αν χρειαστεί πάντα με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι θα πρέπει να τηρηθούν τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2019-20 όπως αυτά έχουν συμφωνηθεί, με τις ελληνικές αρχές να συμφωνούν αλλά να προτείνουν το δικό τους μείγμα μέτρων, όταν έρθει η ώρα, χωρίς να παρεκκλίνουν βεβαίως από τους στόχους που έχουν οριστεί.

Όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει ως στόχο η ελληνική κυβέρνηση , το ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να είναι ΄συνετή’ χωρίς να πηγαίνει πίσω τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει. Η απάντηση των ελληνικών αρχών σε αυτό είναι ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχει αναπτυξιακό πρόσημο στην οικονομία, κάτι που δε συνέβη στην αντίθετη περίπτωση όλα αυτά τα χρόνια.

Αντίστοιχη αναφορά γίνεται και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θέλει να θεσπίσει η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας από το ΔΝΤ να ξανασκεφτεί τις όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στην ευέλικτη εργασία.

Οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος υπερκαλύφθηκαν τη χρονιά που μας πέρασε (4,2%), κυρίως λόγω της μεγαλύτερης μείωσης στις δαπάνες(3% του ΑΕΠ).Μεγάλη μείωση παρατηρήθηκε και στις οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα σημειώνοντας νέο ρεκόρ με τη βοήθεια της ρευστότητας κεφαλαίων από τον ESM .

Στο χώρο των αγορών αναφέρονται οι επιτυχής έξοδοι της Ελλάδας στις αγορές, αρχικά τον Ιούλιο του 2017 με το πενταετές ομόλογο, στη συνέχεια με το swap που έγινε με τα ομόλογα του PSI και πρόσφατα με το επταετές ομόλογο, το οποίο ήδη ανταμείβει όσους επενδυτές το εμπιστεύτηκαν.

Για τις τράπεζες αναφέρει ότι παρόλο που πέρασαν τα stress test κυρίως λόγω των διαγραφών των δανείων και των αναδιαρθρώσεων, πολλά μένει ακόμη να γίνουν για να επιτευχθούν οι στόχοι της μείωσης των κόκκινων δανείων.

Παρ’ όλα αυτά και οι τράπεζες έχουν δοκιμάσει τις αγορές εκδίδοντας καλυμμένα ομόλογα αξίας 2 δισ. € και έχουν μειώσει κατά πολύ την εξάρτηση τους από τον ELA (κάτω από 10 δισ.) λόγω της βελτίωσης της ρευστότητας και της αύξησης των καταθέσεων.

Στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους το σημείο κλειδί που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι κατόπιν υπόδειξης, βάση στοιχείων της ελληνικής κυβέρνησης, ως μέτρο σύγκρισης δε λαμβάνεται υπόψιν το χρέος προς ΑΕΠ αλλά οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες ως ποσοστό του ΑΕΠ, κάτι που η Ελλάδα ευνοείται κατά πολύ λόγω της μεγάλης επιμήκυνσης του χρέους που έχει πλέον μετά και την τελευταία συμφωνία.

Το ΔΝΤ δέχεται λοιπόν ότι με βάση τις υποθέσεις των ευρωπαίων εταίρων μας το χρέος είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα αλλά έχει τις αντιρρήσεις για το μακροπρόθεσμο ορίζοντα αν και δέχεται τη δέσμευση των ευρωπαίων για πρόσθετα μέτρα ανακούφισης αν χρειαστεί παρόλο που μιλάμε για αρκετά χρόνια αργότερα που δε μπορούμε να γνωρίζουμε τι πολιτική, φιλική προς την Ελλάδα θα υπάρχει τότε.

Το ΔΝΤ θα επιθυμούσε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα και είναι αντίθετο με τις σκέψεις των ελληνικών αρχών για δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου με σκοπό ελάφρυνση φορολογικών βαρών των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων.

Εν κατακλείδι το ΔΝΤ συνεχίζει να κρατά τον αυστηρό του χαρακτήρα όσον αφορά στα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν (άλλωστε αυτός είναι και ο ρόλος του), αλλά δεν παύει να γίνεται και πιο ελαστικό στις διάφορες προτάσεις των ελληνικών αρχών που μέχρι πριν λίγο καιρό δεν υπήρχε καν περίπτωση να αποτυπωθούν σε μια αναφορά του ΔΝΤ για την Ελλάδα. 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή