από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ακόμα μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αυτή τη φορά από τον οίκο αξιολόγησης Fitch

Οίκος Fitch

Οίκος Fitch

Παρασκευή, 10 Αύγουστος 2018 10:41

Ακόμα μια αναβάθμιση, αυτή τη φορά από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, αναμένεται για την ελληνική Οικονομία. Πληροφορίες, θέλουν τον διεθνή οίκο να ανεβάζει σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά μια κλίμακα, σε “Β+” από “Β”. Γνώστες των εξελίξεων, τονίζουν ότι πρόκειται όχι μόνο για αναμενόμενη εξέλιξη, αλλά ενδεχομένως να έχει καθυστερήσει… Μετά την ιστορική απόφαση του Eurogroup, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όλοι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναγνωρίσει τις βελτιωμένες προοπτικές, καθώς η χώρα έχει εφαρμόσει περισσότερες από 450 μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, εκσυγχρονίζω τις δομές της, μετατρέποντας τα υπέρογκα ελλείματα σε πλεονάσματα και το «ασήκωτο» χρέος ήταν το μόνο σοβαρό εμπόδιο για μία καλύτερη διαβάθμιση από το επίπεδο των «σκουπιδιών» (junk) που βρίσκεται αυτή την στιγμή. Βέβαια, θεωρείται αυτονόητο πως δεν μπορεί καμία χώρα να ανέβει με μία αναβάθμιση όλα τα σκαλοπάτια μέχρι το “BBB”, αλλά το μπαράζ των αναβαθμίσεων που έχει ξεκινήσει εντός του 2018, δείχνει ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.

Η Standard and Poor’s μας αναβάθμισε ήδη σε “Β+” και μάλιστα με θετικές προοπτικές (outlook). Από την άλλη η S&P’s δεν αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση, αν δεν δει πρόοδο στην επίτευξη των στόχων της ελληνικής Οικονομίας, με πολλούς να επισημαίνουν ότι προτεραιότητα δίνεται από τους οίκους στη μείωση των κόκκινων δανείων, που βαραίνουν τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών. Χωρίς δυνατές τράπεζες, δεν έχει εύκολη χρηματοδότηση και χωρίς χρηματοδότηση, δεν έχεις επενδύσεις. Η σημαντική αύξηση των επενδύσεων, είναι ο στόχος του οικονομικού επιτελείου και ήδη έχει γίνει σημαντική δουλειά από το υπουργείο Οικονομίας στην προετοιμασία εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Τέλη Σεπτεμβρίου, αναμένονται και οι ανακοινώσεις της Moody’s. Μία νέα αναβάθμιση δεν θεωρείται το πιθανότερο σενάριο, αλλά ο οίκος δεν το έχει αποκλείσει. Από την άλλη πλευρά, εξαιρετικά πιθανή θεωρείται μία αναβάθμιση από τον καναδικό οίκο DBRS στις 2 Νοεμβρίου, που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτιμάται ότι θα ανεβάσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε “ΒΒ-“.

kontranews.gr

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή