από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Στη φάκα το δεξί χέρι του Στουρνάρα - Τεράστιο σκάνδαλο ύψους 800.000 ευρώ

Ο Γιάννης Στουρνάρας

Ο Γιάννης Στουρνάρας

Τετάρτη, 27 Μάρτιος 2019

Για 12 ολόκληρα χρόνια το πρώην στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας και νυν προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών στην Τράπεζα της Ελλάδος, Γ. Πάσχας, ο οποίος είχε δανειοδοτηθεί με εσωτερικά τραπεζικά δάνεια ύψους 800.000 ευρώ, απέφευγε συστηματικά και με διάφορες μεθόδους να αποπληρώσει τις οφειλές του.

Έστω και με τεράστια καθυστέρηση κινητοποιήθηκε τελικά η Δικαιοσύνη και ο εισαγγελέας τού άσκησε δίωξη  σε βαθμό κακουργήματος για απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με περιουσιακή ζημιά που υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ, αλλά και για απλή συνέργεια σε απιστία και για ηθική αυτουργία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Δεν είναι μία απλή υπόθεση κοινού μπαταχτσή. Πρόκειται για εκκωφαντική ιστορία ενδοτραπεζικής ομερτά αλλά και συστηματικής αναλγησίας συναδέλφων του και προϊσταμένων του στο τραπεζικό σύστημα από τη στιγμή που σε αυτόν τον άνθρωπο επιτρεπόταν επί 12 συνεχή έτη, δηλαδή κατά τη διάρκεια όλης της κρίσιμης περιόδου των μνημονίων, να αποφεύγει την αποπληρωμή των οφειλών του την ώρα που στη συντριπτική τους πλειονότητα οι Έλληνες δανειολήπτες εκτός των συστηματικών μπαταχτσήδων γονάτισαν για να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Πρόκειται, προφανώς, για σκανδαλώδη υπόθεση, την οποία εξέθρεψε το ίδιο το τραπεζικό σύστημα μέσα από τους μηχανισμούς που διαθέτει. Μηχανισμοί που επιτρέπουν σε τέτοιου τύπου μπαταχτσήδες να επιβιώνουν.

Το ζήτημα είναι ότι αυτός ο άνθρωπος κατάφερε να «μετακομίσει» από μία συστημική τράπεζα, την Εθνική, στον θεσμικό φορέα ελέγχου του τραπεζικού συστήματος που είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Και διερωτάται ο αφελής πολίτης: τι συνέβη και το συγκεκριμένο στέλεχος πέρασε από όλα τα φίλτρα αξιολόγησης για να τοποθετηθεί ως προϊστάμενος διεύθυνσης στην Τράπεζα της Ελλάδος;

Το χρονικό της υπόθεσης

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον κ. Πάσχα συνδέονται με τρία δάνεια που φέρεται να έλαβε, ενδοϋπηρεσιακά, από την Εθνική Τράπεζα, τα οποία μαζί με τους τόκους αγγίζουν περίπου το ποσό των 800.000 ευρώ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα δάνεια αυτά ενεκρίθησαν το 2007 χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις και με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, ενώ μέχρι στιγμής φαίνονται να μην εξυπηρετούνται.  Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα δάνειο 590.583, ένα 119.053 και ένα 92.450 ευρώ, χωρίς να αποπληρώνεται κανένα εξ αυτών.

Τα αδικήματα αφορούν τόσο -κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα- το στέλεχος της τράπεζας που φέρεται να έλαβε τα δάνεια όσο και τους συναδέλφους του που ενέκριναν τις επίμαχες χορηγήσεις.

Το τραπεζικό στέλεχος, το οποίο φέρεται να είναι στενός συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα, κατηγορείται ότι με συνεχείς καταχρηστικές παρατάσεις από το 2007 μέχρι και σήμερα πέτυχε να μην καταβάλει ούτε ένα ευρώ στην τράπεζα.

Στην ανωμοτί εξέτασή του, ο κ. Πάσχας υποστήριξε πως τα εν λόγω δάνεια που πιστώθηκαν στον λογαριασμό του δεν αποτελούσαν προσωπική του επιλογή, αλλά παρασχέθηκαν ως επιβράβευση για τις υπηρεσίες που παρείχε.

Η υπόθεση θα ανατεθεί σε ανακριτή Διαφθοράς, ο οποίος θα καλέσει σε απολογίες όλους τους εμπλεκομένους.

zougla.gr

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή