από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Γερή «σφαλιάρα» από την Κομισιόν στον Μητσοτάκη για τα πλεονάσματα

Κομισιόν

Κομισιόν

Σάββατο, 07 Σεπτέμβριος 2019

“Φρένο” στη συζήτηση για ενδεχόμενη μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος έβαλε χθες από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Μία εβδομάδα πριν από το Eurogroup του Σεπτεμβρίου, που θα είναι το πρώτο με συμμετοχή του νέου υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο εν λόγω αξιωματούχος ανέφερε πως τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης αναμένουν την παρουσίαση από την ελληνική πλευρά των σχεδίων της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως σε αυτά δεν μπορεί να περιληφθεί η μείωση των στόχων, ενώ σημείωσε ότι στο τελευταίο EuroWorking Group ο Έλληνας εκπρόσωπος δεν έθεσε καν το εν λόγω ζήτημα. “Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα η κυβέρνηση έχει τώρα να παρουσιάσει και να εφαρμόσει την πολιτική της” είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον αποσαφήνισε ότι τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) που επιστρέφονται σταδιακά υπό όρους στην Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να προσμετρηθούν στον ορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς αυτό θα σήμαινε διπλό υπολογισμό τους στην ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο ανέφερε ότι η χρήση τους για επενδύσεις είναι συμβατή με τις αρχές του προγράμματος.

Εξάλλου, όσον αφορά το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, το οποίο είχε θέσει πρώτη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα το επανέφερε ο Έλληνας εκπόσωπος στο EWG, o αξιωματούχος σημείωσε πως τα υπόλοιπα μέλη αντέδρασαν με ουδέτερο έως θετικό τρόπο. Όπως πρόθεσε, όμως, το EWG αναμένει το επίσημο αίτημα προκειμένου να το εξετάσει.

avgi.gr

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή