από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Τα συγχαρητήρια του ΔΝΤ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κυριακή, 29 Σεπτέμβριος 2019

Δημοσιονομικό κενό για το 2020 «βλέπει» και το ΔΝΤ αναφορικά με τα όσα ετοιμάζεται να πράξει η κυβέρνηση σε επίπεδο κατάρτισης προσχεδίου προϋπολογισμού, ενώ παράλληλα δίνει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα αντεργατικά μέτρα τα οποία ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ταμείου στην Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν κάλεσε την κυβέρνηση να καλύψει το κενό με “μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη” παρουσιάζοντας τη δήλωση συμπερασμάτων του ΔΝΤ, καθότι ολοκληρώθηκε η διαβούλευση με τις ελληνικές αρχές για την κατάρτιση της έκθεσης του Άρθρου 4 για το 2019.

Αλλά τι εννοεί αναφερόμενος σε μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη; Σε αντιδιαστολή με τις πιο ήπιες διατυπώσεις της έκθεσης αναφορικά με το αφορολόγητο όριο, ο Π. Ντόλμαν δήλωσε ότι «ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει χαμηλότερο αφορολόγητο» προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την απαραίτητη μείωση των φορολογικών βαρών και την εφαρμογή περισσότερο αναπτυξιακών μέτρων.

Υπογράμμισε επίσης εμφατικά την ενθάρρυνση προς την πλευρά της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων να υπάρξει συμφωνία για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων ήδη από το 2020, ενώ έθεσε στην κορυφή των προτεραιοτήτων τη στήριξη του τραπεζικού τομέα με τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων πέραν του σχήματος «Ηρακλής» (με 9 δισ. ευρώ εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ) το οποίο κρίνεται από το ΔΝΤ πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Με λίγα λόγια, ο επικεφαλής του ΔΝΤ «πιέζει» τρόπον τινά την κυβέρνηση να διεκδικήσει τη μείωση των στόχων νωρίτερα. Βέβαια, η ελληνική πλευρά, τόσο διά στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, αρνείται να αξιοποιήσει το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης (ή έστω να εκπονήσει ένα νέο) ώστε να εξοικονομήσει για την ελληνική οικονομία ένα ποσό της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Κάπου τόσο «στοιχίζει» η μείωση του στόχου για το 2020 από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο είχε σχεδιαστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

“Αλλαγές άξιες στήριξης”

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η κυβέρνηση δέχεται συγχαρητήρια ουσιαστικά από το ΔΝΤ για το εργασιακό Μνημονίου που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή. «Οι πρόσφατες προτάσεις της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας είναι άξιες στήριξης, αν και χρειάζονται παραπάνω προσπάθειες για τη στήριξη της υψηλότερης απασχόλησης, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του Ταμείου.

Ουσιαστικά συγχαίρει τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, για την κατάργηση -ουσιαστικά- πολλών κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το Ταμείο ζητάει να περικοπεί και η 13η σύνταξη, η οποία δόθηκε επί προηγούμενης κυβέρνησης.

Τέλος, το ΔΝΤ εκτιμά ότι με τα σημερινά δεδομένα ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί στην περιοχή του 2% τόσο φέτος όσο και του χρόνου, κάτι το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα έλεγε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης για 4%, το οποίο μετεκλογικά άλλαξε σε 3%.

avgi.gr

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή