από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Κατηγορία: OIKONOMIA

Πρόβλεψη - σοκ της Morgan Stanley για την ελληνική οικονομία

Morgan Stanley

Morgan Stanley

Δευτέρα, 23 Μάρτιος 2020

Aπαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της αμερικανικής τράπεζας Morgan Stanley για την οικονομική ανάπτυξη στης Ελλάδας αλλά και της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα η πρόβλεψη δείχνει πάνω από 5% ύφεση για την Ελλάδα, (5,3%) γεγονός που αποτελεί την χειρότερη εκτίμηση μέχρι στιγμής για τη χώρα. Για τον πληθωρισμό προβλέπει να μειώνεται εκ νέου στο 0% και το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στο -1,3%.

Παράλληλα η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι αυτό το σοκ στην οικονομία δεν θα έχει αρνητική επίδραση και το 2021, καθώς η ανάπτυξη θα είναι 6,3%, επίδοση που θα υπερκαλύψει τη φετινή πτώση. Πιο συγκεκριμένα, το 2021 ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε θετικό 0,3%. Τα δημόσιο χρέος από το 189,3% του ΑΕΠ θα μειωθεί και πάλι στο 174,3% το 2021.

Η Morgan Stanley αναμένει απότομη πτώση των δεικτών υπευθύνων προμηθειών (PMI), στοιχείο που υποδηλώνει μια βαθιά ύφεση, λόγω των αποτελεσμάτων του Covid-19 και της κοινωνικής απομόνωσης.

Αναλυτικά είναι πολύ πιθανή μια συρρίκνωση 5% φέτος, με κίνδυνο περαιτέρω μείωση της εκτίμησης, που ενδέχεται να σηματοδοτηθεί από τις πρωτοφανείς πτώσεις στους δείκτες PMΙ Μαρτίου και πιθανώς σε χαμηλότερα επίπεδα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτική κρίσης (GFC).

Για τις ευρωπαϊκές χώρες η πτώση κυμαίνεται από 2,3% έως 5,8%. Για την Ιταλία, η οποία βιώνει την μεγαλύτερη πίεση από τον κορωνοϊό, η ύφεση φέτος αναμένεται σε 5,8% και αναπήδηση τα 2021 6,7%. Για την Πορτογαλία, που επίσης έχει ο τουριστικός τομέας συμβολή περίπου στο 20% του ΑΕΠ της, προβλέπει 5,3% φετινή ύφεση και 5,2% άνοδος το 2021.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή