από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Συγκρούσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη για τον τουρισμό - Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης

Τουρισμός

Τουρισμός

Πέμπτη, 14 Μάιος 2020

H υπόθεση του τουρισμού εν καιρώ πανδημίας, θα πυροδοτήσει συγκρούσεις αξίας πολλών… δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη, κάτι που φήνηκε ήδη από το «όχι» του Τζουζέπε Κόντε στις de facto διμερείς συμφωνίες για τον τουρισμό, που ανοίγει μέτωπο μεταξύ Ρώμης και Αθήνας.

Την ώρα που η Ιταλία θα είναι, ούτως ή άλλως, εκτός της φετινής τουριστικής σεζόν καθώς έχει ανακοινώσει πως θα κρατήσει τα σύνορά της κλειστά έως το τέλος του 2020, το μήνυμα Κόντε δείχνει πως σκοπεύει να παίξει σκληρά προκειμένου να μην επιτρέψει δημιουργία δυσμενών για την Ρώμη τετελεσμένων στην ευρωπαική τουριστική αγορά.

Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να θέλει «πάσει θυσία» την διάσωση ενός μέρους της τουριστικής σεζόν και της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το βάθος της ύφεσης διαγράφεται έως και εφιαλτικό.

Το σχέδιό της ελληνικής κυβέρνησης το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, βασίζεται, σύμφωνα με διαρροές σε τέσσερις άξονες και προϋποθέσεις:

Την διεξαγωγή τεστ για κορονοϊό στην χώρα προέλευσης των τουριστών το αργότερο 72 ώρες πριν ταξιδέψουν

Την εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων υγειονομικής ασφάλειας στα ξενοδοχεία χωρίς όμως να περιορίζεται η πληρότητά τους

Την επανέναρξη των πτήσεων εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης έως τα μέσα Ιουνίου με γεμάτα αεροπλάνα και χωρίς κενά στα ενδιάμεσα καθίσματα

Την σύναψη διακρατικών συμφωνιών με χώρες τόσο εκτός όσο και εντός ΕΕ.

Στο πλαίσιο οδηγιών για συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση που έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτει κάποιες από αυτές τις προϋποθέσεις, αλλά αφήνει σοβαρές γκρίζες ζώνες σε κάποιες άλλες. Η πρώτη και βασική διάσταση μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας είναι εκείνη που αφορά το «προληπτικό» τεστ στους τουρίστες, καθώς η Κομισιόν εμφανίζεται ανοιχτά αντίθετη στο θέμα των τεστ, με την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου να κάνει λόγο για αναποτελεσματικές πρακτικές και να επισημαίνει πως ένα αρνητικό τεστ μπορεί να εξελιχθεί σε θετικό έπειτα από 48 ώρες.

Όσον αφορά στις διακρατικές συμφωνίες εντός ΕΕ, η Επιτροπή αφήνει ένα πεδίο πιθανής διευκόλυνσης των ελληνικών θέσεων εισηγούμενη το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ χωρών με παρόμοιο επιδημιολογικό προφίλ, το φρένο που έβαλε χθες ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, αναμένεται να φέρει σφοδρές συγκρούσεις δισεκατομμυρίων …

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή