από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Έφτασε η ώρα για την εκταμίευση της υπερδόσης των 7,5 δισ. ευρώ

Έφτασε η ώρα για την εκταμίευση της υπερδόσης των 7,5 δισ. ευρώ
Το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δόσης δίνει σήμερα το EuroWorking Group
Δευτέρα, 06 Ιούνιος 2016

Στη συνεδρίαση του Euro Working Group εστιάζει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση, γεγονός που θα επικυρώσει την εκταμίευση της υπερδόσης των 7,5 δισ. ευρώ

Στο Euro Working Group εστιάζει λοιπόν η Αθήνα, που θεωρεί ότι οι στόχοι και οι υποχρεώσεις της Ελλάδας έχουν εκπληρωθεί και ο νέος κάβος που πρέπει να περάσει η κυβέρνηση είναι η συζήτηση για το χρέος. Κλείσιμο της συμφωνίας, άρση του waiver, συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, συνέχιση της χρηματοδότησης, συζήτηση για το χρέος και δεύτερη αξιολόγηση το Φθινόπωρο είναι κατά σειρά οι επόμενοι σταθμοί στη δύσκολη κούρσα της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.

 

Σήμα αισιοδοξίας δίνει η Κομισιόν, για να δοθεί το "πράσινο φως" για τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο με τον οποίο συνομίλησε η "Αυγή", την ώρα που ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέχρι τις 22 Ιουνίου. "Ελπίζω ότι μέχρι τη Δευτέρα τα πάντα θα είναι έτοιμα" δήλωσε στην "Αυγή" κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος σε ερώτηση για το αν θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι την τηλεδιάσκεψη του EWG της επόμενης Δευτέρας, οπότε και θα είναι έτοιμη η έκθεση προόδου για την Ελλάδα, όπως εκτίμησε η ίδια πηγή.

 

Ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης στην ΕΚΤ

 

Την ίδια ώρα, το αργότερο έως τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 22άς Ιουνίου θα αποφασίσει η ΕΚΤ την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με πηγή με την οποία συνομίλησε η "Αυγή" και διαθέτει πολύ καλή γνώση της κατάστασης. Η ίδια πηγή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νωρίτερα έγκριση για την άρση του αποκαλούμενου waiver στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, εφόσον το αποφασίσει η νομική υπηρεσία της ΕΚΤ, προσέθεσε η ίδια πηγή.

 

Από εκεί και πέρα, χθες έγινε μια παρουσίαση, αλλά δεν λήφθηκε απόφαση για την επαναφορά του waiver (εξαίρεση), όπως δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι μετά την ολοκλήρωση του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που έγινε από την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, πρόσθεσε ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα.

 

Μόλις τα προαπαιτούμενα εφαρμοστούν, η ΕΚΤ θα αποφασίσει για την επαναφορά του waiver, όπως σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. Επισήμανε ωστόσο πως θα χρειαστεί ακόμα μια συνάντηση του Δ.Σ.

 

Η ΕΚΤ έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία

 

Σχετικά με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αρκετά μετά το τέλος των αγορών στοιχείων ενεργητικού. Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν έως τον Μάρτιο του 2017 ή και αργότερα αν κριθεί αναγκαίο.

 

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι το περιβάλλον πολύ χαμηλού πληθωρισμού δεν θα εδραιωθεί στην οικονομία της Ευρωζώνης. Υπογράμμισε πως η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει διαθέσιμα για να επιτύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

 

Αμετάβλητα τα επιτόκια

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς (0,0%) και αποδοχής καταθέσεων (-0,40%). Χωρίς μεταβολές διατηρείται και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης (0,25%).

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή