από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

«Δίνουμε προοπτική στην ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό»

Ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας

Ισχυρά μηνύματα Τσίπρα από το βήμα του Συνεδρίου του Economist
Πέμπτη, 23 Ιούνιος 2016

«Το φετινό Συνέδριο του Economist λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο όπου η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε εντελώς νέα φάση. Πρόκειται, μετά από πολύ καιρό, για μια περίοδο σταθερότητας και ανάκαμψης. Η χώρα βγαίνει από την εκκρεμότητα και προχωρά δυναμικά στην ανάκτηση του χαμένου χρόνου και στη διόρθωση των απωλειών που άφησε η βαθιά ύφεση των προηγούμενων έξι ετών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αποψινή του ομιλία στο Συνέδριο.

«Σε αυτό το ασφαλές πλαίσιο πρέπει να θέσουμε σήμερα, τις βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με στόχο τη «δίκαιη ανάπτυξη» και με απόλυτη προτεραιότητα την μείωση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, για να φθάσουμε επιτέλους στην κανονικότητα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

 «Η επίθεση στον βασικό μισθό και στα εργασιακά κεκτημένα είναι ο ολισθηρός δρόμος που οδηγεί σ’ έναν ανταγωνισμό προς τα κάτω, με παραγωγική υποβάθμιση», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί η ανάπτυξη να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας».

«Ενδεικτικά για την περίπτωση μας, από το 2009 οι αμοιβές στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 25 δισ. ευρώ και η συνολική ζήτηση κατά 53 δισ. ευρώ», τόνισε.

«Έχουμε μια συμφωνία που μπορεί επιτέλους να δώσει προοπτική στην ελληνική οικονομία και στον ελληνικό λαό», σημείωσε. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιμέρισε δίκαια τα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής και τώρα βάζει τα θεμέλια για μια «βιώσιμη δίκαιη ανάπτυξη».

«Η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν θα παρεμποδίζεται από την εξυπηρέτηση του χρέους, και αυτή είναι η πιο στέρεα έννοια βιωσιμότητας», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε ότι έχουμε μια συμφωνία που δίνει για πρώτη φορά περιθώρια αισιοδοξίας για την οριστική έξοδο από την κρίση και προοπτική στην ελληνική οικονομία και στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Αναφερόμενος ειδικά στο ζήτημα του χρέους, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η δεσμευτική εγγύηση των εταίρων μας για άμεσες παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κι ο καθορισμός ανώτατου ορίου στην εξυπηρέτησή του της τάξης του 15% του ΑΕΠ ετησίως, στέλνουν ισχυρότατο μήνυμα στις αγορές και τους διεθνείς επενδυτές ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν θα παρεμποδίζεται από την εξυπηρέτηση του χρέους. «Κι αυτή είναι η πιο στέρεα έννοια βιωσιμότητας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Να επιμερίσουμε δίκαια τα οφέλη της ανάπτυξης», ανέφερε και υπογράμμισε πως «το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει τον δομικό μετασχηματισμό του κράτους, το χτύπημα στην άνιση και εκλεκτική φορολογική μεταχείριση, την μεγιστοποίηση της κοινωνικής απόδοσης και του τελευταίου ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου και την προώθηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που εξασφαλίζουν νέες, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας με επίκεντρο το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

Εστιάζουμε σε οκτώ άξονες προτεραιότητας στους οποίους η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα: Αγροτοδιατροφή, υγεία και φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενέργεια, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, υλικά και κατασκευές, πολιτισμό και τουρισμό», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Κατά τη δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν την αντίστοιχη δέσμευση ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα και πρακτικές καθυστερήσεων που υπονομεύουν τη δυναμική της ανάκαμψης», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «εμείς θα προσέλθουμε εγκαίρως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ενόψει της 2ης αξιολόγησης, με μια επεξεργασμένη πρόταση για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας στο πλαίσιο των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών».

«Δεν μπορεί» σημαίνει και ότι δεν είναι αντικειμενικά δυνατό, αλλά ταυτόχρονα έχει και μια πολιτική, ηθική, κανονιστική διάσταση. «Δεν μπορεί»: δηλαδή δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Και δε θα το επιτρέψουμε, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή