από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Απασφαλίζει ΒΟΜΒΑ μεγατόνων κατά Στουρνάρα - Το θρίλερ του καλοκαιριού μόλις αρχίζει

Ο Γιάννης Στουρνάρας

Ο Γιάννης Στουρνάρας

Μια offshore στην Κύπρο που ιδρύθηκε για να αγοράσει οικόπεδο στην ‘Υδρα – και να επωφεληθεί των σχετικών νομικών παραμέτρων -, ένα δάνειο από την Τράπεζα του Β. Ρέστη το οποίο σήμερα εντάσσεται σε γκρίζα ζώνη αφού… εξυπηρετείται και δεν… εξυπηρετείται, η Πρόεδρος της Attica Bank κ. Α. Πουσκούρη, η πρώτη επίθεση από μέσο ενημέρωσης κατά του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Θόδωρου Μητράκου, τα «καρκινώματα και τα αποστήματα» που πρέπει να σπάσουν, συνθέτουν το παζλ του νέου καλοκαιρινού πολιτικού και οικονομικού θρίλερ που μόλις φαίνεται να αρχίζει.
Τρίτη, 02 Αύγουστος 2016

Στο βάθος όλων αυτών, ακούσιος – ή κατά άλλους εκούσιος – άμεσος πρωταγωνιστής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Στόχος οι (πολλάκις διαψευδόμενες από τον ίδιο) πολιτικές του φιλοδοξίες για την ηγεσία ενός κεντρογενούς σχήματος που κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες «θέλουν να κάψουν»; Ή μήπως ο εντοπισμός των σοβαρών λαθών – σαν αυτά που δεν πρέπει να κάνει ένας κεντρικός τραπεζίτης - και η εμπλοκή του στην προώθηση στην διοίκηση της Attica Bank ενός προσώπου που κατηγορείται για δανεισμό με αρκετές «θολές» πλευρές.

Ό,τι και από τα δύο να συμβαίνει το θέμα που αποκάλυψε το αποκλειστικό δημοσίευμα της «Αυγής της Κυριακής» έχει από όλα: Και πολιτικό σασπένς και οικονομικά ερωτήματα και στοιχεία… συνωμοσίας, προκαλώντας τροχιοδεικτικές βολές από πολλούς και για πολλούς. Και ίσως να αποτελεί την απαρχή μιας σειράς ανακατατάξεων στο μέλλον που κάθε πλευρά θέλει να διασφαλίσει προς το συμφέρον της.

Επίκεντρο των εξελίξεων – η άλλη πλευρά μιλάει για αφορμή - ένα δάνειο της σημερινής Προέδρου της Attica Bank, Άννας Πουσκούρη. Όπως έγραψε η «Αυγή της Κυριακής», το 2006 ιδρύεται μια εταιρεία, με έδρα την Κύπρο, ονόματι Littorea Limited, με νόμιμη εκπρόσωπο την αδελφή της κ. Πουσκούρη. Η εταιρεία συνάπτει δάνειο στις 13 Ιουλίου 2006 με την τράπεζα FBB, συμφερόντων Ρέστη. Το δάνειο ανερχόταν στο ποσό των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την αγορά άρτιου και οικοδομήσιμου οικοπέδου έκτασης 4 στρεμμάτων, στη θέση Αυλάκι στην Ύδρα. Η συνολική αξία οικοπέδου και ακινήτου υπολογιζόταν σε 2,2 εκατομμύρια ευρώ και το δάνειο χορηγήθηκε με ετήσιο, αρκετά ευνοϊκό, επιτόκιο 2% άνω του επιτοκίου Euribor.

To 2013, η εταιρεία Littorea αλλάζει χέρια. Νόμιμοι εκπρόσωποι αναλαμβάνουν πια η κ. Πουσκούρη (αφού εν τω μεταξύ είχε πάψει να είναι διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού παραρτήματος της γερμανικής τράπεζας HypoVereinsbank και είναι συνταξιούχος από το 2010) και ο Γερμανός σύζυγός της. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το δάνειο όμως δεν εξυπηρετείται ούτε καν σε ότι αφορά τους τόκους. Για τους γνωρίζοντες, καθαρά Κόκκινο Δάνειο.

Εν συνεχεία, η FBB χρεοκοπεί και την απορροφά η Εθνική Τράπεζα. Η οφειλή της εταιρείας Littorea - με νόμιμο εκπρόσωπο σήμερα τη νυν πρόεδρο της Τράπεζας Αττικής - αγγίζει πλέον τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα της Αριστεράς, «είναι απορίας άξιον συγχρόνως γιατί το συγκεκριμένο δάνειο εντάχθηκε στην good bank»...

Για την Εθνική Τράπεζα, το δάνειο αφορά πλέον τη Μονάδα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Επιχειρηματικών Δανείων, πράγμα που σημαίνει ότι εδώ και καιρό δεν εμφανίζεται κάποια κίνηση, δηλαδή κάποια προσπάθεια αποπληρωμής του.

 

Κρίσιμα ερωτήματα

Για την τράπεζα, για κάθε τράπεζα πιο σωστά, ένας τέτοιος δανειολήπτης χαρακτηρίζεται “strategic defaulter”, δηλαδή στρατηγικός κακοπληρωτής. Σε αυτόν τα στρατηγικό κακοπληρωτή λοιπόν ανατέθηκε η διοίκηση της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας με συμφωνία Τράπεζας της Ελλάδος και Θεσμών! Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι η κ. Πουσκούρη μετά την αποκάλυψη αυτή για λόγους τραπεζικής δεοντολογίας θα παραιτείτο από την θέση της, η ίδια στην απάντηση προς την εφημερίδα διαμαρτύρεται για «παραβίαση τραπεζικού απορρήτου» και δεν απαντά επί της ουσίας!

Πως δηλαδή δέχτηκε την ανάληψη της Προεδρίας της Attica Bank, γνωρίζοντας αυτή την εκκρεμότητα που είχε; Γιατί τρία χρόνια δεν την είχε αντιμετωπίσει; Και αυτοί που αποφάσισαν το διορισμό της, δεν νιώθουν τώρα εκτεθειμένοι από το γεγονός αυτό; Ή μήπως δεν το γνώριζαν οπότε ελέγχονται για τον τρόπο εποπτείας του τραπεζικού συστήματος; Προφανώς και ο κεντρικός τραπεζίτης δεν μπορεί να σχολιάζει μια – ίσως – κοινωνικοπολιτική συνάντηση που είχε. Αλλά δεν μπορεί να μην τοποθετείται στη συγκεκριμένη αποκάλυψη. Είναι, δηλαδή, όλα καλώς «καμωμένα»; 

Η απάντηση της Α. Πουσκούρη

Στην απάντησή της στην «Αυγή» η κ. Πουσκούρη υποστηρίζει μεταξύ άλλων:

 

- Η δανειολήπτης συνήψε το σχετικό δάνειο τον Ιούλιο του 2007 με την First Business Bank (FBB). Το δάνειο εξυπηρετήθηκε κανονικά.

 

- Μετά την ανάληψη του δανειακού χαρτοφυλακίου της FBB από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) η δανειολήπτρια, με σύμφωνη γνώμη της ΕΤΕ, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα για την αναδιάρθρωση της συναλλαγής. Αυτές οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα.

 

- Η δανειολήπτης έχει καταβάλει και καταβάλλει όλες τις φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις για το ακίνητο, όπως ο νόμος ορίζει.

 

Και η ανταπάντηση της «Αυγής»

Στην απάντησή της η κ. Πουσκούρη αναφέρεται στο «δανειολήπτη». Πρόκειται φυσικά για την εταιρεία Littorea Ltd με έδρα την Κύπρο σημειωτέον. (Δεν είναι πάντως η μόνη επιχειρηματική δραστηριότητα που εμφανίζει ενδιαφέρον καθώς ο έτερος εκπρόσωπος της εν λόγω εταιρείας - και σύζυγος της κ. Πουσκούρη - βρίσκεται στα Panama Papers για τη συμμετοχή του σε μια άλλη εταιρεία).

Στην ουσία, τώρα, της απάντησης της: υποστηρίζει ότι το δάνειο εξυπηρετήθηκε κανονικά -ως πότε και γιατί τότε υπήρξε η ανάγκη «αναδιάρθρωσης της συναλλαγής» δεν διευκρινίζεται. Επιπλέον, αν εξυπηρετείτο, γιατί το δάνειο έχει... σκαρφαλώσει από το 1,3 στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ; Γιατί έχει εισέλθει στην ομάδα δανείων της Μονάδας Διαχείρισης Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων, που είναι πρακτικώς τα δάνεια που έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται εδώ και καιρό;

Επίθεση Κατά Μητράκου

Πάντως σήμερα – μέρα κατά την οποία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισκέπτεται το Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να το ενημερώσει – εξαπολύεται η πρώτη επίθεση κατά του υποδειχθέντος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Θόδωρου Μητράκου και υπεράσπισης του κ. Στουρνάρα από site που μόνο στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά δεν μπορεί να «χρεωθεί». (Το τι κρύβει αυτή η επίθεση αποκαλύπτεται την Πέμπτη στην έντυπη έκδοση της F&M Voice). Αναφέρονται μεταξύ άλλων:

 

"Τα όσα διαδραματίζονται εσχάτως αποτελούν όχι ένδειξη αλλά απόδειξη ότι ο Στουρνάρας είναι ξεκάθαρα στοχοποιημένος.

 

…Η Attica bank δεν ελέγχεται από τον SSM άμεσα άρα η ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ… μπορεί να έχει μια τράπεζα να ελέγχει.

 

…Στόχος είναι να πλήξουν τον Στουρνάρα καθιστώντας τον αναξιόπιστο με τις επιλογές λάθος προσώπων και άλλα.

 

…Ο Θ. Μητράκος ο υποδιοικητής της ΤτΕ με δεσμούς με τον Κοτζιά ουσιαστικά έριξαν λάδι στην φωτιά εναντίον του Στουρνάρα.

 

…Ο Μητράκος μάλιστα πολλές φορές τόνιζε ότι ευτυχώς που σώθηκε η Attica bank Θα πουν πολλοί ο Μητράκος είναι επόπτης άρα λογικά υποστήριζε την διάσωση κάθε τράπεζας. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά ο Μητράκος δεν είναι βέβαιο ότι λειτουργεί μόνο ως υποδιοικητής της ΤτΕ... προσπαθεί να υλοποιήσει και το αριστερό σχέδιο ελέγχου της Attica bank.

 

…Στην Attica bank υπάρχουν ακόμη καρκινώματα που χρειάζονται επιθετική χημειοθεραπεία για να αντιμετωπιστούν. Κατά την άποψή μας, με εξαίρεση 3-4 στελέχη, πολλοί διευθυντές πρέπει να αντικατασταθούν με συνοπτικές διαδικασίες".

fmvoice.gr

 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή