από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Μεγάλη δυσαρέσκεια της Κομισιόν για το δίδυμο Σόιμπλε - Τόμσεν

Σόιμπλε και Τόμσεν

Σόιμπλε και Τόμσεν

Μεγάλη δυσαρέσκεια
Παρασκευή, 23 Δεκέμβριος 2016

Ως κύρια αιτία του χάσματος μεταξύ των εταίρων θεωρεί η Κομισόν τον Πολ Τόμσεν, με ευρωπαίο αξιωματούχο να βασίζει τις εμμονικές και εμπαθείς θέσεις του Δανού για την Ελλάδα στη σχέση που έχει αναπτύξει με τον Σόιμπλε. Όπως αναφέρει, η σχέση αυτή έχει οδηγήσει και στις τεχνητές εντάσεις μεταξύ ΔΝΤ - Βερολίνου, με θύμα την Ελλάδα.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, προβληματισμός επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το δίδυμο Σόιμπλε - Τόμσεν που απειλεί όχι μόνο να εκτροχιάσει το ελληνικό ζήτημα, αλλά και ευρύτερα την πορεία της Ευρωζώνης. Η ίδια πηγή επικρίνει την ηγεμονία του γερμανού ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup, σχολιάζοντας πως η προαναγγελία γεγονότων από τον Σόιμπλε και η τυφλή υιοθέτηση των απόψεων του από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θέτει εν αμφιβόλω το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Μόνη λύση για να αρθεί το αδιέξοδο είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών από την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία στο παρελθόν έχει καταφέρει και έχει παραμερίσει τις άκαμπτες θέσεις του εντεταλμένου -από τον Σόιμπλε- Τόμσεν. Κατά την ίδια πηγή, η Λαγκάρντ πρέπει να κινηθεί πολιτικά και όχι τεχνοκρατικά για να βγει «λευκός καπνός» για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης. 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή