από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Κρίσιμο Eurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες - Η μεγάλη μάχη της ελληνικής κυβέρνησης

Eurogroup

Eurogroup

Στόχος συμφωνία μέχρι τις 7 Απριλίου - Η κυβέρνηση καλεί το ΔΝΤ "να διαπραγματευτεί σοβαρά". Μειώνεται η εισφορά αλληλεγγύης με στόχο την ελάφρυνση μικρών και μεσαίων, ενώ διαμορφώνεται πακέτο 400 εκατ. ευρώ για την ενεργητική πολιτική απασχόλησης. Δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στον ΦΠΑ
Δευτέρα, 20 Μάρτιος 2017 11:09

Με εκκρεμότητες σε πολιτικά ζητήματα αλλά και σύγκλιση σε άλλα ανοιχτά θέματα των προηγούμενων ημερών συναντώνται σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να τεθεί στο τραπέζι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η τηλεδιάσκεψη σε κορυφαίο επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών την περασμένη Παρασκευή δεν έβγαλε “λευκό καπνό”, ωστόσο οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν παράξει κάποια αποτελέσματα, με τον στόχο της ελληνικής πλευράς να παραμένει η ολοκλήρωση της συμφωνίας στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, με την προσθήκη των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους αλλά και τη θέσπιση των στόχων για τα πλεονάσματα των επόμενων ετών.

Ωστόσο, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας στην εφημερίδα Αυγή, ανέφερε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, “θα πρέπει το ΔΝΤ να διαπραγματευτεί σοβαρά”, εξηγώντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει αλλάξει κάποια από τις καίριες θέσεις του, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Εντούτοις, το ίδιο στέλεχος εκτίμησε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Πολύς λόγος έχει γίνει σχετικά με το μείγμα και το ύψος μέτρων και αντίμετρων. Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης ανέφεραν στην Αυγή ότι υπάρχει πιθανότητα το συνολικό πακέτο εκάστου να «πέσει» από το 2% που ζητά το ΔΝΤ, στο 1,8% του ΑΕΠ, εξηγώντας ότι «αυτό το 0,2% θα δώσει ανάσα στο σκέλος των περικοπών στις συντάξεις».

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή