από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Συμφωνία «έβγαλε» το EuroWorkingGroup - Τα βρίσκουν για χρέος και δόση

EuroWorking Group

EuroWorking Group

Τα βρίσκουν για χρέος και δόση
Πέμπτη, 15 Ιούνιος 2017

Όλα δείχνουν ότι ο δρόμος άνοιξε για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup. Η συνεδρίαση του Euro Working Group που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγική.

Σύμφωνα, με  πληροφορίες  οι τελευταίες γραμμές του κειμένου της συμφωνίας γράφηκαν πριν λίγα λεπτά, έπειτα από την επεξεργασία των προτάσεων όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Αυτή δεν αφορά μόνο την εκταμίευση της δόσης αλλά και το θέμα του χρέους, αποτέλεσμα που θεωρείται θετικότερο των αναμενόμενων για την ελληνική κυβέρνηση.

Η θετική αυτή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τεχνοκρατών μπορεί να θεωρηθεί υπό προϋποθέσεις προάγγελος για «καλή» απόφαση κατά τη Σύνοδο του Eurogroup που αρχίζει στις 16.00 ώρα Ελλάδος.

Η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αναφορά το ελληνικό χρέος, και όπως φαίνεται την έλαβε. Έτσι λοιπόν, υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια με αναφορά σε επιμήκυνση της λήξης των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι τα 15 έτη και βελτιωμένη φρασεολογία σε σύγκριση με το ανακοινωθέν της 22ας Μαϊου. Υπάρχει επίσης αναφορά σε πλεονάσματα στην περιοχή του 2% από το 2023 και μετά.

«Θα έχουμε θετικά βήματα προς τα εμπρός»

«Πιστεύω ότι σήμερα θα έχουμε θετικά βήματα προς τα εμπρός. Προετοιμάζουμε την Ελλάδα για την επόμενη φάση», ανέφερε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο πρόεδρος της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ.

και τόνισε:«Είμαστε στο τέλος του προγράμματος και πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα ώστε η έξοδος της από το πρόγραμμα να είναι επιτυχής.Το Eurogroup θα δώσει μεγαλύτερη σαφήνεια για την ελάφρυνση του χρέους».

Νωρίτερα προσερχόμενος στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το Eurogroup θα συζητήσει σήμερα το ύψος της νέας δόσης στην Ελλάδα και θα δώσει μεγαλύτερη σαφήνεια στην Ελλάδα και το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους.

Ερωτηθείς πόση θα είναι η δόση που θα πάρει η Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι το ύψος της θα είναι μέρος των σημερινών συζητήσεων και θα ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με τις λεπτομέρειες μίας πιθανής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Ντάισελμπλουμ είπε: «Σήμερα, θα δώσουμε μεγαλύτερη σαφήνεια στην Ελλάδα και το ΔΝΤ, το οποίο ζητά αυτή τη σαφήνεια, πώς θα κινηθούμε μετά, πώς θα διαμορφώσουμε την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους το επόμενο έτος. Πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία πώς θα διαμορφώσουμε, ποιος θα διαμορφώσει και πώς θα αποφασίσουμε μετά το συνολικό πακέτο, αυτή θα είναι η μορφή των συζητήσεων που θα έχουμε σήμερα. Δεν θα υπάρχει ένας αριθμός που θα προκύπτει από αυτό. Ο αριθμός θα υπάρχει μόνο στο τέλος του προγράμματος».

Την ελπίδα της ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup εξέφρασε νωρίτερα και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή