από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών - H Ελλάδα άντλησε κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ομολογιακή έκδοση

Αγορές

Αγορές

Το βιβλίο προσφορών έκλεισε με τις προσφορές να ξεπερνούν τελικά τα 6,5 δισ. ευρώ
Τρίτη, 25 Ιούλιος 2017

Σύμφωνα με το Reuters, η Αθήνα άντλησε κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ομολογιακή έκδοση. Το κουπόνι της έκδοσης έκλεισε στο 4,375% ενώ η απόδοση του νέου πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε τελικά στο 4,625%. Κατά τις πρώτες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών, η απόδοση του νέου πενταετούς ομολόγου διαμορφωνόταν στο 4,875% και στη συνέχεια έπεσε στο 4,75%. Υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο κουπόνι της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου τον Απρίλιο του 2014 είχε διαμορφωθεί στο 4,75% και η απόδοση στο 4,95%.

Σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές, μάλιστα, οι προσφορές που υποβλήθηκαν προήλθαν ισομερώς τόσο από νέους επενδυτές, όσο και από κατόχους του ομολόγου, λήξεως το 2019. Το πενταετές ομόλογο ύψους 4,03 δισ. ευρώ που εκδίδει το Δημόσιο πρόκειται να αντικαταστήσει το ομόλογο που εκδόθηκε το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά και λήγει το 2019. Στόχος της κυβέρνησης ήταν εξαρχής η διασφάλιση ενός επιτοκίου της τάξης του 4,75%, έναντι απόδοσης 4,95% που είχε το ομόλογο τότε.

Το κλίμα από την πλευρά των επενδυτών ήταν ήδη από χθες πολύ καλό όσον αφορά στη ζήτηση. Ως ανάδοχες τράπεζες είχαν οριστεί από το ελληνικό δημόσιο οι τράπεζες BNP Paribas, Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC.

Μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών κυβερνητικοί κύκλοι υπογράμμισαν ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια». Οι ίδιοι κύκλοι επιβεβαίωσαν ότι το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το Μαξίμου είναι επίσης σημαντικό ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας το στόχο του ελληνικού ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος. 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή