από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Αλέξης Χαρίτσης: Στόχος μας η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Α. Χαρίτσης

Ο Α. Χαρίτσης

Πέμπτη, 28 Δεκέμβριος 2017

Τον εκσυγχρονισμό το νομοθετικού πλαισίου που διέπει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αέξης Χαρίτσης στο πλαίσιο συνέντευξής του στην ΕΡΤ1. Σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης ότι το πλεόνασμα επιτεύχθηκε γιατί δεν υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είπε ότι η κριτική αυτή προκαλεί γέλιο ακόμη και σε πρωτοετείς φοιτητές των Οικονομικών σχολών: Το πλεόνασμα που έχει προκύψει είναι αποτέλεσμα της διεύρυνσης τη φορολογικής βάσης, της πάταξης φοροδιαφυγής, της υπεραπόδοσης του ΕΦΚΑ. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τόνισε, είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Δεν παίζει κανένα ρόλο στη δημιουργία πλεονάσματος. Το ερώτημα είναι στο πώς να αναμορφώσουμε το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων. Πρόκειται για το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο, από πλευράς Δημοσίου, που διέπεται από θεσμικό πλαίσιο του 1955. Γι' αυτό, το επόμενο διάστημα λαμβάνουμε πρωτοβουλία για σχετική νομοθετική μεταρρύθμιση και καλούμε την αντιπολίτευση να φέρει τις προτάσεις της είπε ο κ. Χαρίτσης.

Βασικό σημείο της συνέντευξής του κ. Χαρίτση στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1, ήταν ότι η Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά βρίσκεται στην κορυφή της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων και μάλιστα αποτελεί "παράδειγμα πρός μίμηση" στην ΕΕ. Τα κονδύλια αυτά, είπε, πέραν της συμβολής τους στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, μας βοήθησαν να ασκήσουμε και σημαντικές κοινωνικές πολιτικές. Για πρώτη φορά φέτος μπόρεσαν να απορροφηθούν στους παιδικούς σταθμούς 108 χιλιάδες παιδιά συνολικά. Οι καθηγητές πήγαν νωρίτερα στις θέσεις τους, προχώρησε η μεταρρύθμιση στην Υγεία. Επίσης φέτος παραδόθηκαν οι πέντε μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι και ο κόσμος πήγε τις γιορτές με άνεση στην ιδιαίτερη πατρίδα του, πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης, και συνέχισε: Φέτος η Ελλάδα είναι δεύτερη και στην απορρόφηση των κονδυλίων από το σχέδιο Γιούγκερ. Αυτό δείχνει, πρόσθεσε, ότι υπάρχουν δυνατότητες, ότι υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης γιά την Ελληνική Οικονομία.

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι από την συνεργασία που προωθείται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα εισρεύσουν στην Ελληνική Οικονομία άλλα δύο δισεκ. ευρώ και μαζί με τα έξι δισεκ. από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα το συνολικό ποσό θα φθάσει στα οκτώ δισεκ.

Για όλα αυτά, είπε, υπήρξε ένας σχεδιασμός. Εργαστήκαμε με σχέδιο και με συγκεκριμένους στόχους. Δήλωσε, επίσης, ότι δέν υπήρξε κανένας σχεδιασμός για τήν κατεύθυνση των 200 δισεκ. που πήρε η χωρα μας απο το 1986 που ξεκίνησαν τα κοινοτικά προγράμματα. Κι αυτός ήταν κι ένας απο τους λόγους που οδηγηθήκαμε στην κρίση.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε επίσης οτι στόχος της Κυβέρνησης είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή μας ενδιαφέρει ειπε.Προφανώς χρειαζόμαστε επενδύσεις, είπε, αλλά οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες, να σέβονται την περιβαλλοντική νομοθεσία και να δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Αλέξης Χαρίτσης: Αξιοποίηση των πόρων για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου

«Η επιτυχία, για 3η συνεχόμενη χρονιά, της πρωτιάς στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι πολύ σημαντική, ειδικά στις σημερινές συνθήκες που η ελληνική οικονομία έχει μεγάλη ανάγκη για επενδύσεις».

Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ακόμη: «Όλοι αντιλαμβανόμαστε, νομίζω, ότι είναι πολύ σημαντικό να φαίνεται και να ακούγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή η επιτυχία. Ενισχύει την εμπιστοσύνη διεθνώς στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιπλέον χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίσαμε μέσα από τη στρατηγική συμμαχία με την ΕΤΕπ, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας διεθνώς έχει όχι απλώς αποκατασταθεί, έχει αλλάξει άρδην».

Αυτό όμως δεν είναι μόνο εικόνα ή νούμερα, συνέχισε ο ίδιος, είναι περισσότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, είναι καθηγητές στα σχολεία, είναι νέες μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, είναι πολύ σημαντικά έργα υποδομών σε όλη τη χώρα που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες: π.χ. ύδρευση Ηρακλείου, βιολογικός Ιωαννίνων, ύδρευση Κέρκυρας, δεκάδες έργα αφαλατώσεων στα νησιά κ.λπ. και είναι βεβαίως νέες θέσεις εργασίας, στήριξη νέων και υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενίσχυση των εξαγωγών και επιπλέον είναι στοχευμένα προγράμματα που έχουν αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια από τους παραγωγικούς φορείς».

Αυτό μας φέρνει στη δεύτερη, εξίσου σημαντική, συζήτηση, είπε ο κ. Χαρίτσης και εξήγησε ότι το σημαντικό της πρωτιάς στην απορρόφηση δεν είναι «για τους πίνακες και τους δείκτες».

«Μας ενδιαφέρει», όπως είπε, η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, γιατί είναι κυρίως αυτό που χρεοκόπησε το 2010.

 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή