από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Κατηγορία: OIKONOMIA

Μάλλον θα πονάει: Ποιοι δεν μπορούν να χωνέψουν την αναβάθμιση από την Standard & Poors (ΦΩΤΟ)

Standard and Poors

Standard and Poors

Τρίτη, 23 Ιανουάριος 2018

Το χρηματιστήριο έκλεισε στις 22/01/18 με άνοδο 1,25% στις 858,12 μονάδες μετά και την αναβάθμιση του οίκου Standard & Poors κατά μία βαθμίδα αποδεικνύοντας ότι δεν ήταν προεξοφλημένο καθώς υπήρχαν και κάποιες καλές αναφορές για τις ελληνικές τράπεζες από τον οίκο, σύμφωνα με τις οποίες δεν περιμένει νέες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός και μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά, που κάποια sites προσπαθούν όποια θετική είδηση βγαίνει για τη χώρα να είναι λόγω πολιτικών εξελίξεων που μπορεί να συμβούν πολύ σύντομα.

Συγνώμη αν θα σας στενοχωρήσω αλλά ουδεμία αναφορά γίνεται από τη Standard & Poors σε κάτι τέτοιο. Σίγουρα είναι δύσκολο για την αντιπολίτευση να το χωνέψει αλλά το ζητάει εκλογές ακόμη και με αυτό πάει πολύ….. ή μήπως πονάει πολύ;

Συγκεκριμένα ο οίκος λέει: We could revise the outlook to stable if, contrary to our expectations, there are large policy shifts that reverse the reform process, or if growth outcomes are significantly weaker than we expect, which would restrict Greece's ability to continue fiscal consolidation and debt reduction.

Όσον αφορά το Eurogroup αποφασίστηκε η εκταμίευση του ποσού σε δύο δόσεις , η πρώτη τον Φεβρουάριο 5,7δις € και η δεύτερη την άνοιξη εφόσον ολοκληρωθούν τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.

Αυτό με το οποίο θα ασχοληθεί πλέον το Eurogroup μέσω του EWG είναι ο μηχανισμός ανάπτυξης-ρύθμισης όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Τέλος το Eurogroup καλεί τους Ευρωπαικούς θεσμούς και το ΔΝΤ να λάβουν υπ΄όψιν τους το ολιστικό ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης στο DSA που έχει εκπονήσει ο καθένας, ούτως ώστε έρθουν σε συμφωνία.

Συμφωνία στο DSA(Debt Sustainability Analysis) σημαίνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να κάνει επιλέξιμα τα ομόλογα μας στο QE. 

Η εικόνα του χρηματιστηρίου σήμερα :

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή