από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ισχυρό μήνυμα του Αμερικανού Πρέσβη για την ολοκληρωτική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2018

Ο Αμερικανός Πρέσβης

Ο Αμερικανός Πρέσβης

Παρασκευή, 02 Φεβρουάριος 2018

Το 2018 η Ελλάδα θα ανακάμψει πλήρως από τη σχεδόν 10ετή κρίση, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στην εκδήλωση κοπής πίτας του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου. Ο έμπειρος διπλωμάτης, έστειλε τριπλό μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος των Αμερικανών, ότι το 2018 θα είναι χρονιά πλήρους ανάκαμψης και ότι φέτος είναι ιστορική χρονιά για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα.

Όπως επεσήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος, το 2018 είναι η χρονιά της Αμερικής στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος είναι βέβαιος ότι θα είναι το έτος κατά το οποίο η Ελλάδα θα ανακάμψει πλήρως από τη σχεδόν 10ετή κρίση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είχε η αναφορά του στην προοπτική ανόδου στις  αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, τονίζοντας πως φέτος έχει κάθε λόγο να περιμένει περισσότερες.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στην πολιτική αεροπορία και στα ναυπηγεία, σημειώνοντας πως μεγάλοι Αμερικανοί επενδυτές αναζητούν τρόπους να συνεργαστούν με ελληνικές εταιρείες και να επωφεληθούν από την αξία που μπορεί να προσφέρει η χώρα μας.

Αποτυπώνοντας με μεγαλύτερη σαφήνεια την εικόνα αυτή, ενδεικτικά είπε πως έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες επενδύσεις από τις επενδυτικές εταιρείες Calamos, Morgan Stanley and Avis και ευελπιστούμε να δούμε την επένδυση της ONEX στα Ναυπηγεία Νεώριο και την αμερικανική συμμετοχή στο έργο του Ελληνικού, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και πολλές άλλες φετινές συμφωνίες. Πρόκληση για το 2018, προσέθεσε, είναι να δούμε να μην χαθεί η εκπεφρασμένη εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος και οριοθέτησε τις αναγκαίες παραμέτρους που θα αποκρυσταλλώσουν το ενδιαφέρον αυτό σε επενδύσεις.

Αυτό που θέλουν οι επενδυτές, είναι σιγουριά και συνέχιση στην πρόοδο που έχουμε δει σε πολλά βασικά έργα ιδιωτικοποίησης, σταθερότητα στο φορολογικό και θεσμικό καθεστώς. Όλα αυτά θα μπορούσαν όλα να βοηθήσουν στην προσέλκυση νέων ξένων κεφαλαίων σε μια στιγμή που η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει» τόνισε ο ίδιος.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ το γεγονός ότι είναι τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πως «περιμένουμε 300.000 επισκέπτες από όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείας των ΗΠΑ». Αναδεικνύοντας ακόμα περαιτέρω τη σημασία της φετινής ΔΕΘ, επικαλέστηκε σχετική ρήση του Προέδρου Τραμπ κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, πως θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία «να παρουσιαστεί η αμερικανική τεχνολογία, επιχειρηματικότητα και καινοτομία στην παγκόσμια σκηνή».

Η επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο στη συνάντηση Πάιατ – Δραγασάκη

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη όπου παρουσίασε τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για την «ολοκλήρωση του Προγράμματος τον Αύγουστο και για την προετοιμασία της ασφαλούς και βιώσιμης αυτοδύναμης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, επισήμανε τη σημασία της διαμόρφωσης του εθνικού σχεδίου για το μέλλον της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή. Βασικός άξονας του σχεδίου, το οποίο ήδη διαμορφώνεται, είναι το νέο υπόδειγμα δίκαιης και βιώσιμης Ανάπτυξης.

 

 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή