από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Κατηγορία: OIKONOMIA

Ξύπνησαν οι αρκούδες ή είναι απλά μια προειδοποίηση;

Αγορές

Αγορές

Τρίτη, 06 Φεβρουάριος 2018 14:40

Είναι γεγονός ότι τα χρηματιστήρια δεν πάνε μόνο πάνω.Αυτό το γνωρίζουν όλοι, όταν όμως έχεις συνηθίσει σε μια ανοδική πορεία χωρίς σταματημό οποιαδήποτε απότομη αλλαγή προκαλεί αναταραχή.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει τώρα με τα χρηματιστήρια της Αμερικής να σημειώνουν απότομη πτώση πάνω από 4,5% την Παρασκευή που μας πέρασε και χθες, προκαλώντας τον πανικό στις αγορές παγκοσμίως , καθώς είχαν συνηθίσει μέχρι πρόσφατα μια πτώση το πολύ ως -0,5% ως σημαντική.

Αυτό όμως που πραγματικά φοβίζει δεν είναι τόσο το ποσοστό της πτώσης καθώς δεν συγκαταλέγεται ούτε καν στο ΤΟΡ25 των μεγαλύτερων πτώσεων ιστορικά του Dow Jones, αλλά ο λόγος που προκαλεί την πτώση αυτή.Είναι η αύξηση του πληθωρισμού με παράλληλη αύξηση των αποδόσεων του αμερικάνικου δεκαετούς ομολόγου ή κάτι άλλο;

Σίγουρα η άνοδος στα αμερικάνικα χρημαστιστήρια δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και μια διόρθωση είναι θεμιτή, αλλά για τους γνώστες της αγοράς όταν βλέπουν τον δείκτη μεταβλητότητας VIX να ανεβαίνει στις 45 μονάδες τους πιάνει κρύος ιδρώτας.

Σε ένα τέτοιο κλίμα λοιπόν αβεβαιότητας, αποφασίστηκε να μη γίνει τώρα η έκδοση του επταετούς ομολόγου και να πάρει παράταση ολίγων ημερών κάτι που είναι απολύτως κατανοητό.

Η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο:

 

 

Στα ομόλογα δεν υπάρχει κλίμα πανικού:

 

Και ο δείκτης VIX που τρομάζει….

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή