από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Κατηγορία: OIKONOMIA

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών, ποια θα είναι η υπερκάλυψη του;

Αγορές

Αγορές

Πέμπτη, 08 Φεβρουάριος 2018 14:55

Σήμερα ανακοινώθηκε το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το εφτά ετές ελληνικό ομόλογο παρά τις όποιες αρχικες σκέψεις για καθυστέρηση της έκδοσης του.

Οι πρώτες εκτιμήσεις του Reuters κάνουν λόγο για ένα επιτόκιο αναφοράς της τάξης του 3,75% κάτι το οποίο έχει να κάνει με το το ότι το εν λόγω ομόλογο θα είναι τίτλος αναφοράς (benchmark). Αν δηλαδή κάποιος θα έπρεπε να το συγκρίνει mε κάποιο ομόλογο ελληνικό θα ήταν το δεκαετές που λήγει το 2028 που η απόδοση του αύτη στιγμή είναι περίπου στα 3,70%.

Αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο η απόδοση του επταετούς ομολόγου με βάση τα σημερινά δεδομένα θα ήταν από 3,10 έως 3,20% με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις από τους primary dealers.Αυτό που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι η υπερκάλυψη της έκδοσης που θα έχει το ομόλογο.

Κάποιοι μιλάνε ήδη για εξίμισι δις προσφορές ως τώρα ενώ ο στόχος αρχικώς ήτανε τρία δις. 

Οι αγορές και ιδιαίτερα το ελληνικό χρηματιστήριο το εξέλαβε θετικά σαν είδηση το συγκεκριμένο γεγονός και το χρηματιστήριο γύρισε θετικό έως και 0,5% περίπου αλλά λόγω της πτώσης που επικρατεί και σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και λόγω του ότι και η Αμερική αναμένεται να ανοίξει πτωτική αυτή τη στιγμή το χρηματιστήριο μας βρίσκεται στις στις 847 μονάδες -0,40%.

Τα ελληνικά ομόλογα προσπαθούν να εκτιμήσουν τις όποιες πληροφορίες έρχονται από την αγορά μέχρι να έχουμε τα τελικά αποτελέσματα για τις προσφορές και για την τελική απόδοση επταετούς ομολόγου.

Η εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι η παρακάτω:

To ελληνικό χρηματιστήριο

 

Και η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή