από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Άνοδος στο Χρηματιστήριο παρά την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως

Χρηματιστήριο

Χρηματιστήριο

Δευτέρα, 12 Φεβρουάριος 2018 12:48

Μετά και το θετικό κλείσιμο της Παρασκευής στο χρηματιστήριο της Αμερικής σήμερα όλες οι αγορές αντιδρούν θετικά με το ελληνικό χρηματιστήριο να βρίσκεται στις 840μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,5% και το δείκτη Dax να βρίσκεται +2%.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση και προβληματισμό είναι η άνοδος των αποδόσεων όλων των ομολόγων παγκοσμίως είτε μιλάμε για το δεκαετές της Αμερικής που ανεβαίνει 2,5% και με απόδοση στο 2,90% περίπου, το γερμανικό δεκαετές που σημειώνει άνοδο 5% και βρίσκεται στο 0,786% και το γαλλικό δεκαετές που σημειώνει άνοδο 3,5%.Λιγότερη άνοδο σημειώνουν οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας όπως είναι Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία. 

Αν το έβλεπε κανείς από μια διαφορετική σκοπιά θα έλεγε ότι η αγορά προσπαθεί να εξισορροπήσει την στρέβλωση των ομολόγων των ισχυρών χωρών όπως της Γερμανίας που τα ομόλογα της διαπραγματεύονται με αρνητικά επιτόκια σε σχέση με τα ομόλογα της περιφέρειας.

Σίγουρα μεγάλο ρόλο παίζει το αμερικανικό δεκαετές ομόλογο, η άνοδος της απόδοσης του οποίου επηρεάζει και τις υπόλοιπες χώρες. Μένει να δούμε κατά πόσο θα συνεχιστεί το φαινόμενο αυτό και πόσο θα ανησυχήσει τις αγορές παγκοσμίως. 

Η εικόνα του του ελληνικού χρηματιστηρίου:

Η άνοδος των αποδόσεων των κυριοτέρων ομολόγων:

Οι αποδόσεις των γαλλικών , γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων:

To spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου:

H καμπύλη των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων μαζί με τα spreads:

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή