από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ας μην είμαστε τοσο σκληροί με το ομόλογο

Αγορές

Αγορές

Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 16:29

Η αγορά σήμερα προσπαθεί να εξισορροπήσει τις απώλειες των προηγούμενων ημερών και γενικός δείκτης σημειώνει άνοδο αύτη στιγμή 0,24% στις 824 μονάδες. 

Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο συνεχίζει να μην πηγαίνει καλά έχοντας φτάσει απόδοση του στο 4,33 και του επταετούς που εκδόθηκε πρόσφατα στο 4,02%. Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μία αναφορά στην αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων η οποία οφείλεται σε διάφορα πολιτικά και εθνικά γεγονότα που έλαβαν χώρα τελευταία τον τελευταίο καιρό. 

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτό αλλά όχι αυστηροί.Να θυμίσουμε σε όσους το έχουν ξεχάσει ότι το ομόλογο δεν το αγοράζει κάποιος για να το πουλήσει σε μια βδομάδα, δεν είναι αυτός ο σκοπός του, αλλά σκοπός είναι διακράτηση έως τη λήξη παίρνοντας τα αντίστοιχα τοκομερίδια ανά χρονικά διαστήματα(εξάμηνο). Κακώς λοιπόν γράφεται ότι όσοι μπήκανε στην έκδοση του επταετούς είναι ήδη χαμένοι, γιατί πολύ απλά το διάστημα που έχει μεσολαβήσει για να κρίνουμε την πορεία του συγκεκριμένου ομολόγου είναι πολύ μικρό. 

Μόλις ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα όσον αφορά τα πολιτικά ζητήματα αλλά και τα εθνικά λόγω Τουρκίας αναμένουμε μία επιστροφή στις χαμηλές μέχρι πρόσφατα αποδόσεις των ομολόγων και ίσως ακόμα και καλύτερα.

Η εικόνα της αγοράς είναι η παρακάτω:

Ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου

 

Η άνοδος της απόδοσης του δεκαετούς σε σχέση με τα υπόλοιπα

 

Η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή