από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Απίστευτο: Η τρομαγμένη (λόγω Ιβάν Σαββίδη) Μαρία Σπυράκη διέσυρε τον Μαυρίδη μέσα από το liberal

Η Μαρία Σπυράκη

Η Μαρία Σπυράκη

Τρίτη, 22 Μάιος 2018 11:59

Η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη με άρθρο της στο liberal προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, αυτά που έκανε δηλαδή μία ημέρα νωρίτερα ο εκδότης της χαμηλής κυκλοφορίας εφημερίδας "Φιλελεύθερος" που πρόσκειται τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Θανάσης Μαυρίδης, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στον Ιβάν Σαββίδη και προχώρησε σε επικίνδυνες γενικεύσεις και συγκρίσεις (εδώ) με αφορμή τον ξυλοδαρμό του Γιάννη Μπουτάρη από ακροδεξιούς.

Η εκπρόσωπος της ΝΔ λέγεται πως στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφια στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, παρά τις επιθέσεις που στο παρελθόν έχει εξαπολύσει και η ίδια κατά του Ιβάν Σαββίδη, έσπευσε τρομαγμένη να διαχωρίσει τη θέση της από τον... ασυγκράτητο Μαυρίδη γράφοντας μέσα από την ιστοσελίδα του πως διαφωνεί μαζί του.

Η ίδια χωρίς να κατονομάζει τον Ιβάν Σαββίδη γράφει: «Η Θεσσαλονίκη έχει ομάδες που είναι αιώνιοι αντίπαλοι, όπως όλες οι μεγάλες πόλεις του κόσμου. Και έχει και παράγοντες ποδοσφαίρου που κατά καιρούς υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, παραβιάζουν τη νομιμότητα και είναι ταυτόχρονα και επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Το πρόβλημα είναι πως κάτι τέτοιο δεν είναι …πρωτότυπο στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Η επιβολή της νομιμότητας είναι το ζητούμενο είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της εκπροσώπου της ΝΔ με τίτλο, «Η άλλη Θεσσαλονίκη, αυτή που δεν κραυγάζει», που ακολουθεί

Η αφορμή είναι το άρθρο του Θανάση Μαυρίδη. «Η κατάσταση στη συμπρωτεύουσα είναι μη αναστρέψιμη…» υποστηρίζει. Διαφωνώ απολύτως.

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι οι ακραίοι, οι περιθωριακοί, που επιτέθηκαν στο Γιάννη Μπουτάρη. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι « η μπουγάτσα», «η ερωτική πόλη», δεν είναι «η μεγάλη φτωχομάνα», δεν είναι τα κλισέ που επιστρατεύουν όσοι την ζουν λίγο και την παρατηρούν μέσα από εκείνους που κάνουν …θόρυβο στην πολιτική και στο ποδόσφαιρο.

Η Θεσσαλονίκη είναι πρωτοπόρα στις εξαγωγές προϊόντων. Η βιομηχανία της στρέφεται κυρίως στο εξωτερικό και τις επιχειρήσεις της μόνο κρατικοδίαιτες δεν τις λες, με ευκολία. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας το ΑΠΘ, με το πανεπιστήμιο Μακεδονίας ίδρυμα αναφοράς στα οικονομικά και τις διεθνείς σχέσεις, με βραβεία στην καινοτομία και την εκπαίδευση. Η Θεσσαλονίκη διαθέτει επιχειρηματίες που κερδίζουν τον ανταγωνισμό όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Θεσσαλονίκη έχει επιστήμονες με διεθνείς περγαμηνές που μένουν στην πόλη και δανείζουν τα «φώτα» τους, στην Αθήνα και στον κόσμο. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με τη σημαντικότερη βυζαντινή κληρονομιά με συλλογές τέχνης παγκόσμιας φήμης, όπως η συλλογή Κωστάκη και η συλλογή Τέλλογλου.

Η Θεσσαλονίκη δεν ζει μόνο με τους μύθους του πολυδιάστατου παρελθόντος της. Αποδεικνύει πως μπορεί να είναι ξανά μια πόλη πολυπολιτισμική, να υποδέχεται τουρίστες, να αναδεικνύει την ιστορία της και να συμφιλιώνεται μαζί της. Στα χρόνια της κρίσης η τουριστική της βιομηχανία απογειώθηκε.

Νέοι άνθρωποι παίρνουν το ρίσκο και κάνουν επενδύσεις. Δημιουργούν νέες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, ανοίγουν γαστρονομικές γωνιές, αναδεικνύουν νέες ταξιδιωτικές εμπειρίες, συνδέονται με τον έξω κόσμο.Ριζικές αναπλάσεις σε κεντρικές αρτηρίες και πλατείες δημιουργούν νέα αστικά κύτταρα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. Μια βόλτα στη νέα παραλία, που είναι το νέο σημείο συνάντησης και δημιουργίας των ανθρώπων της πόλης, βοηθάει τον επισκέπτη να το συνειδητοποιήσει.

Τα μουσεία της πόλης, τα ινστιτούτα, σχεδιάζουν και εφαρμόζουν συνέργειες, οι καλλιτέχνες κι οι νέοι επιχειρηματίες βρίσκονται σε μια διαρκή κινητικότητα. Η πόλη γίνεται πια επιχειρηματικά, επιστημονικά, καλλιτεχνικά αυτόφωτη.

Η Θεσσαλονίκη έχει μόνο ένα μέσο μεταφοράς τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ που η κυβέρνηση «αποκωδικοποιησε» και η πράξη έδειξε πως με αυτή την επιλογή επιβάρυνε την καθημερινότητα των πολιτών της.

Η Θεσσαλονίκη περιμένει το Μετρό που χρηματοδοτείται δεκαετίες από τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, έγινε όχημα καριέρας για πολιτικούς, και γεφύρι της Άρτας για τους πολίτες της.

Η Θεσσαλονίκη έχει σημαντικά και εξειδικευμένα νοσοκομεία που πάσχουν, όπως όλα τα Δημόσια νοσοκομεία όπου και να βρίσκονται, από την έλλειψη αναλώσιμων και προσωπικού. Έχει όμως και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, εκεί που οι ασθενείς κάνουν ουρές όταν εφημερεύει για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους.

Η Θεσσαλονίκη έχει ομάδες που είναι αιώνιοι αντίπαλοι, όπως όλες οι μεγάλες πόλεις του κόσμου. Και έχει και παράγοντες ποδοσφαίρου που κατά καιρούς υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, παραβιάζουν τη νομιμότητα και είναι ταυτόχρονα και επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Το πρόβλημα είναι πως κάτι τέτοιο δεν είναι …πρωτότυπο στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Η επιβολή της νομιμότητας είναι το ζητούμενο είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη.

Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από επενδύσεις σε μοντέρνες υποδομές, ευρυζωνικά δίκτυα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι από φαραωνικά σχέδια για υποθαλάσσιες αρτηρίες που καταλήγουν στα αζήτητα. Η Θεσσαλονίκη είναι η σημαντικότερη πόλη των Βαλκανίων και το λιμάνι της είναι η πύλη για την Νοτιανατολική αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Θεσσαλονίκη επιβάλλεται να έχει βαρύνοντα λόγο στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και όχι να αρκείται στα …ψίχουλα της εξουσίας που διανέμει το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η Θεσσαλονίκη είναι η σιωπηρή πλειοψηφία των πολλών που δημιουργούν, που διεκδικούν που καταφέρνουν να έχουν την περίφημη work -life balance σε πολύ καλύτερο επίπεδο από κάθε άλλη ελληνική πόλη. Η Θεσσαλονίκη έχει ανέργους που πλήρωσαν την αποβιομηχάνιση και τον ανταγωνισμό με τις γειτονικές χώρες και χρειάζεται εκατοντάδες βιώσιμες δουλειές.

Η Θεσσαλονίκη αναζητά και βρίσκει ιδέες, σχέδια, διέξοδο προς τα πάνω στο Βορρά. Η Θεσσαλονίκη είναι πρωτεύουσα πόλη και ξέρει πως οι ακραίοι ποτέ δεν έγραψαν ιστορία. Μπορεί να τη σημάδεψαν αλλά στο τέλος κέρδισε η πρόοδος που έφεραν τα δημιουργικά πνεύματα από όλες τις εθνικότητες που έζησαν στην πόλη. Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο είναι αναστρέψιμη αλλά θα δώσει ευκαιρίες. Η Θεσσαλονίκη μπορεί αρκεί να έχει σχέδιο για την εποχή που ξεκινάει.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή