από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Κατηγορία: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο κ. Κατρούγκαλος ισοπεδώνει τον Πρετεντέρη και τους καλεσμένους του για το ζήτημα της βίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Στιγμιότυπο από την εκπομπή

Στιγμιότυπο από την εκπομπή

Ο κ. Κατρούγκαλος παρακάμπτοντας τα εμπόδια των συνομιλητών του και διατηρώντας ήρεμο τόνο, είπε αλήθειες ισοπεδώνοντας τους συνομιλητές του
Τρίτη, 15 Οκτώβριος 2013

Με απλά λόγια και σε ήρεμο τόνο, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, κ. Κατρούγκαλος ανέλυσε στην εκπομπή «Ανατροπή» την έννοια του όρου «βία». Ο  κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι όσοι εξισώνουν τη φασιστική βία με το δικαίωμα των πολιτών να αντιστέκονται στην καταπίεση της εξουσίας, καταφεύγουν σε «εννοιολογικό αχταρμά».

Οι καλεσμένοι της εκπομπής, Θόδωρος Πάγκαλος, Γιάννης Μιχελάκης και Σώτη Τριανταφύλλου, αλλά και ο Γιάννης Πρετεντέρης, δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στο υψηλό επίπεδο διαλόγου που προσπαθούσε να διατηρήσει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, αφού διέκοπταν διαρκώς τον κ. Κατρούγκαλο, πολλές φορές πετώντας λάσπη σε διάφορες κατευθύνσεις και προσπαθώντας να από προσανατολίσουν την κουβέντα.


Ο κ. Κατρούγκαλος παρακάμπτοντας τα εμπόδια των συνομιλητών του και διατηρώντας ήρεμο τόνο, είπε αλήθειες ισοπεδώνοντας τους συνομιλητές του.

Αναφέρονται τα κύρια σημεία που επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος: 

~ Πρώτα από όλα πρέπει να αποφύγουμε τον εννοιολογικό αχταρμά να χρησιμοποιούμε τον ίδιο όρο “βία”, για την δολοφονική επέμβαση της Χρυσής Αυγής στην καθημερινή ζωή της χώρας, τη δολοφονία του Πάυλου Φύσσα, για το γιαούρτωμα του κ. Πάγκαλου και για μία μαχητική διαδήλωση. Αυτά τα τρία πράγματα δεν είναι ούτε φαινομενολογικά ούτε από πλευράς ουσίας ίδια. Λέω το αυτονόητο, ότι το μαχαίρωμα του Παύλου Φύσσα δεν είναι της ίδιας τάξης μέγεθος με τη συμβολική βία που μπορεί να έχει το γιαούρτωμα ενός πολιτικού και πολύ περισσότερο μία μαχητική διαδήλωση. 

~ Να θυμίσω ότι το ίδιο το Σύνταγμά μας επιβάλλει ή επιτρέπει τη βία όταν για παράδειγμα επιχειρείται κατάλυση του πολιτεύματος. Επίσης, το ίδιο το Σύνταγμά μας επιτρέπει την ανυπακοή στους νόμους που δεν είναι σύμφωνοι με το Σύνταγμα. 

~ Γιατί λέμε ότι καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται; Δεν είναι βία η νομιμοποιημένη βία της αστυνομίας όταν διαλύει με χημικά μία διαδήλωση; Άρα, όταν λέμε ότι καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται, έχουμε εξαιρέσεις. 

~ Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο “βία” για αυτό που γίνεται στο πανεπιστήμιο ή όταν έχουμε μία μαχητική διαδήλωση, εκεί κάνουμε μία ιδεολογική αλχημεία. Βαφτίζουμε “βία” την έκφραση ενός δικαιώματος, δηλαδή το να αντιστεκόμαστε στην καταπίεση.

 
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή