από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ - Όλο το παρασκήνιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ

Πέμπτη, 17 Μάιος 2018 13:31

Περίπου μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ.

Η συνάντηση των δύο αρχηγών έχει σημασία από μόνη της δεδομένου ότι είναι η δεύτερη μετά την προ μηνών συνάντησή τους στο Νταβός, η οποία είχε προωθήσει τις συζητήσεις, και ενώ έχουν μεσολαβήσει μήνες πυρετωδών διαπραγματεύσεων και διεργασιών μεταξύ των δύο χωρών. Έως έναν βαθμό αποτυπώνει και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Σε κάθε περίπτωση, Αθήνα και Σκόπια εκπέμπουν θετικό κλίμα και διάθεση, μιλούν για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα -και η οποία θα επαναβεβαιωθεί στη σημερινή συνάντηση-, ωστόσο, δεδομένης της απόστασης που απομένει, δεν θεωρείται ότι σήμερα μπορεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία, αλλά πιθανότατα θα χρειαστεί και επόμενος γύρος ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Από την πλευρά τους και οι Βρυξέλλες ευελπιστούν να υπάρχει θετική έκβαση έως τον Ιούνιο, τον οποίο έχουν χαρακτηρίσει «μήνα - κλειδί» για τις αποφάσεις της Ε.Ε. σε σχέση με έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει ότι οποιαδήποτε εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς προϋποθέτει επίλυση, μία βιώσιμη συμφωνία σε ό,τι αφορά το θέμα του ονόματος.

Οι δύο αρχηγοί είχαν χθες την ευκαιρία για ένα πρώτο τετ α τετ κατά τη χθεσινή προπαρασκευαστική σύνοδο του ΕΣΚ στο περιθώριο της συνόδου Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και στο χθεσινοβραδινό δείπνο των ηγετών των 28 της Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση οι σοσιαλιστές ηγέτες επικρότησαν τις μέχρι τώρα προσπάθειες Τσίπρα - Ζάεφ για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης «επισημαίνοντας ότι μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν».

Στη σχετική ανάρτησή του στο Twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε επιπλέον ότι τους ευχαρίστησε και πως παραδέχτηκε ότι «έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί», για να προσθέσει, τέλος, ότι «τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

Από την πλευρά του, ερωτηθείς σχετικά με τη σημερινή συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, ο Ζ. Ζάεφ δήλωνε ότι πρόκειται για μια «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα».

Σε κάθε περίπτωση, ενόψει της συνάντησης -η οποία περιελάμβανε το σύνολο των ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση για το όνομα-, η κυβέρνηση επαναλάμβανε τις θέσεις και τις κόκκινες γραμμές της για υπεράσπιση «με σταθερότητα και αποφασιστικότητα της εθνικής γραμμής για σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων, πράγμα που εξ ορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του συντάγματος στη γείτονα».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή