από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ακόμη πιο προκλητικός ο Τσαβούσογλου: «Ούτε πουλί δεν πετάει στο Αιγαίο χωρίς την άδεια της Τουρκίας»

Τσαβούσογλου

Τσαβούσογλου

Πέμπτη, 14 Ιούνιος 2018

Προκλητικός εμφανίστηκε για άλλη μία φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, δήλωσε ότι στο Αιγαίο δεν επιτρέπεται να πετάει ούτε… πουλί χωρίς την άδεια της Τουρκίας.

Μάλιστα έκανε λόγο και για την Κύπρο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όπως γράφει ο Μανώλης Κωστίδης στον Ελεύθερο Τύπο, ρωτήθηκε για τη θεωρία πως 18 νησιά έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα. Και απάντησε: «Όχι μόνο στη δική μας περίοδο αλλά και μετά την κρίση των Ιμίων δεν έχει αλλάξει τίποτα στο ισχύον καθεστώς όπως και στο νομικό καθεστώς των νησιών. Δεν θα το επιτρέψουμε. Ακόμα και για κάποια έρευνα δεν μπορεί να πετάξει ούτε πουλί χωρίς την άδεια της Τουρκίας. Δεν έχει παραχωρηθεί ούτε ένα κομμάτι βράχου».

Ο Τσαβούσογλου συνέχισε στον ίδιο προκλητικό τόνο και είπε πως δεν θα γίνει δεκτή καμία υποχώρηση στο Αιγαίο και στην Κύπρο. «Ανακοίνωσε» ότι «ξεκινάμε έρευνες τώρα γύρω από την Κύπρο. Τώρα η Τουρκία έχει δικό της πλοίο γεώτρησης. Η Τουρκία έχει δυνατότητες. Τους περασμένους μήνες ξέρετε πως εμπόδισαν κάποιες γεωτρήσεις όπως αυτή των Ιταλών. Δεν θα αφήσουμε να χαθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» από την άποψη οικονομικών συμφερόντων όπως φυσικού αερίου, πετρελαίου και φυσικού πλούτου γύρω από την Κύπρο», κατέληξε.

Σε άλλη συνέντευξη του, νωρίτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε κάνει αναφορά στους 8 Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Και είχε εξαπολύσει εκ νέου απειλές κατά της χώρας μας.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είχε υποσχεθεί πως θα έδινε τους οκτώ στην Τουρκία. Αλλά πως αυτό δεν έγινε μετά από παρέμβαση της Δύσης. «Γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες πολιτικοί ήθελαν να τους δώσουν. Αλλά η Δύση άσκησε μεγάλη πίεση στην ελληνική δικαιοσύνη», υποστήριξε.

Και κάπου εκεί εξαπέλυσε και την ξεκάθαρη απειλή: «αν η Ελλάδα δεν μας τους δώσει αύριο και η δική μας στάση σε τέτοια θέματα θα είναι πολύ διαφορετική». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε προφυλακίσει κάποιους της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C αλλά σε σχέση με το πραξικόπημα τήρησε διαφορετική θέση.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή