από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Τα διεθνή ΜΜΕ αποθεώνουν τον Αλέξη Τσίπρα και διασύρουν τον τριτοκοσμικό θίασο του Μητσοτάκη

Ξένα ΜΜΕ

Ξένα ΜΜΕ

Κυριακή, 17 Ιούνιος 2018

Στην ιστορική συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια αναφέρονται τα ΜΜΕ του εξωτερικού, τα οποία αποθεώνουν τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ και κάνουν ειδική αναφορά στη συντριβή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του τριτοκοσμικού, ακροδεξιού θιάσου που τον πλαισιώνει. 

Το AFP επικαλείται δηλώσεις των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ και χαρακτηρίζει κομβικής σημασίας για τις σημερινές εξελίξεις την εκλογή του Ζάεφ στην πρωθυπουργία το 2017.

Το Reuters αναφέρεται και στην πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, η οποία ναυάγησε, ενώ και τα δύο πρακτορεία παρακολουθούν με τηλεγραφήματά τους στενά τις εξελίξεις.

«Η Ελλάδα και η Μακεδονία υπέγραψαν συμφωνία που στοχεύει στη διευθέτηση μιας διαμάχης δεκαετιών σχετικά με το όνομα της Μακεδονίας. Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο γείτονας της Ελλάδας θα είναι γνωστός ως Βόρεια Μακεδονία» αναφέρει το BBC.

«Η Ελλάδα και η Μακεδονία έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση μιας 27χρονης διαμάχης για το όνομα της τελευταίας, υπογράφοντας συμφωνία που θα επέτρεπε στην Μακεδονία να αλλάξει το όνομά της στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σημειώνει το Al Jazeera.

«Μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, Ελλάδα και Μακεδονία υπέγραψαν συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού" γράφει η FAZ ,τονίζοντας ότι "οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για τη Βόρεια Μακεδονία να ενταχτεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

"Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία θα πρέπει στο εξής να αποκαλείται Βόρεια Μακεδονία" γράφει η FAZ.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο γειτονικών κρατών στην παραμεθόρια περιοχή της λίμνης Πρεσπών. Παρέστησαν η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι , ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Η τελετή μεταδόθηκε απευθείας στην τηλεόραση και από τα δύο γειτονικά κράτη".

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει τη ρήση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι "Κάναμε ένα ιστορικό βήμα", καθώς ανοίγει μια νέα εποχή συνεργασίας και σταθερότητας για τις δύο γειτονικές χώρες.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι «πρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε προς το μέλλον». Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι "η συμφωνία αυτή αποτελεί πρότυπο για το πώς θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι διαφορές αυτού του είδους" καταλήγει το δημοσίευμα της FAZ .

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή