από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ο Ιβάν Σαββίδης στο στόχαστρο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών - Τι (λένε ότι) βρήκαν στα emails και στα τηλέφωνα του επιχειρηματία

Ο Ιβάν Σαββίδης

Ο Ιβάν Σαββίδης

Η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα
Τετάρτη, 10 Οκτώβριος 2018 14:56

Με εκτενέστατο ρεπορτάζ η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» επιχερεί να αναλύσει τη διείσδυση του ρωσικού παράγοντα στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στα Σκόπια.

Στο πλαίσιο αυτό αποκαλύπτει πως οι αμερικανές μυστικές υπηρεσίες κινήθηκαν ώστε να συγκεντρώσουν στοιχεία από emails, προσωπικές συνομιλίες, μηνύματα και τηλεφωνήματα του Ιβάν Σαββίδη. Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών βρέθηκαν οι δραστηριότητες του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αφήνεται να εννοηθεί πως ο πανίσχυρος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ ενεργεί για την προώθηση των ρωσικών συμφερόντων στη Βόρεια Ελλάδα και στα δυτικά Βαλκάνια.

Το δημοσίευμα των «New York Times» αναφέρει συγκεκριμένα για τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη:

Ο Ιβάν Σαββίδης βρισκόταν στο «ραντάρ» των αμερικανικών και ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας επί χρόνια, καθώς ήταν μέλος του κόμματος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία».

Βρισκόταν ήδη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την εποχή που ήταν μέλος της Δούμας, της Κάτω Βουλής της Ρωσίας. Αργότερα «μοίρασε» μια ολόκληρη περιουσία στην ανάπτυξη μιας καπνοβιομηχανίας και εν συνεχεία σε μια σειρά από επιχειρηματικούς τομείς, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Όντας ιδιοκτήτης της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, έγινε παγκοσμίως γνωστή η εισβολή του στο γήπεδο με όπλο και ενώ ήταν περιτριγυρισμένος από μπράβους, κατά τη διάρκεια αγώνα με σύλλογο της Αθήνας.

Για την ασφάλεια παικτών και φιλάθλων ο συγκεκριμένος αγώνας ακυρώθηκε.

Τον Ιούνιο Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών - έπειτα από έρευνες που διεξήγαγαν σε emails, προσωπικές συνομιλίες του Σαββίδη, μηνύματα και τηλεφωνήματα - κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο επιχειρηματίας πλήρωνε διαδηλωτές.

Ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μπόρεσαν εύκολα να συγκεντρώσουν οικονομικά στοιχεία που τεκμηρίωναν πληρωμές σε πολίτες και ποδοσφαιρόφιλους, προκειμένου να υποκινούν βίαια επεισόδια κατά του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον οργανισμό ερευνών «Organized Crime and Corruption Reporting Project», ο κ. Σαββίδης πλήρωσε ανθρώπους προκειμένου να εναντιωθούν στο δημοψήφισμα για τη μετονομασία της ΠΓΔΜ καταβάλλοντας τουλάχιστον 300.000 - 350.000 ευρώ.

Εκείνοι που έλαβαν τα εν λόγω ποσά ήταν μεταξύ άλλων πολιτικοί στα Σκόπια, μέλη νεοϊδρυθέντων ριζοσπαστικών εθνικιστικών οργανισμών και οι οργανωμένοι οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας Vardar, οι οποίοι διοργάνωσαν βίαιες διαμαρτυρίες μπροστά από τη Βουλή των Σκοπίων, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Ο κ. Σαββίδης έχει απορρίψει τις κατηγορίες. «Είναι εντελώς ψευδείς και ιδιαίτερα συκοφαντικές (σ.σ.: οι κατηγορίες)» είχε ανακοινώσει η εταιρεία του το περασμένο καλοκαίρι.

Η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα

Η σχετική έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών διαβιβάστηκε στην Ελλάδα και έπεσε στα χέρια του κ. Jeffrey Pyatt, ενός έμπειρου Αμερικανού διπλωμάτη, ο οποίος είναι και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα. 

Ο κ. Pyatt ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, έχοντας υπηρετήσει ως πρέσβης της χώρας του στην Ουκρανία από το 2013 έως το 2016, όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία και υποστήριξε τις αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος με τον οποίο οι Ρώσοι μπορούν να αποδείξουν ότι ο κ. Payatt δεν γνωρίζει τι συμβαίνει» ανέφερε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Christopher S. Murphy.

Ο κ. Murphy υποστήριξε ακόμη ότι είχε μιλήσει στον κ. Pyatt για την ανάμειξη της Ρωσίας στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες των συνομιλιών.

 

(Η μετάφραση είναι από το zougla.gr)

Διαβάστε ακόμη: Σπάμε την ομερτά: Έτσι «έστησαν» τον Ιβάν Σαββίδη, έτσι θέλουν να «στήσουν» τον Αλέξη Τσίπρα

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή