από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Τα δύο μηνύματα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας με την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών

Ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας

Πέμπτη, 18 Οκτώβριος 2018 11:11

Τα μηνύματα του πρωθυπουργού:

Προς το εξωτερικό και την ΠΓΔΜ

Ισχυρό σήμα αποφασιστικότητας για να διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών

Προς το εσωτερικό 

Αυστηρή προειδοποίηση ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας

Όπως αναφέρει η ΑΥΓΗ, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα την υπερασπιστεί μέχρι τέλους τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στον κυβερνητικό του εταίρο και υπουργό Άμυνας, ο οποίος έχει ανοιχτά διαφοροποιηθεί εντός και εκτός των συνόρων. Συνεπώς, η χθεσινή εξέλιξη της παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών, που πρωταγωνίστησε στο επίτευγμα της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν σημαίνει επ' ουδενί λόγο αλλαγή γραμμής της κυβέρνησης στο “Μακεδονικό”.

Αυτό το μήνυμα στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας με την ανάληψη -και- του υπουργείου Εξωτερικών στη διεθνή κοινότητα και στα Σκόπια, όπου η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δίνει τη μάχη της συνταγματικής αναθεώρησης. Και είναι απολύτως πειστικό.

Το δεύτερο μήνυμα, αυτό που στέλνει στο εσωτερικό, “δεν θα ανεχτώ στο εξής καμία διγλωσσία και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας», κλείνει με οριστικό τρόπο τη συζήτηση και τη σεναριολογία που τόσο αχρείαστα έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της έργο στο οποίο καλείται να ανταποκριθεί με ώριμα, σταθερά και αποφασιστικά βήματα. Έπειτα από τριάμισι χρόνια σκληρού αγώνα, τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να αντιστοιχεί με τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Τηλεφώνημα Τσίπρα σε Ζάεφ

Ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Ζόραν Ζάεφ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Αυγής».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ φέρεται να εξέφρασε τον θαυμασμό του στον Ελληνα ομόλογό του, για το κουράγιο και την επιμονή του, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν από κοινού σε αυτή τη διαδρομή κατά την οποία κάθε βήμα ήταν πιο δύσκολο από το προηγούμενο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ζόραν Ζάεφ θύμισε στον κ. Τσίπρα ότι η Ιστορία θυμάται τους θαρραλέους ηγέτες και τις θαρραλέες πράξεις καθώς κοινός τους στόχος είναι να δημιουργήσουν τα νέα Βαλκάνια του 21ου αιώνα με ειρήνη, συνεργασία και αλληλεγγύη ανάμεσα στους δύο λαούς που παρά τις διαφορές τους μπορούν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

«Θα διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών»

«Η απόφαση να αποδεχθώ την παραίτηση του Ν. Κοτζιά και να αναλάβω το υπουργείο Εξωτερικών είναι και απόφαση με πολλαπλά μηνύματα, τόσο προς το εξωτερικό, όσο και προς το εσωτερικό, και την κυβέρνησή μου», δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός, μετά την αποδοχή της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά,  προσθέτοντας ότι η επιλογή του να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά του «να μην ανεχθεί από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε, καμία προσωπική γραμμή στην εθνική γραμμή της χώρας .

«Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση» του Ν. Κοτζιά, δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Τον οποίον και ευχαρίστησε «ειλικρινώς», όπως είπε, «για τη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας», κάνοντας λόγο για κοινή προσπάθεια.

Μιλώντας για την απόφασή του να αναλάβει ο ίδιος το Υπουργείο Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτή η επιλογή του «σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου, να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών».

Μια συμφωνία που, όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, αναβαθμίζει τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας. 

«Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση» του Ν. Κοτζιά, δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Τον οποίον και ευχαρίστησε «ειλικρινώς», όπως είπε, «για τη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας», κάνοντας λόγο για κοινή προσπάθεια.

Απόφαση με πολλαπλά μηνύματα προς το εξωτερικό, το εσωτερικό ακόμη και προς την ίδια του την κυβέρνηση, χαρακτήρισε τη σημερινή του απόφαση ο πρωθυπουργός. «Σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην ανεχθώ από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε, καμία προσωπική γραμμή στην εθνική γραμμή της χώρας. Να μην ανεχθώ από κανένα, συνειδητά ή ασυνείδητα -εν προκειμένω ασυνείδητα- να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας», στην οριστική έξοδό της από τα μνημόνια, που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό τα τελευταία οκτώ χρόνια, είπε με έμφαση ο κ. Τσίπρας.

Κλείνοντας τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα και προς την πΓΔΜ: «Τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και θάρρος», ανέφερε ο κ. Τσίπρας διαμηνύοντας ότι «άλλη ευκαιρία δεν θα υπάρξει».

Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί ένταξη της γειτονικής χώρας στους διεθνείς οργανισμούς που η Ελλάδα συμμετέχει (Ε.Ε., ΝΑΤΟ) με Συνταγματική Ονομασία, Δημοκρατία της Μακεδονίας, τόνισε επίσης στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας.

Τους κάλεσε δε, να προχωρήσουν γιατί θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. «Η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις», διαβεβαίωσε συμπερασματικά ο πρωθυπουργός.

Ν. Κοτζιάς: Έκανα τις επιλογές μου

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ότι έγινε αποδεκτή η παραίτησή του, δίνει τη δική του απάντηση. «Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Ο πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

O πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την είσοδό του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πριν από λίγες μέρες είχα περιγράψει την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ως έναν κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας. Οι σημερινές εξελίξεις φοβάμαι ότι με δικαίωσαν απόλυτα. Ο κ. Τσίπρας απέπεμψε σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά. Είπε ταυτόχρονα ότι δεν θα δεχθεί καμία διγλωσσία στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Απέπεμψε, δηλαδή, τον άνθρωπο, ο οποίος υπήρξε ο θερμότερος υποστηρικτής της συμφωνίας και ταυτόχρονα κράτησε μέσα στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο, ο οποίος έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι τη συμφωνία αυτή δεν τη θέλει, δεν την πιστεύει, δεν τη στηριζει και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει στην υπερψήφισή της.

Νομίζω ότι είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι απλά ένας αδύναμος πρωθυπουργός, είναι ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός. Και όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτή η φαρσοκωμωδία, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. Η Ελλάδα, ειδικά σήμερα, σε αυτές τις κρίσιμες γεωπολιτικές συγκυρίες, χρειάζεται μία κυβέρνηση σταθερή, αποφασισμένη που θα μιλάει με μία φωνή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν την έχει σήμερα, θα την αποκτήσει σύντομα μετά τις επόμενες εκλογές».

«Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών δεν αποτελεί μόνο απόδειξη ότι για τον κ. Τσίπρα ισχύει το "νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος", αλλά πιθανότατα αναδεικνύει και τις επιμέρους επιδιώξεις και αντιθέσεις για το πώς η κυβέρνηση θα υπηρετήσει καλύτερα τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια στην περιοχή. Γι' αυτό το λόγο, μόνο τυχαίο, ίσως δεν είναι ότι αυτή η παραίτηση ήρθε μετά το ταξίδι του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για την παραίτηση του Ν. Κοτζιά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού .

«Οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν συνέχιση και αναβάθμιση της προσήλωσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην ευρωατλαντική εξωτερική πολιτική, που υπήρξε άλλωστε κοινός στρατηγικός στόχος των Τσίπρα - Καμμένου - Κοτζιά όλα αυτά τα χρόνια» καταλήγει το σχόλιο του Κόμματος.

Το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Aνάμεσα σε Κοτζιά-Καμμένο, ο κ.Τσίπρας διάλεξε τον Καμμένο. Όμηρος του υπουργού Αμυνας, που έχει αναγορευθεί σε πανίσχυρο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης πορεύεται με πρώτο μέλημα μη δυσαρεστήσει τον συνεταίρο του. Οι προειδοποιήσεις ότι δεν θα ανεχθεί διγλωσσία, μοιάζουν εντελώς αστείες όταν ο κατεξοχήν εκφραστής της διγλωσσίας παραμένει στη θέση του και παραιτείται ο εκφραστής της κυβερνητικής γραμμής».

Από την πλευρά της, η Ένωση Κεντρώων σχολιάζει: «Το πρώτο μεγάλο θύμα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ο κ. Κοτζιάς. Έκανε του κεφαλιού του και το πλήρωσε. Ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Εξωτερικών θα είναι σίγουρα το δεύτερο μεγάλο θύμα. Το σκοπιανό είναι ένα μεγάλο θέμα και το υποτίμησε ο κ. Τσίπρας. Πιστεύουμε ότι δύο, το πολύ τρείς μήνες μένουν σε αυτή την Κυβέρνηση και για το καλό της να κάνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, να αλλάξει στάση, γιατί όποιος υπογράψει τέτοια μεγάλη μειοδοσία θα λογοδοτήσει πολύ σύντομα».

«Η παραίτηση του Ν. Κοτζιά, όσο και αν ίδιος επικαλείται λόγους ευθιξίας, κατά βάθος εκφράζει το πλήρες αδιέξοδο της εξωτερικής πολιτικής που μαζί με τον Αλ. Τσίπρα εφάρμοσε και ειδικότερα το αδιέξοδο, το ναυάγιο και το φιάσκο της Συμφωνίας των Πρεσπών», σημειώνει ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Π. Λαφαζάνης, προσθέτοντας: «Είναι αδιανόητο η χώρα να διευθύνεται από τον Αμερικανό σταθμάρχη στην Αθήνα Geoffrey Pyatt και να πορεύεται ως η Ουκρανία των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.  Ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης, ούτε ΗΠΑ ούτε Γερμανία ούτε Γερμανοαμερικανοκρατία. Η Ελλάδα χρειάζεται δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία.»

(Με πληροφορίες από kontranews.gr)

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή