από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Δημοσκόπηση - πυρηνική «βόμβα»: Ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσίπρα, ΔΕΝ ψηφίζουν ΝΔ λόγω Μητσοτάκη (ΚΑΡΤΕΛΑ)

Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Κυριακή, 09 Δεκέμβριος 2018 15:21

Πολιτική πόλωση στο φόντο των προβλημάτων που δημιούργησε η οικονομική κρίση καταγράφει η δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», τη στιγμή που καταγράφεται μείωση της «ψαλίδας»

Σκηνικό πόλωσης πολύ μακριά από ένα γόνιμο έδαφος για πολιτική συνεννόηση και συναινέσεις είναι η τάση που υπερισχύει στην ελληνική κοινωνία, την ίδια στιγμή που καταγράφεται μείωση της «ψαλίδας» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι αναμφισβήτητα τα κριτήρια με τα οποία οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν ή θα απορρίψουν ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Κεντρικό και βασικό ζήτημα δεν είναι η πολιτική πρόταση του κάθε πολιτικού φορέα, αλλά η... απέχθεια απέναντι στον αντίπαλο.

Χαρακτηριστικό είναι, για παράδειγμα, ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν πολύ χαμηλά τη «ναυαρχίδα» της πολιτικής επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης (που δεν είναι άλλη από την «έξοδο από τα μνημόνια») και δηλώνουν πως θα στηρίξουν το κυβερνών κόμμα πρώτιστα για να μην έρθει στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

Αντίστοιχα, στους ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κυρίαρχο το «να φύγουν αυτοί». Αξιολογείται ως πολύ πιο σημαντικό από τη στάση του κόμματος στο θέμα της ΠΓΔΜ, που αντίστοιχα βρίσκεται στην κορυφή των πολιτικών ζητημάτων τα οποία προβάλλει η Νέα Δημοκρατία. Οι ψηφοφόροι που δεν επιλέγουν ένα από τα δύο κόμματα δεν το κάνουν επειδή βρίσκουν πιο ελκυστική ή εγγύτερη στις αντιλήψεις τους μια άλλη πολιτική πρόταση, αλλά γιατί θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του και ότι η ΝΔ ανήκει στο παλιό καθεστώς. Αυτή η εικόνα προδιαθέτει σαφώς για ένα σκηνικό ευνοϊκό στην πόλωση και ένα κάθε άλλο παρά γόνιμο έδαφος για πολιτική συνεννόηση και συναινέσεις.

Εκτός αυτών οι ψηφοφόροι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ λόγω του Αλέξη Τσίπρα και ΔΕΝ ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία λόγω Μητσοτάκη. 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή