από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ολοκληρώθηκε η έρευνα για το σκάνδαλο Novartis: Τρεις κορυφαίοι πολιτικοί ύποπτοι για παθητική δωροδοκία

Novartis

Novartis

Τρίτη, 05 Φεβρουάριος 2019

Η ΕΡΕΥΝΑ για το πολύκροτο σκάνδαλο με τη NOVARTIS έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και σε λίγες μέρες πρόκειται να εκδοθεί το πόρισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Kontranews η έρευνα δεν εντόπισε ευθύνες για επτά από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Οι υπόλοιποι τρεις πολιτικοί θα κληθούν να καταθέσουν στους ανακριτές ως ύποπτοι για παθητική δωροδοκία.

Και στις περιπτώσεις αυτών των πολιτικών δεν εντοπίστηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί ή ύποπτες αγορές ακινήτων και γι’ αυτό δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Επιβαρυντικές για τους τρεις πολιτικούς είναι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων καθώς και τα στοιχεία που εντοπίστηκαν από διάφορα έγγραφα που κατασχέθηκαν στη NOVARTIS.

Το δικαστικό πόρισμα περιγράφει και τη ζημιά που προκάλεσε στο ελληνικό δημόσιο η υπερτιμολόγηση σκευασμάτων από τον πολυεθνικό κολοσσό.

Καταλογίζονται ευθύνες σε συγκεκριμένους πολιτικούς για τις αποφάσεις που έχουν σχέση με την τιμολόγηση των φαρμάκων ενώ εντοπίζονται κακουργηματικές ευθύνες για μια σειρά από μη πολιτικά πρόσωπα.

Το πόρισμα για τη NOVARTIS αναμένεται να πυροδοτήσει σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους πρώην υπουργούς που θα κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος από τους ανακριτές προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ οπότε αναμένεται να ξεσπάσει σκληρή κόντρα ανάμεσα στην Φώφη Γεννηματά και το Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση το σκάνδαλο της NOVARTIS θα ενισχύσει το πολωτικό κλίμα και θα κυριαρχήσει στο κρίσιμο διάστημα μέχρι τις Ευρωεκλογές.

Ολοκληρώνεται η έρευνα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ποινική αποτίμηση των Εισαγγελέων Διαφθοράς για έναν από τους φακέλους της υπόθεσης Novartis, όπως αναφέρουν πηγές του Εφετείου.

Η εισαγγελική έρευνα σύμφωνα με πηγές του Εφετείου είναι πλέον ώριμη και ήδη έχει αρχίσει η συγγραφή του πορίσματος των εισαγγελικών λειτουργών σε ότι αφορά χρονική περίοδο πριν και μετά το 2010.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν σχηματίσει συγκεκριμένη άποψη για πρόσωπα, πολιτικά και μη, και ενέργειες που αφορούν, χονδρικά, το διάστημα 2009 έως 2012 ή 2013 με κεντρικό άξονα την τιμολόγηση φαρμάκων. Πλέον, βρίσκονται εν αναμονή του πορίσματος των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για το θέμα αυτό και θεωρούν ότι εντός του μήνα θα δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις τους. Η εκτίμηση της Αρχής για την Δημόσια Διοίκηση σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόστηκε στη χώρα για τα φάρμακα, αναμένεται από μέρα σε μέρα στην Εισαγγελία Διαφθοράς καθώς θα καθορίσει πολλά ζητήματα, εκτίμηση ζημιάς για παράδειγμα, αλλά ενδεχομένως και το ακριβές χρονικό διάστημα το οποίο θα αφορούν οι περαιτέρω ενέργειες. Αν, δηλαδή, θα περιλαμβάνει την διετία 2010- 2012 ή μεγαλύτερο διάστημα που σίγουρα δεν θα είναι μετά το 2013.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι Εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα για τη Novartis είναι ήδη έτοιμοι για την επόμενη φάση και φαίνεται να έχουν καταλήξει στον τρόπο που θα κινηθούν για τα πρόσωπα που φαίνεται να έχουν εμπλοκή. Όπως εκτιμάται, η απόφαση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς είναι να μην προχωρήσει στην απευθείας άσκηση ποινικών διώξεων αλλά στην κλήτευση εμπλεκομένων, με την ιδιότητα των υπόπτων διάπραξης αδικημάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα πρόσωπα για τα οποία οι Εισαγγελείς έχουν ενδείξεις είναι και πολιτικοί από τους δέκα ερευνώμενους, γεγονός που σημαίνει ότι για την κλήτευση τους σε εξηγήσεις στην Εισαγγελία Διαφθοράς θα αποσταλούν αιτήματα στη Βουλή προκειμένου να δώσει άδεια ώστε να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις με ερευνώμενο αδίκημα την δωροδοκία.

Η απόδοση του συγκεκριμένου αδικήματος μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει να συνδέεται με άλλο, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που είναι στα ερευνώμενα, από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Έγκυρες πηγές από το Εφετείο τονίζουν πως με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα και «σε ότι αφορά αμιγώς πολιτικά πρόσωπα», δεν έχουν εντοπιστεί ύποπτα χρηματικά ποσά. Ωστόσο για την δωροδοκία οι Εισαγγελείς έχουν όπως λέγεται στην διάθεση τους άλλα στοιχεία, όπως από τα κατασχεθέντα ηλεκτρονικά αρχεία της εταιρίας, μαρτυρικές καταθέσεις και άλλα, που επιτρέπουν την απαγγελία κατηγορίας.

Ολες οι πληροφορίες από το Θέμιδος Μέλαθρον συγκλίνουν στο γεγονός πως με το πόρισμα των Εισαγγελέων Διαφθοράς εκτός από τους πολιτικούς που θα κληθούν σε εξηγήσεις θα υπάρξουν και πολιτικοί για τους οποίους η έρευνα θα κλείσει με αρχειοθέτηση καθώς δεν φαίνεται να προκύπτουν στοιχεία.

Η δικογραφία ωστόσο δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς , αλλά και δεκάδες κρατικούς αξιωματούχους, συμβούλους, γιατρούς, στελέχη του ιδιωτικού τομέα και άλλους. Για κάποιους από αυτούς τα στοιχεία φαίνεται να είναι «πολλά και ισχυρά και ενδεχομένως να επιτρέπουν και συνειρμούς» όπως φημολογείται τελευταία. Στην Εισαγγελία Διαφθοράς πάντως δεν υπάρχει ούτε ένα σχόλιο για όσα φημολογούνται το τελευταίο διάστημα σχετικά με χρηματικά ποσά που σχετίζονται με πολιτικό χρήμα. Το πόρισμα άλλωστε των Εισαγγελέων θα είναι έτοιμο μέσα στο μήνα, όπως εντός του μήνα θα έχει σταλεί και στην Βουλή το έγγραφο άρσης ασυλίας για τα πολιτικά πρόσωπα που κρίνεται ότι πρέπει να κληθούν ως ύποπτοι.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή