από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Νέα δημοσκόπηση βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό - Ντέρμπι οι επόμενες εκλογές, κόλαφος τα αποτελέσματα για τη ΝΔ (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Πέμπτη, 07 Φεβρουάριος 2019

Νέα δημοσκόπηση που διενεργήργησε η ιστοσελίδα zougla.gr βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης η Νέα Δημοκρατία δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει το «μεγάλο άλμα» διασφαλίζοντας απόσταση ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ (η διαφορά τους αγγίζει τις 7 ποσοστιαίες μονάδες), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει ποσοστό συσπείρωσης της τάξεως του 81%. Το ποσοστό αυτό είναι θηριώδες μεν σε περίοδο που δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές, αλλά ταυτόχρονα και ενδεικτικό της δυναμικής της ΝΔ, η οποία έχει αγγίξει πλαφόν συσπείρωσης. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρείται σε μία απόσταση βολής με συσπείρωση μόλις 49,7%. 

Διαθέτει, δηλαδή, περιθώρια επανασυσπείρωσης των ψηφοφόρων του όσο θα πλησιάζει η ώρα της κάλπης. Αυτά τα περιθώρια επιτρέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει την επερχόμενη εκλογική μάχη ως «ντέρμπι» και την υφιστάμενη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία ως αναστρέψιμη. Σε οποιαδήποτε ωστόσο περίπτωση, αυτή η εικόνα -όπως εμφανίζεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή- δεν θα είναι δυνατόν να επιτρέπει στην αξιωματική αντιπολίτευση να αισιοδοξεί και μάλιστα με σιγουριά για την επίτευξη μίας εκλογικής νίκης με αυτοδυναμία.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 27,8% των προτιμήσεων των πολιτών και ο ΣΥΡΙΖΑ το 21%, η δε διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων είναι της τάξεως των 6,8 ποσοστιαίων μονάδων. Στην τρίτη θέση, με σχετικά διογκωμένο ποσοστό, βρίσκεται η Χρυσή Αυγή, η οποία συγκεντρώνει 9,7%. Στην τέταρτη θέση με 9% το ΚΚΕ με υψηλό σχετικά ποσοστό και στην πέμπτη θέση το ΚΙΝΑΛ με 5,4%. Από τα υπόλοιπα κόμματα κανένα δεν ξεπερνά το όριο του 3% για να εισέλθει στο Κοινοβούλιο.

Πιο κοντά από όλα τα εκτός Βουλής κόμματα για να εισέλθει στο Κοινοβούλιο είναι η Ελληνική Λύση με 2,3%. Τα υπόλοιπα κόμματα της συντηρητικής Δεξιάς ή της λεγόμενης Υπερδεξιάς δεν ανιχνεύονται από την έρευνα. Το κόμμα των ΑΝΕΛ συγκεντρώνει το 1,5% των προτιμήσεων, ενώ λίγο υψηλότερο ποσοστό λαμβάνει η Ένωση Κεντρώων με 2,1%. Η Πλεύση Ελευθερίας, πολύ χαμηλά, συγκεντρώνει ένα 1,4%.

Το 4,8% ψηφίζει «Άλλο Κόμμα», ενώ το 5,8% δηλώνει πως θα απέχει από τις εκλογές. Στο 5,1% βρίσκεται το ποσοστό των αναποφάσιστων (πίνακας 12).

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες και ολόκληρη τη δηοσκόπηση ΕΔΩ

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή