από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Οι δύο πικρές αλήθειες που κρύβουν οι δημοσκοπήσεις για τον Μητσοτάκη - Τα πραγματικά ποσοστά

Δημοσκοπήσεις

Δημοσκοπήσεις

Πέμπτη, 14 Μάρτιος 2019 11:56

O Νίκος Δένδιας, σε πρόσφατη συνέντευξή του που σήκωσε αρκετή σκόνη εντός ΝΔ, είπε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να έχει χαμηλότερο στόχο στις εθνικές εκλογές πλην του… 40% και της αυτοδυναμίας. Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων – και δη εκείνων που δημοσιεύονται σε φιλικά προς την ΝΔ μέσα – δίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση συντριπτικές διαφορές έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, από 10 και 15 μονάδες έως τα πρόσφατα ιλιγγιώδη ποσοστά που αγγίζουν το 20% σε περιφερειακές και τοπικές μετρήσεις κυρίως στην βόρειο Ελλάδα.

Εντός αυτού του κλίματος, και εν μέσω των πανηγυρικών μηνυμάτων περί προδιαγεγραμμένου εκλογικού θριάμβου του Κυριάκου Μητσοτάκη που φροντίζουν να στέλνουν καθημερινά από τα τηλεπαράθυρα τα στελέχη και οι στρατευμένοι «δημοσιογράφοι» της ΝΔ, προέκυψε αιφνιδίως η απότομη προσγείωση από τον… Αδωνι Γεωργιάδη. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος είθισται να πλειοδοτεί στις προβλέψεις περί συντριβής έως και εκλογικής εξαφάνισης του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «ο πήχης για τη Ν.Δ είναι νίκη με 3,5 μονάδες στις ευρωεκλογές». Η δε εξήγηση που έδωσε στο, εύλογο, σφυροκόπημα που ακολούθησε ήταν πως με αντίστοιχη διαφορά – 3,5% - είχε κερδίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ τις ευρωεκλογές του 2014 για να διπλασιάσει εν τέλει αυτή την «ψαλίδα» στις εθνικές κάλπες του Ιανουαρίου του 2015.

Είναι μια εξήγηση που μπορεί να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του πολιτικού διαλόγου μέσω social media, προφανώς όμως δεν είναι η εξήγηση που αποτυπώνει και την αληθινή, πολιτική και δημοσκοπική, εικόνα εντός της ΝΔ. Η εν λόγω εικόνα, η οποία προβληματίζει όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα του επιτελείου Μητσοτάκη, κρύβει δύο δύσκολες αλήθειες. 

Η πρώτη είναι πως οι θηριώδεις διαφορές υπέρ της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις με τις οποίες βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη τα φιλικά της media δεν αποτυπώνονται στην πρόθεση ψήφου, αλλά σε άκρως αμφιλεγόμενα εργαλεία όπως η «εκτίμηση εκλογικής επιρροής» και η «αναγωγή» με κατανομή των αναποφάσιστων. Κοινώς, τόσο στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται, όσο και στις μυστικές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η διαφορά σε καμία περίπτωση δεν είναι διψήφια.

tvxs.gr

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή